Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 07 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Natalia Zaharescu-Radio Chişinău

12 Iulie 2017
Vizualizari: 1067
Comentează add

Radio Chişinău transmite că directorul executiv al Organizaţiei Promo-LEX, Ion Manole, reclamă numeroase abuzuri

Tiraspolul înrolează forţat tineri în ilegala "armată transnistreană"

natalia-zaharescu-radio-chisinau

Foto: radiochisinau.md.

Tiraspolul continuă înrolarea forţată a tinerilor în aşa-numita "armată transnistreană" - o formaţiune paramilitară ilegală.

Asociaţia Promo-LEX semnalează numeroase cazuri de dezertare, dar şi decese din motive necunoscute în armata regiunii separatiste din estul Republicii Moldova şi îşi exprimă îngrijorarea că atât autorităţile naţionale cât şi cele internaţionale manifestă o atitudine pasivă faţă de încălcarea drepturilor omului în Transnistria.

Natalia Zaharescu de la Radio Chişiănu, transmite că potrivit datelor Promo-LEX, în peste 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova, nu există nicio sentinţă de condamnare pentru înrolarea forţată în regiunea trasnistreană.

Totodată sunt reclamate numeroase abuzuri care s-au soldat cu decesul recruţilor, susţine directorul executiv al Organizaţiei Ion Manole.

"Chiar în 2016, potrivit surselor din această regiune /.../, trei persoane au decedat. Intuim că numărul persoanelor decedate ar putea fi mult mai mare, în condiţiile în care numrul celor care s-au plâns este foarte mare, pentru un număr atât de mic de persoane din regiunea trasnistreană, care sunt forţate să activeze în aceste structuri paramilitare."

Directorul executiv al Promo-LEX a remarcat şi faptul că acest subiect, fiind unul sensibil la nivel politic, nu este discutat în cadrul negocierilor.

Ion Manole: "Întotdeauna acest subiect a fost ignorat. Nu s-a pus pe agenda discuţiilor în formatul cinci plus doi. Chiar şi atunci când mor oamenii în aceste structuri."

Mai multe cazuri au fost relatate de Organizaţie, în care recruţii au decedat în condiţii suspecte sau tentativele de dezertare s-au încheiat cu moartea acestora. Un dosar a fost expediat la CEDO şi a fost comunicat între timp guvernelor pârâte, cel al Republicii Moldova şi al Federaţiei Ruse.


Etichete Chişinăuînrolări abuzive în "armata transnistreană"dezertăridecese

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live