Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Duminică, 18 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Iamandi

21 Iulie 2018
Vizualizari: 3137
Comentează add

Expoziţia "Interferenţe plastice - Tiberiu Cercel" poate fi vizitată la Muzeul Naţional al Satului "Dimitri Gusti" în perioada 5 - 28 iulie 2018.

Tiberiu Cercel, pictor şi poet

ionut-iamandi

Tiberiu Cercel, Fructe şi flori II (fragment).

Întâlnirea cu Tiberiu Cercel a fost scurtă, dar plină. Într-o oră, am vorbit despre impresionişti, Marius Cilievici, Emil Cioran, Petre Pandrea, depresie, ora 3.00 din noapte, despre înfrăţirea dintre aparenţă şi consistenţă. De fapt, a vorbit mai mult el, artistul, venit cu “o turmă” de aproape 70 de tablouri din Târgoviştea unui alt Cercel, Petru, în Bucureştiul camuflat de la “Muzeul Satului”.

Tiberiu Cercel
 • Artist, panseist, poet și eseist
 • Născut la Arad în 1939
 • Urmează cursurile Facultăţii de Arte Plastice din Timişoara
 • Profesor de desen la Galați
 • Muzeograf la Muzeul Județean Dâmbovița
 • Profesor de pictură la Școala de Arte din Târgoviște
 • Restaurator al unor tapiserii și covoare din patrimoniul Palatelor Peleș și Cotroceni
 • Premiat la concursuri de arta fotografică
 • A publicat 13 volume de panseuri, poeme și proză scurtă
 • În 1992 pleacă la Paris, în căutarea "mentorului său spiritual Emil Cioran"
 • După moartea lui Cioran, părăsește Parisul pentru a preda pictura în Germania, Olanda și Franța

Venisem pentru un reportaj, dar întâlnirea s-a schimbat în ceva ce se lasă mai greu povestit. Ce să spun, că pastişând un titlu celebru m-a avertizat că zburăm în bătaia săgeţii? Că nu moartea vine spre noi, ci noi zburăm în direcţia ei? Că nu e bine să dezapreciem aparenţele, pentru că ele sunt poarta către consistenţa creaţiei? Toate tablourile de aici - îmi spunea, făcând un gest larg, circular - sunt aparenţe, toate picturile sunt aparenţe, dar dincolo de ele este ideea artistului. Cel mai mare pericol nu este că îţi pierzi răbdarea până ajungi de la aparenţă la consistenţă. Ci că intervine cezura gustului - şi aici mi-a înrămat din mâini un alt tablou de aer care ne limitează puterea de înţelegere. “Îţi place sau nu-ţi place, şi cu asta nu ai cum să lupţi”, şi mâinile i-a căzut aproape inerte pe lângă corp.

Dar n-au stat mult acolo. Au însoţit apoi tot itinerariul ludic al expoziţiei. Pentru că Tiberiu Cercel vorbea, discuta şi mai ales glumea cu tablourile sale. “Bătrân şi neliniştit să-mi spuneţi”, mi-a zis, după ce la începutul întâlnirii, evocând o întâlnire cu Emil Cioran din 1992, se recomandase drept “un pictor depresiv”.

Tiberiu Cercel nu e numai pictor. “Mi-a trebuit şi o altă cale de expresie”, mi-a spus când l-am întrebat cum de a ajuns să scrie şi cele 13 volume de până acum. Dar pictura - pictura rămâne un dar de la mama sa, care la un moment dat “nu i-a mai putut sta înăuntru şi a izbucnit”.

Se revendică de la impresionişti şi din câteva tuşe sigure mi-a schiţat arborele lor genealogic. Susţine că de la ei şi-a luat şi el culorile. Eu însă rămân sedus mai ales de gradul de abstractizare al picturii sale. Îmi place, dar asta nu înseamnă că nu am şi eu tabloul meu de aer prin care am pătruns. În rest, să mai las şi la ochiul privitorilor.

Salcie (fragment).

Drum în pădure (fragment).

Peisaj (fragment).

Scări (fragment).

Boltă II (fragment).

Natură statică (fragment).

Fructe (fragment).

Înserare (fragment).

Casă pe deal (fragment).

Pisică (fragment).

Mănăstirea Dealul (fragment).

Expoziţia "Interferenţe plastice - Tiberiu Cercel" poate fi vizitată la Muzeul Naţional al Satului "Dimitri Gusti" în perioada 5 - 28 iulie 2018. Partener media: Radio România Actualităţi.
 


Etichete tablouripicturapictori români contemporanitiberiu cercelimpresionismmuzeul satuluiexpoziţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live