Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Marţi, 02 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

19 August 2010
Vizualizari: 1409
Comentează add

Comisarul pentru drepturile omului la Consiliul Europei a declarat, într-un interviu pentru România Actualităţi, că autorităţile franceze folosesc metode represive în expulzarea romilor.

Thomas Hammarberg: "critic ceea ce se întâmplă în Franţa"

sorin-solomon

Comisarul pentru drepturile omului la Consiliul Europei, Thomas Hammarberg. Foto:coe.int.

Comisarul pentru drepturile omului la Consiliul Europei, Thomas Hammarberg, a declarat într-un interviu pentru România Actualităţi că autorităţile franceze nu fac nici o distincţie între romii care sunt cetăţeni francezi şi cei care vin din alte ţări, România, Bulgaria şi altele.

Acesta mai spune că de asemenea nu se face o distincţie între romi şi nomazi.

"În loc să fie autocritice cu privire la felul în i-au tratat pe aceştia, autorităţile franceze folosesc metode represive şi nu fac distincţia între cei puţini, care au comis infracţiuni şi majoritatea care  nu a făcut asta, nu fac distincţie între traficanţi şi victimele traficanţilor. Franţa duce acum o politică represivă şi de încălcare a drepturilor omului", a mai spus Thomas Hammarberg.

Comisarul pentru drepturile omului la Consiliul Europei mai spune că Uniunea Europeană trebuie să joace un rol mai activ în rezolvarea acestei chestiuni.

Thomas Hammarberg consideră că mulţi dintre cei expulzaţi se vor întoarce.

"Impresia mea este că, într-adevăr, mulţi se vor întoarce după o vreme. Am vorbit cu oameni care s-au întors, mai ales pentru că trăiesc în afară pieţei muncii. Această este o problemă europeană, nu una naţională, şi va trebui să o discutăm mai constructiv la nivel european"  mai spune Thomas Hammarberg.

Comisarul pentru drepturile omului consideră că acei copii care s-au născut în Franţa şi nu au documente, ar trebui să primească automat cetăţenia franceză.

"În conformitate cu Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului un copil fără documente care se naşte într-o ţara ar trebui să primească automat cetăţenia statului în care s-a născut. Rromii au născut mulţi copii în ţări că Franţa sau Italia şi ar trebui că aceşti copii să primească cetăţenia acestor ţări" mai spune Thomas Hammarberg.

Interviu realizat pentru România Actualităţi de Iolanda Bădiliţă cu Thomas Hammarberg, comisarul pentru drepturile omului la Consiliul Europei, poate fi citit aici.


Etichete Etnia romăThomas HammarbergConsiliul EuropeiFranţaItaliaUEromiRomânia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live