Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Vineri, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Raul Matiş, Târgu Mureş

27 Noiembrie 2014
Vizualizari: 1228
Comentează add

Unicat în judeţul Mureş, tezaurul dacic constând din 14 piese de argint, care a fost descoperit în localitatea Mădăraş, a intrat oficial în colecţia Muzeului Judeţean.

Tezaur dacic, intrat oficial în colecţia Muzeului Judeţean Mureş

raul-matis-targu-mures

 Tezaur dacic. Foto: Raul Matiș.

Unicat în judeţul Mureş, tezaurul dacic constând din 14 piese de argint cu o puritate de 99%, care a fost descoperit de detectoristul Ioan Gal în localitatea Mădăraş, a intrat oficial în colecţia Muzeului Judeţean Mureş.

Marea parte a obiectelor fac parte dintr-un set de podoabe de 12 piese, format din 3 colane de argint torsionate, de diferite dimensiuni, la care se adaugă o pereche de cercei, o brăţară şi 6 inele care se ataşau pe costumaţia doamnelor din înalta societate, de la acea vreme.  
 
 
Tezaurul dacic cântăreşte 315 grame şi cuprinde, potrivit inventarului, 11 fragmente de coliere torsadate, şapte inele de buclă, trei cercei de argint şi două fragmente de sârmă de argint, toate confecţionate manual în Epoca Fierului şi a fost achiziţionat cu suma de 10.000 de euro. 
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre a declarat că dată fiind importanţa acestei descoperiri arheologice, tezaurul dacic va fi expus pe data de 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, în Palatul Culturii, pentru a putea fi văzut de mureşeni.

Etichete Știri Centrutezaurdacicpiese de argintIoan Gallocalitatea MădăraşMuzeul Judeţean Mureş

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live