Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Textul Ordonanței militare numărul 9

ORDONANȚA MILITARĂ nr. 9 din 16.04.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

Textul Ordonanței militare numărul 9
Foto: MApN.

Articol de Răzvan Stancu, 16 Aprilie 2020, 18:34

ORDONANȚA MILITARĂ nr. 9 din 16.04.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Art. 1. – (1) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 18 aprilie 2020.


(2) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Italia și din această țară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 19 aprilie 2020.


(3) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21 aprilie 2020.


(4) Măsurile prevăzute la alin.(1) și (3) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, servicii tehnice, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Art. 2. – (1) Se exceptează de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare lucrătorii transfrontalieri care, la intrarea în România din Bulgaria, nu prezintă simptome asociate COVID-19.


(2) Prin lucrător transfrontalier se înțelege persoana care face dovada că locuiește și lucrează într-o rază de 30 km de o parte sau de alta a frontierei de stat româno-bulgare, calculată de la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei deschis traficului de persoane, și care se reîntoarce la locuință cel puțin o dată pe săptămână.
(3) Punctele de trecere a frontierei de stat româno-bulgare prin care se permite intrarea în România în condițiile alin. (1) sunt următoarele: Giurgiu-Ruse și Calafat- Vidin.
(4) Prin punctele de trecere a frontierei de stat româno-bulgare prevăzute la alin.
(3) se permite și intrarea/ieșirea lucrătorilor transfrontalieri cu mașini și utilaje agricole.
(5) În cazul nerespectării condițiilor prevăzute la alin. (2), persoanele în cauză intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.
(6) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 3. – (1) La efectuarea schimbului de echipaj, la bordul navelor de navigație interioară care arborează pavilion român și la bordul navelor maritime indiferent de pavilionul pe care îl arborează, aflate în porturile românești, personalul navigant trebuie să prezinte autorităților competente „certificatul pentru lucrătorii din transportul internațional” stabilit de către Comisia Europeană în anexa nr.3 la Comunicarea privind implementarea Culoarelor Libere (Green Lanes) în cadrul Liniilor directoare referitoare la măsurile de management al frontierelor pentru protecția sănătății și asigurarea disponibilității bunurilor și serviciilor esențiale - C(2020) 1897 din 23.03.2020.

(2) Personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigație interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, și care nu prezintă simptome asociate COVID-19, nu se supune măsurilor de carantinare în spații special amenajate sau la bordul navei ori măsurilor de izolare la domiciliu, cu condiția asigurării de către angajatori a certificatului prevăzut la alin.(1) și a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locația unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri.
(3) La efectuarea schimbului de echipaj la bordul navelor maritime, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, aflate în porturile românești, personalul navigant trebuie să fie în prealabil testat pentru COVID-19, indiferent de zona din care acesta provine, de personalul direcției de sănătate publică ce își desfășoară activitatea în portul respectiv.


(4) Personalul navigant maritim, prevăzut la alin.(3), care nu prezintă simptome asociate COVID-19, va fi transportat dinspre/spre punctele de trecere a frontierei, indiferent de mijlocul de transport utilizat, pe ruta cea mai scurtă și fără întreruperi. Personalul navigant maritim și cel care îi asigură transportul trebuie să folosească echipamente individuale de protecție împotriva COVID-19.


(5) În vederea efectuării schimbului de echipaj, agentul navei maritime sau angajatorul personalului navigant maritim, după caz, are obligația să asigure personalului navigant, următoarele:


a) testarea pentru COVID-19;
b) echipamentul individual de protecție împotriva COVID-19, pe timpul transportului prevăzut la alin.(4);
c) certificatul prevăzut la alin.(1).


(6) Personalul navigant român, maritim și fluvial, care se repatriază și care la intrarea în țară nu prezintă simptome asociate COVID-19, se supune măsurilor de izolare la domiciliu, cu condiția asigurării de către angajatori a certificatului prevăzut la alin.(1) și a unei declarații pe propria răspundere, al cărui model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, privind utilizarea continuă a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19 pentru deplasarea de la navă la locația unde poate fi contactat în următoarele 14 zile.


(7) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 4. – Prevederile alineatului (2) al articolului 7 și ale articolului 9 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020, își încetează aplicabilitatea.

Art. 5. – Alineatul (1) al articolului 3 din Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 din 10 aprilie 2020 se modifică și va avea următorul cuprins:


„(1) Pe perioada stării de urgență piețele agroalimentare rămân deschise, cu obligația administratorilor de a organiza activitățile în baza actelor normative incidente, prin adoptarea de măsuri de protecție împotriva răspândirii COVID-19, care să se refere cel puțin la purtarea de mănuși și măști, precum și la păstrarea distanței sociale, atât la intrarea în piață, cât și în interiorul acesteia.”

Art. 6. – Prevederile alineatului (2) al articolului 3, articolelor 7 și 8, literei d) a alineatului (1) al articolului 21, precum și anexa nr.2 la Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 din 10 aprilie 2020, își încetează aplicabilitatea

Art. 7. – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:
a) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, prin Autoritatea Aeronautică Civilă Română, pentru măsurile prevăzute la art.1;


b) Poliția de Frontieră Română și direcțiile de sănătate publică, pentru măsura prevăzută la art.2;
c) Autoritatea Navală Română şi direcțiile de sănătate publică, pentru măsurile prevăzută la art.3;
(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art. 1 – 3 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art. 27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 8. – (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al
României, Partea I.


(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin două zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

Ministrul Afacerilor Interne

(RS)

Precipitaţii şi intensificări ale vântului în întreaga ţară până joi seara
România 19 Martie 2024, 11:30

Precipitaţii şi intensificări ale vântului în întreaga ţară până joi seara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la...

Precipitaţii şi intensificări ale vântului în întreaga ţară până joi seara
Consumul de substanţe interzise reprezintă o problemă şi este nevoie de strategii bine gândite pentru ca tinerii să nu mai fie atraşi de acestea
România 19 Martie 2024, 11:21

Consumul de substanţe interzise reprezintă o problemă şi este nevoie de strategii bine gândite pentru ca tinerii să nu mai fie atraşi de acestea

În municipiul Reghin, elevi, părinţi, profesori şi reprezentanţi ai societăţii civile sunt invitaţi zilele acestea la cea...

Consumul de substanţe interzise reprezintă o problemă şi este nevoie de strategii bine gândite pentru ca tinerii să nu mai fie atraşi de acestea
Decizia conducerii coaliţiei de guvernare privind candidaturile comune pentru Capitală la alegerile locale va fi prezentată organizaţiilor municipale şi de sector ale PSD şi PNL
România 19 Martie 2024, 11:17

Decizia conducerii coaliţiei de guvernare privind candidaturile comune pentru Capitală la alegerile locale va fi prezentată organizaţiilor municipale şi de sector ale PSD şi PNL

Decizia conducerii coaliţiei de guvernare privind candidaturile comune pentru Capitală la alegerile locale din vară va fi...

Decizia conducerii coaliţiei de guvernare privind candidaturile comune pentru Capitală la alegerile locale va fi prezentată organizaţiilor municipale şi de sector ale PSD şi PNL
Autorităţile din Drobeta-Turnu Severin au oprit căldura în sistemul centralizat de termoficare
România 19 Martie 2024, 11:14

Autorităţile din Drobeta-Turnu Severin au oprit căldura în sistemul centralizat de termoficare

Calorifele din cele 25.000 de apartamente din Drobeta-Turnu Severin racordate la sistemul centralizat de termoficare vor...

Autorităţile din Drobeta-Turnu Severin au oprit căldura în sistemul centralizat de termoficare
”Programul "Rabla Clasic" astăzi împlineşte 20 de ani, iar "Rabla Plus" este la cea de-a 9-a ediţie, este cel mai longeviv”
România 19 Martie 2024, 09:12

”Programul "Rabla Clasic" astăzi împlineşte 20 de ani, iar "Rabla Plus" este la cea de-a 9-a ediţie, este cel mai longeviv”

"Apel matinal" - Invitat: Adrian Corbu, vicepreşedintele Administraţiei Fodului de Mediu.

”Programul "Rabla Clasic" astăzi împlineşte 20 de ani, iar "Rabla Plus" este la cea de-a 9-a ediţie, este cel mai longeviv”
Astăzi, va ajunge intre #prieteniidelaradio Raluca Chisu - fondatoarea centrului de recuperare ”KinetoBebe”, o organizație care se implica activ în primii ani de viață ai copiilor cu nevoi speciale
România 19 Martie 2024, 08:53

Astăzi, va ajunge intre #prieteniidelaradio Raluca Chisu - fondatoarea centrului de recuperare ”KinetoBebe”, o organizație care se implica activ în primii ani de viață ai copiilor cu nevoi speciale

Astăzi, va ajunge intre #prieteniidelaradio Raluca Chisu - fondatoarea centrului de recuperare ”KinetoBebe”, o organizație...

Astăzi, va ajunge intre #prieteniidelaradio Raluca Chisu - fondatoarea centrului de recuperare ”KinetoBebe”, o organizație care se implica activ în primii ani de viață ai copiilor cu nevoi speciale
Circulația este închisă pe DN 1, lângă Câmpina
România 19 Martie 2024, 08:26

Circulația este închisă pe DN 1, lângă Câmpina

Între Bănești și Cornu, pe aproximativ 5 km traficul este închis până la sfârșitul zilei de mâine și deviat prin Câmpina...

Circulația este închisă pe DN 1, lângă Câmpina
Incendiu la o biserică de lemn veche de trei secole din municipiul Râmnicu Vâlcea
România 19 Martie 2024, 08:24

Incendiu la o biserică de lemn veche de trei secole din municipiul Râmnicu Vâlcea

Pompierii militari intervin în această dimineaţă cu mai multe echipaje la un incendiu care a cuprins o biserică de lemn veche...

Incendiu la o biserică de lemn veche de trei secole din municipiul Râmnicu Vâlcea