Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Duminică, 05 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mălina Andronescu

20 Ianuarie 2012
Vizualizari: 1404
Comentează add

Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că va solicita UE ca până în anul 2020 România să nu fie obligată să acorde cetăţenilor nerezidenţi posibilitatea de a cumpăra teren agricol.

Terenurile agricole, "vândute doar rezidenţilor"

malina-andronescu

Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără. Foto: Agerpres.

România va face un demers către Uniunea Europeană prin care să nu fie obligată să vândă teren agricol către nerezidenţi până în anul 2020, a declarat la Berlin ministrul agriculturii, Valeriu Tabără.

Oficialul a precizat că circa 8% din suprafaţa arabilă a României este utilizată de cetăţeni străini care au cumpărat în conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafeţele de teren.

Potrivit ministerului agriculturii, într-un clasament al cumpărătorilor de teren în România, pe primele locuri se află Italia, cu 24,29%, Germania cu 15,48% şi ţările arabe cu 9,98%.

Urmează Ungaria, care deţine 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumpărat în România, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia si Olanda câte 2,4% şi Turcia 0,78%.

Potrivit ministrului agriculturii, preţurile terenurilor în România oscilau anul trecut între 1.500 şi 2.500 de euro pe hectar, iar în 2011 în zonele favorabile a ajuns 4.000 - 5.000 de euro pe hectar.

Ministrul agriculturii participă în aceste zile la Expoziţia Internaţională pentru Alimentaţie de la Berlin intitulată Săptămâna Verde.

Participarea României la eveniment are o lungă tradiţie, prima prezenţă românească având loc în anul 1973, însă este pentru prima dată când ţara noastră participă la acest eveniment de excepţie în calitate de ţară-parteneră.

Scopul acestei participări este atât promovarea mai agresivă a produselor româneşti pe piaţa europeană şi internaţională, cât şi atragerea de investiţii în anumite proiecte din domeniu în România, după cum a declarat ministrul român al agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, prezent la eveniment.

"Una dintre cele mai mari investiţi pe care le propunem este Canalul Siret-Bărăgan", a declarat Valeriu Tabără. 

În zilele următoare, standul României va găzdui o serie de manifestări precum Ziua Maramureşului sau Sărbătoarea vinurilor româneşti.


Etichete Valeriu TabărăagriculturăUniunea Europeanăterenuri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live