Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Tentativă de atentat la sud de Barcelona. Poliţia a omorât 4 terorişti

UPDATE: În localitatea Cambrils, la sud de Barcelona, a fost împiedicat un nou atac terorist

Articol de RADOR, 17 August 2017, 18:03

Up-date ora 3.30; corespondenta RRA, Ana Maria Damian: Cu puţin timp în urmă poliţia catalană a reuşit să oprească un atentat terorist în localitatea CAMBRILS, din provincia Tarragona, aflată la 120 de kilometri sud-vest de Barcelona. Autorii atacului intenţionau să repete tragedia de pe Rambla, de ieri după-amiază. Potrivit informaţiilor de până acum, operaţiunea s-a soldat cu uciderea a 4 terorişti şi rănirea unui al cincilea. Totuşi, mai mulţi turişti au fost răniţi, iar două persoane se află în stare gravă.

Up-date ora 3.07: corespondenta RRA, Ana Maria Damian: Mai mulţi terorişti au încercat să comită un nou atentat în localitatea CAMBRILS din Catalonia, prin aceeaşi metodă folosită ieri, în Barcelona. Atacul a fost împiedicat de poliţişti, care au reuşit să-i omoare pe terorişti, iar furgonetă în care se aflau s-a răsturnat. 4 persoane au fost ucise, toţi terorişti, dotaţi cu centuri explozibile.

Up-date ora 2.00: Premierul Mariano Rajoy a sosit la Barcelona, după ce şi-a întrerupt vacanţa şi după o scurtă reuniune cu principalii responsabili ai forţelor de securitate, a anunţat trei zile de doliu naţional, pentru victimele atentatului.

Spania se află sub nivelul patru de alertă antiteroristă, penultimul, şi deşi a fost lovită de un atentat revendicat de organizaţia teroristă ISIS, autorităţile nu au decis ridicarea alertei la treapta cinci.

Şeful Guvernului a spus însă că ameninţarea este globală şi că răspunsul trebuie să fie global.

Mariano Rajoy: "Din păcate, noi, spaniolii, cunoaştem durerea absurdă şi iraţională cauzată de terorism. Am suferit lovituri ca aceasta în istoria noastră recentă, dar ştim că pe terorişti îi putem învinge prin unitatea instituţiilor, cooperarea poliţiei, prevenţia, ajutor internaţional şi hotărârea fermă de a apăra valorile civilizaţiei noastre: democraţia, libertatea şi drepturile omului. Şi îi mai putem învinge prin acorduri ample ca în Spania, între principalele partide."

UP-DATE ora 1.00- 15 răniţi sunt în stare gravă, de aceea autorităţile presupun că numărul morţilor ar putea creşte. Autorităţile au mai declarat că cetăţeanul marocan Driss Oukabir, arestat pentru legătura sa cu atentatul, este reţinut deoarece documentele sale de identitate au fost folosite pentru închirierea furgonetei. În afară de el, de Oukabir, o altă persoană, cetăţean spaniol, cu domiciliul în Melia, în nordul Africii, a fost reţinută pentru legătura cu atentatul.

În plus, Poliţia catalană a informat şi că atentatul de pe Rambla, din Barcelona, are legătură cu explozia unei case în localitatea Alcanar, din provincia catalană Tarragona, întâmplat noaptea trecută. Investigaţia în care apare şi traficul de droguri are un punct comun pe care autorităţile încearcă să îl stabilească în aceste momente.

Informaţiile sunt în continuare insuficiente, dar la Barcelona, în zona atentatului, oraşul începe să revină la normal. O parte din turişti sunt conduşi spre locurile de cazare, nu şi în zone unde, deocamdată, cadavrele nu au fost ridicate de pe caldarâm, şi unde oamenii surprinşi la ora 17:00, de atac, au fost obligaţi de autorităţi să se adăpostească în magazine şi localuri. La ieşirile şi intrările din oraş şi în toată regiunea, continuă să acţioneze dispozitivul special stabilit după atentat şi sunt controlate toate maşinile şi în scurt timp este aşteptat cu o declaraţie premierul Mariano Rajoy care şi-a întrerupt vacanţa şi tocmai a sosit la Barcelona.

UP-DATE ora 00.35- Ministerul Afacerilor Externe transmite că, în urmă demersurilor întreprinse sub coordonarea Celulei de criză a MAE, convocată din dispoziţia ministrului afacerilor externe, a fost identificat un cetăţean român printre persoanele rănite în atentatul terorist din Barcelona.

Cetăţeanul român în cauza a fost spitalizat, iar potrivit informaţiilor disponibile în prezent, starea să este stabilă. Reprezentanţii Consulatului General al României la Barcelona se vor deplasa la spitalul în care persoană rănită este internată, pentru a acorda asistenţă consulară.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

UP-DATE ora 00.00: - corespondenta RRA, Ana Maria Dmian: Potrivit informaţiilor de ultimă oră, un cetăţean român se află între cei răniţi în atentatul terorist comuis aseară, în Barcelona pe celebra arteră pietonală Las Ramblas. Un bărbat, identificat drept autor a fost arestat de poliţia regională din Catalonia.

UPDATE ora 22.30 - (Reuters) Potrivit ultimelor informaţii, gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS) şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul sângeros de joi din Barcelona, în Spania, unde o dubă a intrat în plină viteză în mulţimea pietonilor de pe bulevardul La Rambla, ucigând cel puţin 12 persoane şi rănind alte 80 de persoane, informează site-ul de ştiri al grupării, Amaq.


UPDATE ORA 22.15 - Potrivit unor informaţii apărute pe Twitter, poliţia catalană din Barcelona, în Spania, a confirmat joi seara că anterior un şofer a intrat în plină viteză în doi poliţişti aflaţi la un punct de control din Barcelona, relatează corespondenţii Reuters.

UPDATE ora 22.00 - Poliția a arestat un suspect; bilanțul de 13 morți a fost confirmat oficial.

Potrivit ultimelor informaţiilor, 13 persoane au fost ucise şi peste 50 au fost rănite în oraşul spaniol Barcelona după ce o dubă a intrat cu peste 80 de km/h în mulţimea pietonilor de pe bulevardul La Rambla. Un suspect a fost arestat, iar o a doua dubă implicată în atacul din Barcelona a fost descoperită în orăşelul Vic din apropiere, relatează corespondenţii CNN.

UPDATE ora 20.15 Poliția spaniolă anunță un mort și 32 de răniți dintre care 20 în stare gravă. Autoritățile anunță că sunt pe urmele a doi atacatori.

UPDATE: 20.00 - Martorii oculari spun că şoferul a fugit pe jos, în vreme ce poliţia blochează străzile şi le cere oamenilor să nu se apropie. Presa afirmă că un individ, posibil doi, e posibil să fi luat ostatici într-un bar. Prioritatea poliţiei va fi să îngrădească orice ameninţare în curs de desfăşurare. (BBC)

UPDATE ora 19.50 - Cel puţin 13 persoane au fost ucise în atacul cu dubă din centrul Barcelonei, a transmis postul de radio Cadena Ser, citând surse din cadrul Poliţiei. (Reuters)

UPDATE 19.40 - Este celulă de criză la Ambasada României din Madrid, iar Consulatul General din Barcelona verifică dacă printre cei răniți sunt și români, transmite redactorul nostru Carmen Gavrilă.

UPDATE ora 19.30 - Doi bărbaţi înarmaţi s-au baricadat într-un bar din centrul Barcelonei după ce o dubă a doborât zeci de oameni, a relatat joi ziarul El Periodico.

Ziarul a scris că s-au tras focuri de armă în zona pieţei La Boqueria, dar nu a citat o sursă pentru informaţie. Nu este deocamdată clar dacă bărbaţii sunt şoferii dubei, transmite Reuters.

UPDATE: ora 19.10 - Poliția spaniolă a confirmat ca este vorba despre un atentat. (El Pais)

UPDATE: ora 19.00 -Serviciile de urgenţă catalane au anunţat joi, după un accident implicând o dubă în Barcelona, că au cerut închiderea staţiilor de metrou şi de tren în zona din apropierea bulevardului Las Ramblas, în centrul oraşului.

Poliţia locală a declarat că duba a doborât zeci de oameni în zona turistică aglomerată, rănind mai mulţi dintre ei.

Știrea inițială.

Centrul oraşului Barcelona este izolat şi magazinele au fost evacuate.

O dubă a călcat în această după-amiază mai multe persoane în zona La Rambla din Barcelona, potrivit El Pais.

Potrivit mai multor martori şi confirmării aduse de Mossos d'Esquadra, un conducător auto a intrat pe Rambla accidentând mai mulţi cetăţeni.

S-au deplasat în primă instanţă o duzină de echipe de servicii de urgenţă, care în aceste momente acordă îngrijiri mai multor cetăţeni răniţi, la faţa locului.

Rambla este acum izolată şi au fost evacuate sediile din centrul oraşului.

HARTA: Zona La Rambla din Barcelona.

VIDEO: Sursa youtube.com.

Preşedintele chinez consideră că ar fi mai bine ca SUA şi China să fie partenere în loc să fie rivale
În lume 26 Aprilie 2024, 14:11

Preşedintele chinez consideră că ar fi mai bine ca SUA şi China să fie partenere în loc să fie rivale

Secretarul american de stat, Antony Blinken, efectuează, începând de miercuri, a doua sa vizită în China în mai puţin de un an.

Preşedintele chinez consideră că ar fi mai bine ca SUA şi China să fie partenere în loc să fie rivale
Ucraina a retras tancurile Abrams de pe front, au anunțat oficiali americani
În lume 26 Aprilie 2024, 13:45

Ucraina a retras tancurile Abrams de pe front, au anunțat oficiali americani

5 dintre cele 30 de tancuri Abrams pe care SUA au fost de acord să le furnizeze Ucrainei în 2023 au fost pierdute.

Ucraina a retras tancurile Abrams de pe front, au anunțat oficiali americani
Restricții de circulație în Ungaria
În lume 26 Aprilie 2024, 12:26

Restricții de circulație în Ungaria

La 1 Mai, autorităţile din Ungaria vor impune interdicţia de circulaţie pentru camioanele de mare tonaj.

Restricții de circulație în Ungaria
"Cine s-ar putea măsura cu Von der Leyen pentru președinția Comisiei?"
În lume 26 Aprilie 2024, 10:31

"Cine s-ar putea măsura cu Von der Leyen pentru președinția Comisiei?"

POLITICO: Bruxelles-ul e plin de speculații despre cine ar putea fi ales șef al executivului UE.

"Cine s-ar putea măsura cu Von der Leyen pentru președinția Comisiei?"
"SUA trebuie să nu încalce limitele Chinei"
În lume 26 Aprilie 2024, 08:52

"SUA trebuie să nu încalce limitele Chinei"

Ministrul chinez de externe, Wank Yi, a spus omologului său american, Antony Blinken, că America trebuie să nu încalce...

"SUA trebuie să nu încalce limitele Chinei"
Israelul şi-a flexibilizat poziţia în negocierile cu Hamas
În lume 26 Aprilie 2024, 08:02

Israelul şi-a flexibilizat poziţia în negocierile cu Hamas

În Gaza s-ar mai afla încă 133 de ostatici, iar guvernul Netanyahu este tot mai presat de rudele celor răpiţi, dar şi de...

Israelul şi-a flexibilizat poziţia în negocierile cu Hamas
Iniţierea mecanismului european de acţiune pentru cazuri de criză
În lume 25 Aprilie 2024, 20:53

Iniţierea mecanismului european de acţiune pentru cazuri de criză

Preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene a decis să iniţieze mecanismul de acţiune pentru cazuri de criză, pentru...

Iniţierea mecanismului european de acţiune pentru cazuri de criză
Vladimir Putin a declarat că plănuieşte să viziteze China în luna mai
În lume 25 Aprilie 2024, 20:49

Vladimir Putin a declarat că plănuieşte să viziteze China în luna mai

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că plănuieşte să viziteze China în luna mai.

Vladimir Putin a declarat că plănuieşte să viziteze China în luna mai