Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BUNA DIMINEATA, ROMANIA! - continuare Luni, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

17 August 2017
Vizualizari: 2972
Comentează add

UPDATE: În localitatea Cambrils, la sud de Barcelona, a fost împiedicat un nou atac terorist

Tentativă de atentat la sud de Barcelona. Poliţia a omorât 4 terorişti Tentativă de atentat la sud de Barcelona. Poliţia a omorât 4 terorişti - Conține video

rador

Zona La Rambla din Barcelona. Foto: Captură video.

Up-date ora 3.30; corespondenta RRA, Ana Maria Damian: Cu puţin timp în urmă poliţia catalană a reuşit să oprească un atentat terorist în localitatea CAMBRILS, din provincia Tarragona, aflată la 120 de kilometri sud-vest de Barcelona. Autorii atacului intenţionau să repete tragedia de pe Rambla, de ieri după-amiază. Potrivit informaţiilor de până acum, operaţiunea s-a soldat cu uciderea a 4 terorişti şi rănirea unui al cincilea.  Totuşi, mai mulţi turişti au fost răniţi, iar două persoane se află în stare gravă.
 
Up-date ora 3.07: corespondenta RRA, Ana Maria Damian: Mai mulţi terorişti au încercat să comită un nou atentat în localitatea CAMBRILS din Catalonia, prin aceeaşi metodă folosită ieri, în Barcelona.   Atacul a fost împiedicat de poliţişti, care au reuşit să-i omoare pe terorişti, iar furgonetă în care se aflau s-a răsturnat. 4 persoane au fost ucise, toţi terorişti, dotaţi cu centuri explozibile.
 
Up-date  ora  2.00: Premierul Mariano Rajoy a sosit la Barcelona, după ce şi-a întrerupt vacanţa şi după o scurtă reuniune cu principalii responsabili ai forţelor de securitate, a anunţat trei zile de doliu naţional, pentru victimele atentatului.
Spania se află sub nivelul patru de alertă antiteroristă, penultimul, şi deşi a fost lovită de un atentat revendicat de organizaţia teroristă ISIS, autorităţile nu au decis ridicarea alertei la treapta cinci.
Şeful Guvernului a spus însă că ameninţarea este globală şi că răspunsul trebuie să fie global.  
 
Mariano Rajoy: "Din păcate, noi, spaniolii, cunoaştem durerea absurdă şi iraţională cauzată de terorism. Am suferit lovituri ca aceasta în istoria noastră recentă, dar ştim că pe terorişti îi putem învinge prin unitatea instituţiilor, cooperarea poliţiei, prevenţia, ajutor internaţional şi hotărârea fermă de a apăra valorile civilizaţiei noastre: democraţia, libertatea şi drepturile omului. Şi îi mai putem învinge prin acorduri ample ca în Spania, între principalele partide." 
 
UP-DATE  ora  1.00-  15 răniţi sunt în stare gravă, de aceea autorităţile presupun că numărul morţilor ar putea creşte. Autorităţile au mai declarat că cetăţeanul marocan Driss Oukabir, arestat pentru legătura sa cu atentatul, este reţinut deoarece documentele sale de identitate au fost folosite pentru închirierea furgonetei. În afară de el, de Oukabir, o altă persoană, cetăţean spaniol, cu domiciliul în Melia, în nordul Africii, a fost reţinută pentru legătura cu atentatul.
În plus, Poliţia catalană a informat şi că atentatul de pe Rambla, din Barcelona, are legătură cu explozia unei case în localitatea Alcanar, din provincia catalană  Tarragona, întâmplat noaptea trecută. Investigaţia în care apare şi traficul de droguri are un punct comun pe care autorităţile încearcă să îl stabilească în aceste momente.
Informaţiile sunt în continuare insuficiente, dar la Barcelona, în zona atentatului, oraşul începe să revină la normal. O parte din turişti sunt conduşi spre locurile de cazare, nu şi în zone unde, deocamdată, cadavrele nu au fost ridicate de pe caldarâm, şi unde oamenii surprinşi la ora 17:00, de atac, au fost obligaţi de autorităţi să se adăpostească în magazine şi localuri. La ieşirile şi intrările din oraş şi în toată regiunea, continuă să acţioneze dispozitivul special stabilit după atentat şi sunt controlate toate maşinile şi în scurt timp este aşteptat cu o declaraţie premierul Mariano Rajoy care şi-a întrerupt vacanţa şi tocmai a sosit la Barcelona.
 
UP-DATE  ora   00.35-  Ministerul Afacerilor Externe transmite că, în urmă demersurilor întreprinse sub coordonarea Celulei de criză a MAE, convocată din dispoziţia ministrului afacerilor externe, a fost identificat un cetăţean român printre persoanele rănite în  atentatul terorist din Barcelona.  
Cetăţeanul român în cauza a fost spitalizat, iar potrivit informaţiilor disponibile în prezent, starea să este stabilă. Reprezentanţii Consulatului General al României la Barcelona se vor deplasa la spitalul în care persoană rănită este internată, pentru a acorda asistenţă consulară.  
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.
 
UP-DATE ora 00.00: - corespondenta RRA, Ana Maria Dmian: Potrivit informaţiilor de ultimă oră, un cetăţean român se află între cei  răniţi în atentatul terorist comuis aseară, în Barcelona pe celebra arteră pietonală Las Ramblas. Un bărbat, identificat drept autor  a fost arestat de poliţia regională din Catalonia. 
 
UPDATE ora 22.30 -  (Reuters) Potrivit ultimelor informaţii, gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS) şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul sângeros de joi din Barcelona, în Spania, unde o dubă a intrat în plină viteză în mulţimea pietonilor de pe bulevardul La Rambla, ucigând cel puţin 12 persoane şi rănind alte 80 de persoane, informează site-ul de ştiri al grupării, Amaq.

UPDATE ORA 22.15 - Potrivit unor informaţii apărute pe Twitter, poliţia catalană din Barcelona, în Spania, a confirmat joi seara că anterior un şofer a intrat în plină viteză în doi poliţişti aflaţi la un punct de control din Barcelona, relatează corespondenţii Reuters.
 
 
UPDATE ora 22.00 -  Poliția a arestat un suspect; bilanțul de 13 morți a fost confirmat oficial.
 
Potrivit ultimelor informaţiilor, 13 persoane au fost ucise şi peste 50 au fost rănite în oraşul spaniol Barcelona după ce o dubă a intrat cu peste 80 de km/h în mulţimea pietonilor de pe bulevardul La Rambla. Un suspect a fost arestat, iar o a doua dubă implicată în atacul din Barcelona a fost descoperită în orăşelul Vic din apropiere, relatează corespondenţii CNN.
UPDATE ora 20.15 Poliția spaniolă anunță un mort și 32 de răniți dintre care 20 în stare gravă. Autoritățile anunță că sunt pe urmele a doi atacatori.

UPDATE: 20.00 - Martorii oculari spun că şoferul a fugit pe jos, în vreme ce poliţia blochează străzile şi le cere oamenilor să nu se apropie. Presa afirmă că un individ, posibil doi, e posibil să fi luat ostatici într-un bar. Prioritatea poliţiei va fi să îngrădească orice ameninţare în curs de desfăşurare. (BBC)

UPDATE ora 19.50 - Cel puţin 13 persoane au fost ucise în atacul cu dubă din centrul Barcelonei, a transmis postul de radio Cadena Ser, citând surse din cadrul Poliţiei. (Reuters)

UPDATE 19.40 - Este celulă de criză la Ambasada României din Madrid, iar Consulatul General din Barcelona verifică dacă printre cei răniți sunt și români, transmite redactorul nostru Carmen Gavrilă.

UPDATE ora 19.30 - Doi bărbaţi înarmaţi s-au baricadat într-un bar din centrul Barcelonei după ce o dubă a doborât zeci de oameni, a relatat joi ziarul El Periodico.

Ziarul a scris că s-au tras focuri de armă în zona pieţei La Boqueria, dar nu a citat o sursă pentru informaţie. Nu este deocamdată clar dacă bărbaţii sunt şoferii dubei, transmite Reuters.

UPDATE: ora 19.10 - Poliția spaniolă a confirmat ca este vorba despre un atentat. (El Pais)

UPDATE: ora 19.00 -Serviciile de urgenţă catalane au anunţat joi, după un accident implicând o dubă în Barcelona, că au cerut închiderea staţiilor de metrou şi de tren în zona din apropierea bulevardului Las Ramblas, în centrul oraşului.

Poliţia locală a declarat că duba a doborât zeci de oameni în zona turistică aglomerată, rănind mai mulţi dintre ei.

Știrea inițială.

Centrul oraşului Barcelona este izolat şi magazinele au fost evacuate.

O dubă a călcat în această după-amiază mai multe persoane în zona La Rambla din Barcelona, potrivit El Pais.

Potrivit mai multor martori şi confirmării aduse de Mossos d'Esquadra, un conducător auto a intrat pe Rambla accidentând mai mulţi cetăţeni.

S-au deplasat în primă instanţă o duzină de echipe de servicii de urgenţă, care în aceste momente acordă îngrijiri mai multor cetăţeni răniţi, la faţa locului.

Rambla este acum izolată şi au fost evacuate sediile din centrul oraşului.

HARTA: Zona La Rambla din Barcelona.

VIDEO: Sursa youtube.com.


Etichete dubatrecatoribarcelonaspaniala ramblaranitiisis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live