Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Miercuri, 08 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Simina Botar

11 Septembrie 2017
Vizualizari: 9932
Comentează add

A treia reuniune anuala a Asociatiei Radiodifuzorilor din Asia-Pacific (ABU) organizata impreuna cu Radio Romania se desfasoara acum la Sinaia.

Tendinţe în dezvoltarea media. Încotro ne îndreptăm?

simina-botar

A treia reuniune anuala a Asociatiei Radiodifuzorilor din Asia-Pacific (ABU) organizata impreuna cu Radio Romania, Sinaia, septembrie 2017. Foto: Alexandru Dolea.

A treia reuniune anuala a Asociatiei Radiodifuzorilor din Asia-Pacific (ABU) are loc la Sinaia şi este organizata impreuna cu Radio Romania. Acest lucru l-a făcut pe dr. Javad Mottaghi, secretarul general al ABU să aprecieze că Romania este “o fereastra spre Europa pentru radiodifuzorii din zona Asia Pacific".

ABU este o organizatie care reuneste peste 69 de tari si peste 150 de corporatii media cu o audienta de peste patru miliarde de ascultatori si telespectatori. Principalul scop al acestei reuniuni este sa faciliteze schimbul de experienta, să identifice noile provocari cu care se confrunta media publice si să pună în discuţie solutiile gasite de diverse companii.

Au fost multe intervenţii interesante:

-        Dl.Georgica Severin, directorul general interimar al Societatii Romane de Radiodifuziune a subliniat importanţa dialogului intercultural dintre radiodifuzorii europeni şi cei din zona Asia-Pacific. El a reamintit că reuniunea, este un proiect iniţiat de SRR în 2015, când conferinţa a avut loc la Bucureşti.

-        Dl.Lucian Romascanu, ministrul culturii, a accentuat importanta construirii puntilor culturale si a schimbului prompt de stiri corecte: “informatia reala in timp real poate aduce oamenilor o noua eră de pace”.

-        Dr.Javad Mottaghi, secretarul general al ABU, a vorbit despre evenimentele aparute de la prima editie, din 2015, dintre care valul refugiatilor, Brexit, evenimentele din SUA şi altele au fost adevărate provocări media. "Suntem in mijlocul formarii unei noi ordini mondiale şi, deocamdata, traim intr-o lume in care nimic nu poate fi considerat ca sigur”.

-        În mesajul înregistrat pe care l-a trimis reuniunii, presedintele ABU s-a scuzat că nu poate participa la reunine din cauza evenimentelor din ultimele saptamani, legate de lansarile de rachete ale Coreei de Nord, care nu-i permit sa paraseasca institutia pe care o conduce in Coreea de Sud (KBS).

Dezbaterile au fost deschise de tema “Tendinte in dezvoltarea media. Încotro ne indreptam?” Moderatorul mesei rotunde, Jean Philip De Tender, director media al EBU a apreciat ca viitorul media este unul comun, definit de continutul propus audientei si de creativitate

Pornind de la aceasta idee generoasa Sally-Ann Wilson de la Alianta Media Publice a subliniat importanta crearii unei comunitati mediatice si a rolului de interfata pe care media publica o joaca intre guvern si public.

David Jordan, director BBC pentru politici editoriale a nuantat apreciind că media trebuie sa ofere “momente de unitate a comunitatii” (de comuniune), modalitatile fiind diferite de la ţară la ţară. Dar, a spus el, media publice nu li se poate cere sa realizeze reconcilierea (de exemplu, in cazul Brexit) pentru ca scopul principal este impartialitatea si acuratetea informatiilor difuzate.

Fayyaz Sheheryar, directorul general al Prasar Bharati – All India Radio a scos in evidenta necesitatea unor abordari extrem de diferite în funcţie de publicul ţintă, pentru a ajunge, astfel, până la ultimul cetatean. In India acest deziderat este deosebit de dificil de atins mai ales din cauza celor 97 de dialecte vorbite.


Etichete media 2020exclusiv onlinemass mediaABUradio românia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live