Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Tehnologia mobilă revoluţionează domeniul sănătăţii

Serviciile medicale de o calitate mai bună şi la un preţ mai mic sunt strâns asociate cu progresul tehnologic.

Euranet Plus.

Articol de Gabriela Tătărău, 23 Mai 2015, 14:40

Tehnologia mobilă revoluţionează domeniul sănătăţi, oferind populaţiei de pe întreaga planetă oportunitatea de a beneficia de îngrijiri medicale foarte diverse.

Acest domeniu trebuie, însă, foarte bine reglementat, pentru a se asigura protecţia datelor personale şi a clădi încrederea populaţiei în sănătatea mobilă.

Societatea trebuie să căute soluţii tehnologice care să servească în primul rând oamenii şi să le respecte alegerile.

Aceste soluţii nu trebuie să fie fezabile doar sub aspect tehnic, ele trebuie să respecte principiile etice şi să stimuleze încrederea populaţiei, spune Supraveghetorul Autorităţii Europene pentru Protecţia Datelor, Giovanni Buttarelli.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Astăzi, mai arată el, evoluţia tehnologiei permite dispozitivelor şi aplicaţiilor să facă legătura între diferite informaţii despre noi cum ar fi locaţie, nutriţie şi sănătate.

Putem avea încredere că aceste companii tehnologice vor face ceea ce este corect cu informaţiile noastre personale şi ne vor îmbunătăţi calitatea vieţii. Totuşi, trebuie să avem o dezbatere critică despre modul în care sunt folosite informaţiile noastre personale, ce este acceptabil pentru noi şi ce nu, şi să încurajăm dezvoltatorii să prioritizeze încrederea consumatorilor şi nu câştigurile pe termen scurt.

Serviciile medicale de o calitate mai bună şi la un preţ mai mic sunt strâns asociate cu progresul tehnologic şi oferă beneficii deosebite pacienţilor, dar şi autorităţilor medicale şi mediului de afaceri din domeniu.

În acest moment, informaţiile despre sănătate se bucură de un nivel ridicat de protecţie, pentru că se li se aplică regulile europene de protecţie a datelor personale.

Dar pe piaţa de sănătate, nu este chiar foarte clar ce constituie informaţie medicală. Aceasta este o zonă care trebuie analizată şi reglementată.

Posibilitatea de a colecta o cantitate uriaşă de informaţii personale şi potenţialul de a le cumpăra, vinde şi analiza fără ştiinţa şi acordul persoanelor implicate trebuie reglementată de mediul economic şi de guverne.

Dacă nu vor reuşi să ofere un grad satisfăcător de protecţie a acestor date, oamenii îşi vor pierde încrederea în sănătatea mobilă, ceea ce va reduce mult dezvoltarea pieţei medicale.