Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Tatal nostru * Imnul national Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Alex Olaru

13 Noiembrie 2014
Vizualizari: 674
Comentează add

Dezbaterea referitoare la taxarea bogăţiei revine în prim-plan într-o perioadă în care statele UE au mare nevoie de conslodiare fiscală şi de măsuri de ajustare macro-economică.

Taxarea bogaţilor revine în atenţia Comisiei Europene Taxarea bogaţilor revine în atenţia Comisiei Europene - Conține audio

alex-olaru

Euranet Plus.

Taxarea bogaţilor revine în atenţia Comisiei Europene: subiectul este în centrul unei dezbateri care reuneşte atât factori de decizie politici, cât şi experţi în domeniu sau reprezentanţi ai instituţiilor creditoare internaţionale.

Dezbaterea referitoare la taxarea bogăţiei revine în prim-plan, într-o perioadă în care statele membre au mare nevoie de conslodiare fiscală şi de măsuri de ajustare macro-economică.

Executivul comunitar aminteşte că deşi majoritatea taxelor pe avere au fost fie abandonate, fie diminuate în perioada 1995-2007, criza economică a schimbat radical abordarea în domeniu.

Audio: Taxarea bogaţilor revine în atenţia Comisiei Europene.

Astfel, multe ţări din Uniunea Europeană au decis să reintroducă, temporar, anumite taxe şi să demareze consultări politice vizând o eventuală permanentizare sau extindere a lor. La începutul anului, un raport publicat de Banca Centrală a Germaniei, a cerut, în termeni tranşanţi, ca statele cu probleme să-şi taxeze mai întâi bogaţii, înainte să solicite ajutor extern.

O altă economie – locomotivă a Uniunii, Franţa, a avut intenţia de a taxa marile averi cu 75%. Confruntat cu reacţii dure, guvernul socialist a renunţat într-un final la iniţiativă. Chiar şi aşa, rămâne în vigoare taxa pe solidaritate, prin care sunt impozitate averile mai mari de 1.300.000 de euro, până la un nivel maxim de 1,5%.

În Spania, guvernul precepe un impozit progresiv, de la 0,2 la 2,5% , pe averile mai mari de 700 de mii de euro. Taxe asemănătoare, majoritatea progesive, percep şi ţări din afara Uniunii, precum Islanda sau Norvegia sau Elveţia.

La forumul de miercuri, organizat de Direcţia Generală Afaceri Economice şi Financiare a Comisiei, în parteneriat cu Fondul Monetar Internaţional şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică ar urma să fie analizat stadiul actual din Uniune, pe baza exemplelor unor state membre, dar şi variante noi de taxare, inclusiv pe proprietăţi şi modalităţi în care ele ar putea prinde contur.

Partenerii Internaţionali, în frunte cu FMI, nu s-au ferit în ultimii ani să susţină deschis taxarea bogaţilor.

În acest an, FMI a publicat un raport în care a arătat că redistribuirea averilor, prin taxe echilibrate, generează creştere economică.


Etichete Euranet plusUniunea EuropeanăComisia EuropeanătaxarebogațiBanca CentralăGermaniaFranțaSpaniaFMItaxe

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live