Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ (CONTINUARE) Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Carmen Gavrilă

24 Noiembrie 2015
Vizualizari: 1482
Comentează add

Asistentul subsecretarului american de stat pentru Europa, Hoyt Yee, a vorbit, în exclusivitate pentru RRA, despre cum priveşte administraţia SUA colaborarea cu noul guvern.

Ţările corupte "sunt vulnerabile la influenţă străină" Ţările corupte "sunt vulnerabile la influenţă străină" - Conține video

carmen-gavrila

Hoyt Yee. Foto: Alexandru Dolea.

Statele Unite aşteapta de la noul guvern român o creştere a numărului de domenii de colaborare dar şi o aprofundare şi o intensitate mai mare a cooperării de la economie, la securitate si la securitate energetică, a declarat in exclusivitate pentru Radio Romania, Hoyt Yee, asistentul adjunctului secretarului american de stat pentru Europa.

El este primul inalt oficial american care vine in România de la instalarea noului guvern.

Realizator: Din punctul de vedere al SUA, faptul că avem un guvern de tehnocraţi, schimbă ceva?

Hoyt Yee: Guvernele nu au luxul de a-şi alege partenerii de dialog din alte guverne dar pot spune că întotdeauna ne bucurăm să avem de face cu profesionişti şi cu un guvern care este foarte serios în ce priveşte scopurile sale, care are o agendă clară şi o dorinţă sinceră de a coopera cu SUA şi alţi aliaţi. Cred, pe baza discuţiilor mele cu oficialii români, că asta avem cu actualul guvern român.

Realizator: Despre ce programe comune de securitate aţi discutat la Bucureşti cu oficialii români?

Hoyt Yee: Am vorbit mult despre necesitatea de a continua colaborarea strânsă aici în România dar şi în regiune, pentru a răspunde provocărilor Rusiei dar şi celor venite din alte părţi. Am vorbit şi despre securitate într-un sens mai larg, de exemplu, despre nevoia ca România şi alte ţări din Europa Centrală să aibă o diversificare adecvată a energiei ca aspect important de securitate naţională dar şi internaţională. Dacă ţările nu au surse şi furnizori diversificaţi de energie, de exemplu de hidrocarburi, nu sunt suficient de independente, nu doar din punct de vedere energetic dar şi politic. Am vorbit şi despre securitatea economică. E important ca România, şi toţi aliaţii noştri, să aibă creşterea şi stabilitatea economică necesară pentru a susţine diversele programe de securitate militară sau de securitate energetică ca să îşi îndeplinească obligaţiile asumate.

Realizator: De ce anume e nevoie să vedem mai multe investiţii americane în România?

Hoyt Yee: Companiile americane ca şi altele, cer un anumit nivel de predictibilitate, stabilitate şi consecvenţă a condiţiilor de afaceri. Companiile vor să ştie la ce să se aştepte când vin aici, sau dacă intenţionează să rămână şi să îşi extindă investiţia şi mai vor să ştie dacă taxele vor rămâne relativ la fel, că nu se vor schimba brusc, la fel structura redevenţelor unei investiţii de exemplu în energie, în explorare sau extracţie de petrol sau gaze, de vreme ce astfel de investiţii presupun mulţi ani, chiar zeci de ani, şi mult capital. Şi structura legislativă în domeniu trebuie să fie stabilă. De asemenea trebuie înţeles că firmele au nevoie de modalităţi de rezolvare a unor dispute economice iar sistemul juridic să se ocupe de acestea, să le poată rezolva, aşadar e important ca sistemul juridic să funcţioneze cât mai eficient şi rapid posibil. Asta înseamnă inclusiv să fie eficient combătută corupţia. Aici cred că am văzut progrese în ultimul an mai ales DNA a făcut progrese impresionante în combaterea corupţiei în rândul oficialilor.

Realizator: De ce se concentrează atât de mult diplomaţia americană pe statul de drept şi pe lupta anticorupţie?

Hoyt Yee: Primul motiv e că acest lucru e important pentru noi pentru că e important pentru România, după cum ne-au spus de-a lungul timpului toate guvernele româneşti. În ce priveşte motivele SUA, noi dorim de la România şi toţi aliaţii noştri să aibă capacitatea de a fi parteneri eficienţi fie în afaceri ori comerţ sau în domeniul securităţii militare şi al obligaţiilor NATO. Vrem ca aliaţii noştri să aibă mijloacele pentru a-şi îndeplini angajamentele NATO sau pe cele care decurg din contracte de afaceri. Aşa ceva e posibil doar dacă există stat de drept, dacă se acţionează eficient împotriva corupţiei şi crimei organizate iar cetăţenii şi companiile ştiu în România că atunci când sunt puşi în faţa unui act ori propuneri de corupţie, o pot denunţa iar ea va fi tratată corespunzător, corect conform legii şi constituţiei. Din experienţa noastră, mai ales în această regiune, corupţia nu este doar o vulnerabilitate economică ci şi una politică. Ţările vulnerabile la corupţie şi care nu o combat eficient sunt vulnerabile şi la forţe negative din exterior. Guverne străine sau crima organizată pot face presiuni asupra ţărilor care nu sunt capabile să lupte cu corupţia, iar asta afectează deciziile politice ale ţărilor respective, decizii necesare pentru România sau oricare alt aliat NATO.

Realizator: Există informaţii conform cărora operaţionalizarea bazei de la Deveselu ar fi fost amânată...

Hoyt Yee: Nu este adevărat! Ba chiar suntem încântaţi de progresele în acest proiect important. Suntem în calendar. Există faze diferite ale proiectului. Planul original privind operaţionalizarea este ca aceasta să aibă loc în primăvara anului viitor. 

Video: Înregistrarea integrală a interviului.


Etichete SUAasistentul subsecretarului american de stat pentru EuropaHoyt YeeRomâniaguvernareeconomieNATO

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live