Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

17 Martie 2018
Vizualizari: 726
Comentează add

Ruşii sunt chemaţi mâine la urne să îşi aleagă preşedintele, într-un scrutin la care actualul şef de la Kremlin, Vladimir Putin, este de aşteptat să mai câştige un mandat.

Tablou al scenei politice din Rusia înaintea alegerilor prezidenţiale

alexandru-beleavski-moscova

Rusia, Comisia Electorala Centrala: Foto: Agerpres/EPA.

Ruşii sunt chemaţi mâine la urne să îşi aleagă preşedintele, într-un scrutin la care actualul şef de la Kremlin, Vladimir Putin, este de aşteptat să mai câştige un mandat de şase ani.

Singura necunoscută pare să fie cum va arăta noul executiv pe care acesta îl va forma după alegeri şi dacă personajele cheie din actualul guvern, în frunte cu premierul Dmitri Medvedev, îşi vor păstra funcţiile. 

Legea rusă nu permite publicarea ratingurilor electorale în ultima săptămână înainte de alegeri, dar sondajele publicate duminică îi conferă lui Putin între 65 şi 69% din opţiuni, la o participare de circa 65%.

Pe locul doi în sondaje se află milionarul Pavel Grudinin, candidat din partea Partidului Comunist, cu aproape 7% din voturi, urmat de naţionalistul Vladimir Jirinovski, cu între 5,2 şi 6%, ambii putând obţine, în realitate, peste 10%.

Pe locul patru din cei opt candidaţi, cu peste 1%, se află Ksenia Sobciak, fiica mentorului politic al lui Vladimir Putin.

Personaj insolit pe scena politică rusă, vedetă tv devenită activistă de opoziţie, ea se poziţionează ca alternativă atât la putere, cât şi la opoziţia tradiţională, declarând ilegală anexarea Crimeii şi cerând ca Rusia să înceteze războaiele din estul Ucrainei şi Siria.

Următorul în sondaje este veteranul Grigoriy Yablonsky, cu circa 1%, ceilalţi trei candidaţi nedepăşind acest prag.

Din acest peisaj lipseşte cel mai popular la ora actuală lider al opoziţiei non sistem, Alexei Navalnîi, exclus de la alegeri din cauza unei condamnări penale pe care el o contestă.


Etichete alegeri rusiaalegeri prezidentiale rusiavladimir putinvoturimoscovasondajepavel grudininvladimir jirinovskialexei navalniipartidul comunistcrimeeaucraina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live