Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Tabagismul "pierde teren" în Uniunea Europeană

În Uniunea Europeană fuma, în 2014, 26 % din populaţie, indicator în scădere faţă de 2012, când 28 % dintre europeni aveau acest viciu, potrivit unui eurobarometru.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 30 Mai 2015, 13:59

Tabagismul pierde teren în Uniunea Europeană, chiar dacă, în continuare, un sfert dintre europeni fumează – relevă un eurobarometru dat publicităţii, vineri, la Bruxelles.

Fumatul este cea mai mare cauză evitabilă a morții în Europa, provocând aproximativ 700 de mii de decese pe an.

În Uniunea Europeană fuma, în 2014, 26 % din populaţie, indicator în scădere faţă de 2012, când 28 % dintre europeni aveau acest viciu– relevă eurobarometrul intitulat „Atitudinile europenilor față de tutun”.

Potrivit acestui studiu, publicat înaintea „Zilei mondiale fără tutun”, care va fi marcată duminică, tendinţa de scădere este încurajatoare în rândul tinerilor.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Astfel, la categoria de vârstă 15-24 de ani, 25 % dintre tineri fumează, faţă de 29 de procente cât erau în 2012. Din păcate, însă, vârsta medie la care europenii încep să fumeze rămâne în jurul a 17 ani.

Cei mai mulţi fumători se află în Grecia – 38 % din populaţie, urmată de Bulgaria – cu 35 %, în timp ce la polul opus sunt Suedia, cu 11 % şi Finlanda, cu 19 %.

Unul dintre cei mai slabi elevi în această statitistică este Franţa, unde numărul fumătorilor a crescut faţă de 2012, de la 28 la 32 de procente.

România, locul 1 în UE la fumatul pasiv

În România, 27 la sută din populaţie fumează. Ţara noastră este, însă, pe primul loc în ceea ce priveşte fumatul pasiv: 62 la sută dintre noi spun că sunt expuşi la fumul de ţigară al celor din jur acasă, la serviciu, în alte spaţii publice, spre deosebire de media europeană, care este de doar 28 %.

Şi asta în condițiile în care, de șapte ani,şi în România,legea interzice fumatul la locul de muncă, cu execepţiaspaţiilor special amenajate, separate și izolate.

Ţigareta electronică beneficiază de un capitol aparte în studiul Comisiei Europene şi iată cifrele: 12 % dintre europeni spun că au testat-o deja, faţă de doar 7% în 2012, însă numai 2% o utilizează permanent.

Ţigareta electronică are însă mai mulţi duşmani decât adepţi: 63 la sută dintre europeni cred că este nocivă pentru sănătate şi cer interzicerea ei în spaţiile publice unde este interzis şi fumatul clasic.

În urmă cu un an, Comisia Europeană a adoptat o Directivă, care va intra în vigoare anul viitor şi prevede, între altele: interzicerea aromelor caracteristice, introducerea unor avertismente combinate privind pericolul fumatului pentru sănătate, interzicerea tuturor elementelor promoționale și înșelătoare privind produsele din tutun, precum și un sistem european de combaterea comerțului ilegal tutun.

http://t.co/THBX23pxk3@EU_Health#BecomeUnstoppable#WorldNoTobaccoDaypic.twitter.com/arYQCjuzKT

— EuroBarometer (@EurobarometerEU) May 29, 2015