Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

26 Aprilie 2010
Vizualizari: 1595
Comentează add

În Valea Jiului hoţii fură cărbune direct din vagoane, provocând Companiei Naţionale a Huilei pierderi de sute de milioane de lei.

Sute de persoane trăiesc din furtul cărbunelui

ilie-pintea

Angajaţi ai Companiei Naţionale a Huilei. Foto: Compania Naţională a Huilei.

Sute de persoane din Valea Jiului trăiesc de pe urma cărbunelui, fără să muncescă în mină, ci furând huila direct din vagoanele în care este încărcată.

Până acum, hoţii au provocat pagube de sute de milioane de lei Compania Naţională a Huilei, acţiunile Poliţiei nelimitând activitatea infracţională.

Metoda de operare este cât se poate de simplă. Trenurile sunt atacate chiar la ieşirea din uzinele de preparare a cărbunelui, pe liniile industriale, unde garnitura circulă cu viteză mică.

Aici, o parte a „cărbunarilor” urcă în vagoane şi încep să descarce cărbunele, iar cei care rămân lângă linie îl strâng în saci.

Cele mai frecvente furturi au loc în Vulcan, unde funcţionează uzina de preparare a cărbunelui Coroieşti, unde sunt „abonate” zeci de familii care nu au alte surse de venit.

Aceştia riscă să ajungă după gratii pentru 10-15 lei, atât cât primesc pentru un sac de cărbune, pe care-l vând pe la casele din Valea Jiului.

Ca să pună capăt pagubelor provocate în acest fel, Compania Naţională a Huilei a încheiat un contract pe următorii trei ani cu o agenţie specializată de pază.

În total compania va cheltui nu mai puţin de 700.000 de lei pentru paza vagoanelor care ies pe poarta preparaţiei de cărbune din Valea Jiului.

Nu doar trenurile cu cărbune sunt atacate de hoţi. Garniturile de marfă încărcate cu fier vechi sunt de asemenea o pradă sigură pentru infractori, care ştiu porţiunile de cale ferată cu restricţie de viteză.

Fiind bine echipaţi aceştia reuşesc să sustragă din mers cantităţi impresionante de metale.

Pentru că şi acest fenomen a luat amploare, trenurile au fost păzite o vreme de jandarmi şi de poliţiştii de la Transporturi Feroviare.


Etichete cărbunemineritValea JiuluifurttriviaţăbanicrizăCompania Naţională a Huilei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live