Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Marţi, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ştefan Baciu

14 Iunie 2010
Vizualizari: 1542
Comentează add

Şase jucători din elita mondială participă începând de luni, la Mediaş, la cea de a 4-a ediţie a Turneului Regilor.

Superturneu de şah în România

stefan-baciu

Numărul 1 mondial în clasamentul ELO, Magnus Carlsen. Foto: AFP.

Şase jucători din elita mondială participa începând de luni, la Mediaş, la cea de a 4-a ediţie a Turneului Regilor.

Va juca norvegianul Magnus Carlsen, numărul 1 mondial în clasamentul ELO cu un rating de 2813 puncte. Tânărul şahist norvegian care la 30 septembrie va împlini 20 de ani nu a mai jucat din luna ianuarie când a câştigat puternicul turneu de la Corus din Olanda.

Magnus Carlsen a devenit numărul 1 mondial la 1 ianuarie 2010, după două excelente rezultate. În noiembrie 2009 s-a clasat pe locul 2-3 la Memorialul Mihail Tal de la Moscova, turneu câştigat de rusul Vladimir Kramnik. Apoi în decembrie 2009 a câştigat London Chess Classic, secondat fiind de Vladimir Kramnik.

La Turneul Regilor de la Mediaş participă şi Wang Wue, în vârstă de 23 de ani, care reprezintă un exemplu elocvent pentru dinamica pe care o are sportul minţii în China. Este numărul 8 mondial, cu un coeficient ELO de 2752 de puncte.

Al treilea favorit al Turneului Regilor este israelianul Boris Gelfand, numărul 11 mondial, cu un ELO de 2741 de puncte. A câştigat peste 30 de turnee puternice şi de mai multe ori a jucat în turnee ale candidaţilor la titlul mondial.

Născut în 1968 la Minsk, în Republica Belarus, Gelfand a emigrat în Israel la vârsta de 30 de ani. De atunci, este cel mai bun jucător al ţării sale de adopţie, iar la Olimpiada pe echipe de la Dresda din noiembrie 2008, a câştigat împreună cu coechipierii săi, medaliile de argint.

Boris Gelfand a jucat şi la ediţia precendentă a Turneului Regilor, la fel ca şi cel de-al patrulea favorit al ediţiei din acest an, azerul Teimour Radjabov. La cei 23 de ani ai săi, nu se poate lăuda cu un palmares impresionant, însă datorită evoluţiilor sale bune reuşise, în urmă cu un an, să urce pe locul 5 în topul mondial. Acum este pe locul 13 în clasamentul ELO cu 2740 de puncte.

Al 5-lea jucător la Turneul Regilor este ucraineanul Ruslan Ponomariov, numărul 18 mondial, cu un ELO de 2733 de puncte. În 2002, la vârsta de 18 ani, a câştigat titlul de campion mondial, învingându-l în finală pe conaţionalul lui, Vasili Ivanciuc, câştigătorul de anul trecut al Turneului Regilor.

În fine, cel de-al 6-lea combatant la Turneul Regilor de la Mediaş este Liviu-Dieter Nisipeanu, locul 59 mondial, cu un coeficient ELO de 2672. A câştigat mai multe turnee importante, însă cele mai notabile performanţe sunt calificarea în semifinalele Campionatului Mondial ediţia 1999, Las Vegas, şi titlul de campion european obţinut la Varşovia, în 2005.

La Turneul Regilor de la Mediaş se vor juca 10 runde, partide tur-retur. Ritmul de joc este de 2 ore pentru primele 40 de mutări, apoi încă o oră pentru următoarele 20 de mutări iar după aceea jucătorii vor primi câte un sfert de oră plus 30 de secunde pentru fiecare mutare efectuată începând cu mutarea 61.

Teimour Radjabov a ajuns vineri la Mediaş, iar alţi trei oaspeţi din străinătate, Ponomariov, Carlsen şi Wang Yue au sosit în această după-amiază pe calea aerului la Sibiu. Duminică va veni şi Gelfand la o oră convenabilă astfel încât festivitatea de deschidere să aibă loc în prezenţa tuturor celor 6 jucători.


Etichete şahturneuMediaşLiviu-Dieter NisipeanuMagnus Carlsen

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live