Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Laurenţiu Văduva

7 Mai 2021
Vizualizari: 237
Comentează add

România este reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

Summit UE în Portugalia

laurentiu-vaduva

Klaus Iohannis. Foto: Presidency.ro.

Construirea unei Europe axate pe problemele sociale, după pagubele economice generate de pandemie, dar și unele subiecte fierbinți de politică externă vor domina summitul de două zile ale Uniunii Europene care începe, în această după-amiază, în orașul Porto din Portugalia care deține președinția forului comunitar.

România este reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

Laurențiu Văduva despre contextul în care au loc lucrările.

Reporter: Şefii de state și guverne se reunesc diseară la o cină de lucru, la care vor fi discutate inclusiv tensiunile cu Rusia și propunerea americană de renunțare la drepturile de proprietate pentru vaccinurile anti-COVID, marcată deja de controverse furtunoase. Mâine, cei 27 ar urma să aprobe un plan de acțiune pe chestiuni sociale propus de Comisie și care ar urma să mărească la 78% procentul forței de muncă angajate, să formeze anual cel puțin 60% din muncitorii adulți și să scoată 15 milioane de oameni din sărăcie și excluziune socială. Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, Nicolas Schmit, speră că lecțiile populismului, sărăciei și șomajului au fost învățate.

Au fost însă și succese. Uniunea a reușit să adopte anul trecut fabulosul plan de relansare de 750 de miliarde de euro, cu prețul unor îndatorări masive și a fost suspendat Pactul de stabilitate care a permis statelor să iasă din limitele deficitelor bugetare pentru a proteja locurile de muncă și economiile. Noile măsuri au fost luate pentru protecția muncitorilor și armonizarea salariilor minime în Uniune. Vestea a bucurat statele din sud, dar cele nordice - atașate de performanță - sau cele din est, temătoare de pierderea competitivității, le resping, şi de aici discuții greu de finalizat. Tot mâine, va avea loc un summit Uniunea Europeană - India, destinat relansării relațiilor bilaterale și a reluării negocierilor pe tema unui acord de liber schimb.


Etichete (ii)summitportugalia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live