Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Marţi, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

12 Noiembrie 2019
Vizualizari: 3525
Comentează add

"Subiectul zilei" - Invitat: Eugen Tomac, europarlamentar, preşedintele PMP

radiojurnal

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 noiembrie, ora 19:10) - Realizator: Simina Botar - Bună seara! La Chişinău, astăzi, parlamentarii Partidului Socialist, prorus, şi ai celui Democrat, care a fost condus de oligarhul Plahotniuc, au votat o moţiune de cenzură care a dus la căderea Guvernului Maia Sandu, din alianţa proeuropeană ACUM. Motivul invocat a fost dezacordul cu noua modalitate de alegere a procurorului general. Preşedintele prorus Igor Dodon a anunţat consultări mâine pentru formarea unui nou guvern, a spus că are în vedere chiar numirea unui premier nepolitic şi a ameninţat cu alegeri anticipate.
După numai cinci luni de la învestire, guvernul Maia Sandu, care declarase ca prioritate lupta cu corupţia, reluarea reformelor şi îndeplinirea obligaţiilor asumate prin acordul cu Uniunea Europeană, a fost blocat. Reînfiriparea relaţiilor cu Uniunea Europeană, reluarea susţinerii acordate de Bruxelles au un viitor incert.
Situaţia din Republica Moldova este subiectul zilei la Radio România Actualităţi. Invitatul nostru este europarlamentarul Eugen Tomac. Bună seara şi mulţumesc pentru participarea la emisiune!
Eugen Tomac: Bună seara de aici, de la Bruxelles, şi vă mulţumesc pentru invitaţie!
Realizator: Domnule Tomac, aţi avut o intervenţie promptă astăzi: aţi spus că Maia Sandu este viitorul preşedinte al Republicii Moldova, că a dat dovadă de viziune şi a păstrat credibilitatea în viaţa politică din Republica Moldova. Cum vedeţi evoluţia situaţiei în viitorul apropiat?
Eugen Tomac: În primul rând, Maria Sandu a ajuns prim-ministru într-o criză politică fără precendent, în ultima zi în care parlamentul actual avea dreptul să decidă asupra unei majorităţi care să dea un prim-minsitru. Ea a acceptat această funcţie, fiind susţinută şi de socialiştii lui Dodon cu scopul de a-l înlătura pe Vlad Plahotniuc, care reuşise să instituie un sistem opresiv prin care controla toate instituţiile statului Republica Moldova. În clipa în care a înţeles că nu mai poate fi nimic de încredere în relaţia între cei doi, primul ministru Maia Sandu şi Igor Dodon, preşedintele prorus, a încercat să găsească modalităţi prin care să îşi salveze credibilitatea, spunând cu nu este de acord cu modalitatea prin care şefii instituţiilor juridice... în mod special procurorul general este ales, şi a cerut un vot de încredere, să-şi asume responsabilitatea printr-o iniţiativă în parlament, prin care această procedură legată de procurorul general să fie schimbată. Lucru care s-a dovedit un test suprem pentru liderul Dodon de la Chişinău, şi acesta a depus o moţiune de cenzură prin care, practic, Maia Sandu şi-a pierdut mandatul de premier. Dar a câştigat încredere în ochii populaţiei pentru că nu a cedat şi nu a mers pe compromisuri de neacceptat pentru societatea Republicii Moldova./eradu
Iar faptul că astăzi nu mai este prim-ministru îi deschide o nouă perspectivă pentru fotoliul de preşedinte, pentru că anul viitor vor avea loc alegeri prezidenţiale şi cred că Republica Moldova are nevoie de o resetare şi de o pregătire temeinică pentru bătălia care urmează să se dea anul viitor.
Realizator: Domnule Tomac, dar cum va putea fi contracarată influenţa Moscovei în perioada următoare, din moment ce e probabil să nu mai fie un guvern proeuropean?
Eugen Tomac: În mod clar, această criză poate scoate şi noi soluţii de compromis, însă mi-este foarte greu să cred că partidele care formează Blocul ACUM ar găsi suficientă capacitate de înţelegere în a negocia cu PD, condus de fostul lider Plahotniuc, pentru a crea o nouă majoritate şi a instala un nou guvern. Îmi este greu să cred într-un asemenea scenariu, deşi el ar fi realist. Ştiu că fostul premier, Filip, a fost dispus la un moment dat să aibă negocieri în acest sens cu Maia Sandu. Cel mai probabil, vom avea un guvern tot de criză. Nu-mi dau seama cum se va instala un nou guvern, dar el e posibil să se instaleze din partidele actuale, care au dat jos Guvernul Maia Sandu, respectiv socialiştii şi democraţii.
Realizator: Cum credeţi că va rezista economic Republica Moldova cu o formulă de guvernare acceptabilă pentru Igor Dodon şi fără ajutor de la Bruxelles sau de la Bucureşti?
Eugen Tomac: Republica Moldova avea o perspectivă credibilă de a ieşi din acest blocaj în care se află de vreo doi ani de zile prin acest guvern, care are un dialog destul de strâns cu Bruxellesul. Fără resurse din partea UE şi fără un sprijin destul de activ din partea României, Republica Moldova nu poate depăşi acest impas. Rusia furnizează doar propagandă şi instabilitate în Republica Moldova. Nu investeşte, pentru că nu are şi nici nu are niciun interes să ofere suport economic. În schimb, UE a acordat asistenţă substanţială pentru Republica Moldova în ultima perioadă. Prăbuşirea Guvernului Maia Sandu înseamnă sărăcie, înseamnă aprofundarea crizei economice şi politice şi nu există altă soluţie decât să se găsească un compromis pentru a se instala un nou guvern capabil să discute cu UE. Şi îmi este greu să cred că după această criză Dodon va găsi o soluţie care să aducă stabilitate în Republica Moldova.
Realizator: Şi cum credeţi dvs că-i putem susţine cel mai eficient pe românii din Moldova, acum?
Eugen Tomac: Statul român trebuie să-şi schimbe abordarea. Una este să ai comunicare bilaterală la nivel guvernamental, însă în Republica Moldova avem peste 3,5 milioane de români - chiar dacă unii dintre ei nu se consideră aşa, dar vorbesc limba română, însă un milion din ei deţin cetăţenia română. Trebuie să ne obişnuim să lucrăm exact aşa cum desfăşoară activităţi diferite organizaţii guvernamentle din alte state, lucrând direct la firul ierbii, cu primarii, cu profesorii, cu organizaţii neguvernamentale, cu oameni care îşi doresc în mod real o schimbare din temelii în Republica Moldova, şi statul român trebuie să aibă mecansime prin care să susţină aceste iniţiative, care au drept scop consolidarea democraţiei şi bineînţeles apropierea de România.
Realizator: Vă mulţumesc foarte mult!


Etichete Exclusiv RadioSubiectul ZileiEugen TomacSimina Botar

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live