Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Probleme la zi (R) Joi, 04 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

15 Iunie 2020
Vizualizari: 3961
Comentează add

Subiectul zilei: Invitat, Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS

radiojurnal

Alexandru Rafila. Foto: Radio România Oltenia

Bună seara, stimați ascultători! În timp ce politicienii se contrazic în privința a ceea ce ar trebui să cuprindă prelungirea stării de alertă, noi vom întreba specialiștii despre cât de mult trebuie să ne temem acum, în plină vară, de coronavirus. În legătură directă cu noi Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății. Bună seara, domnule profesor!
Alexandru Rafila: Bună seara!
 
Realizator: Cum vă explicați evoluția cazurilor din ultimele zile? Se poate face o listă în funcție de asta a locurilor care trebuie evitate? Să spunem, cel mai periculos e în transportul în comun, la piață. Care este...?
 
Alexandru Rafila: Nu știu. Îmi este greu să fac o astfel de clasifocare. Cel mai periculos este dacă nu ne protejăm fiecare și atunci, într-adevăr, devine periculos. Adică, dacă nu folosim masca în spații închise și în mijloacele de transport, dacă uităm să ne spălăm pe mâini când ne întoarcem acasă sau după ce atingem ceva /.../ care ar putea fi contaminate cu secreții provenite de la persoane infectate sau dacă nu respectăm măcar un metru și jumătate distanță față de cei din jurul nostru, atunci sigur că lucrurile devin periculoase. Nu să ne temem, în niciun caz, nu e cazul să ne temem, dar trebuie să fim conștienți că până la urmă trei reguli simple pot să facă diferența între a fi protejat și a fi expus la îmbolnăvire.
 
Realizator: S-a spus că odată ce va veni căldura nu vor mai fi atât de multe cazuri. Iată este plină vară...
 
Alexandru Rafila: Era o presupunere, era o presupunere. Tot speram, de fapt, mai mult decât aveam o dovadă științifică legată de acest lucru. Și vedeți că sunt țări unde temperaturile sunt foarte ridicate: Arabia Saudită, Emiratele Arabe, Iran de exemplu în această perioadă și sunt foarte, foarte multe cazuri acolo, așa că se pare că influența căldurii asupra virusului este foarte mică şi, până la urmă, având în vedere că majoritatea persoanelor nu au niciun fel de imunitate față de acest virus vă dați seama că transmiterea este posibilă în continuare și chiar probabilă dacă nu încercăm să evităm aglomerația și să aplicăm acele trei reguli.
Realizator: Japonia donează României peste 12.000 de tablete dintr-un medicament experimental pentru COVID-19. Despre ce medicament mai exact este vorba?
 
Alexandru Rafila: Da. Este un antiviral realizat de japonezii. Ei au oferit același medicament și Chinei la un moment dat. E foarte bine că este așa. Sunt câteva tratamente care, antivirale specifice, care sunt testate practic în această perioadă. Sperăm să putem să testăm practic și Remdesivir, acel medicament autorizat în Statele Unite.
 
Ce să vă spun! Din fericire nu avem foarte multe cazuri grave în terapie intensivă, avem undeva în jur de 160 de cazuri, ceea ce este un lucru bun şi dacă lucrurile rămân aşa, atunci sperăm să ţinem şi situaţia sub control.
 
Realizator: Ce se va întâmpla în continuare în spitale? Va exista periculozitatea aceasta? Iată, astăzi, este un focar într-un spital din România anunțat. Cât de periculoase sunt spitalele din acest punct de vedere?
 
Alexandru Rafila: E un mesaj care nu prea e corect, ăsta al dumneavoastră, pe care îl transmiteţi dumneavoastră. Așa cum apar cazuri în spitale, apar şi în diverse alte locuri, inclusiv în zone industriale, ş.a.m.d, spaţii comerciale. Dacă dăm mesajul decât pe care îl sugeraţi atunci lumea, cei cu boli cronice...
 
 
Realizator: Spuneţi dumneavoastră cum ar trebui.
 
Alexandru Rafila: Păi nu, asta vreau să vă spun. Deci, nu trebuie să crăm o teamă legată de prezentarea la spital pentru persoanele care au boli cronice, dimpotrivă, ele trebuie încurajate să apeleze la serviciile medicale, pentru că altfel afecţiunea de bază se complică şi câte odată rezultatele sunt chiar dezastruoase. Ştiţi, în încercarea de a evita infecţia cu coronavirus /.../ boli cronice şi lucrul ăsta s-a şi întâmplat şi trebuie să facem în aşa fel încât să schimbăm mentalitatea din punctul ăsta de vedere.
 
Realizator: Câte spitale mai sunt închise în acest moment?
 
Alexandru Rafila: Spitale nu sunt închise, sunt desemnate să trateze....
 
Realizator: Desemnate să trateze... Exact!
 
Alexandru Rafila:... pacienţii cu coronavirus. Nu sunt aşa de multe. Sunt acelaşi număr care au fost anterior, dar dacă avem 50 de spitale care deservesc pacienţii invectaţi cu coronavirus, vă daţi seama că mai sunt încă peste /350/ care sunt accesibile tuturor persoanelor care au nevoie de servicii medicale.
 
Realizator: Grădinițele au fost închise și azi, se vor redeschide. Cât de sigure sunt ele?
 
Alexandru Rafila: Depinde de fiecare responsabil care organizează activitatea într-o grădiniţă. Cred că siguranţa este dată de modul în care personalul este pregătit şi antrenat să aplice reglementările. Aşa că, din nou, așa cum noi toți suntem responsabili pentru limitarea numărului de cazuri şi de limitarea transmiterii comunitare, așa și cei care sunt desemnați să supravegheze modul în care se desfăşoară din acest punct de vedere activităţile, fie în instituţii de învăţământ, fie în alte instituţii, sunt, de asemenea, esenţiali pentru ca să minimalizeze riscul, care nu poate fi exclus, deci nu putem să spunem că nu se poate transmite, se poate transmite, nu există astfel de situaţii nicăieri în lume, dar important este ca riscul să fie cât mai mic.
 
Realizator: Când credeți că va apărea cât de cât un medicament pentru creșterea imunității măcar, că pentru vaccin...?
 
Alexandru Rafila: Nu, pentru creşterea imunității nu există, ori există un vaccin, ori există un medicament pentru tratamentul bolii. Deci, astea sunt cele două alternative. Medicament pentru creşterea imunităţii nu prea există în niciun fel de boală infecţioasă, /.../nu există decât suplimente alimentare care au un efect care este doar declarat dar nu și demonstrat, aşa că nu putem să spunem lucrul ăsta. Deci, se lucrează pentru obţinerea unui medicament eficace şi să sperăm a unui vaccin care produce imunitate specifică acestei boli.
 
Realizator: Vă mulţumesc frumos!
 
Alexandru Rafila: Cu plăcere. La revedere!
 
(PH)
 

Etichete exclusiv radiosinteza zileiomsalexandru rafila(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live