Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 24 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ianna Ioniţă

1 Aprilie 2020
Vizualizari: 678
Comentează add

Subiectul zilei - Invitat: Alexandru Rafila

ianna-ionita

   Alexandru Rafila. Foto: Radio România Oltenia

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 aprilie, ora 19:10) - Realizator: Ianna Ioniţă - Invitatul de astăzi este domnul profesor universitar Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.
Bună seara, domnule Rafila!
Alexandru Rafila: Bună seara!
Realizator: Cum stăm în acest moment? Cât de gravă e situația? Avem speranțe de bine? Dvs știți cel mai bine dintre toți care e situația cu adevărat.
Alexandru Rafila: Nu ştiu dacă știu cel mai bine dintre toți... Eu sunt destul de precaut ca să dau în acest moment... sau să fac o afirmație care să spună, de exemplu, că stăm bine, pentru că în mod evident avem un număr de cazuri noi zilnic, 200-300 de cazuri - văd că s-a cam stabilizat. Am un element de... mulțumire, dacă vreți, că nu înregistrăm o creștere abruptă a numărului de cazuri, cum s-a întâmplat în Italia, de exemplu, când în fiecare zi numărul de cazuri noi se dubla. Însă sunt două necunoscute aici: una este capacitatea încă limitată în România de a testa infecţia cu noul coronavirus, și sigur că dacă ai o capacitate limitată nici nu poţi să detectezi toate cazurile, și cea de-a doua problemă este legată de faptul că, totuși, în rândul personalului medical s-a înregistrat un număr mare de infecții, chiar dacă ele sunt localizate.
Realizator: Ştim câţi medici sunt infectați, în acest moment?
Alexandru Rafila: Nu, haideţi să nu spunem doar "medici", că nu e vorba doar de medici, e vorba de personal medical. Sunt medici, asistente, personal de îngrijire. Sunt vreo 16-17% din totalul persoanelor... deci aproape 200 de persoane sunt infectate, din rândul personalului medical, și cred că aici trebuie să fim foarte atenți, pentru că pe de-o parte e o mare pierdere pentru sistem, plus că sunt contacţii acestor persoane, care de exemplu n-o să mai vină la lucru o perioadă, o să stea în izolare, iar pe de altă parte nici nu creează un sentiment de securitate în rândul personalului medical, și lucrul ăsta trebuie foarte bine urmărit,încât să nu mai asistăm la decizii intempestive, de exemplu, de demisie sau de părăsire a locului de muncă, pentru că nu putem să facem acest lucru. Noi suntem medici, trebuie să găsim soluții să tratăm pacienții. Până la urmă nu discutăm doar de infecția cu noul coronavirus, discutăm de multe alte patologii - discutăm, practic, de persoane bolnave. Au nevoie de intervenţii în urgenţă sau pentru boli cronice, or chiar ei formează grosul patologiei din România, în mod evident, nu infecţia cu noul coronavirus. Dacă nu au acces la servicii de sănătate, atunci situaţia este foarte-foarte serioasă.
Deci să încercăm să balansăm și discuția, și interesul, și preocuparea și în zona celor care sunt bolnavi și au nevoie de tratament medical.
Realizator: Se tot vorbește în spațiul public că s-ar fi putut amenaja în zona Romexpo un spital - cum o făcut sârbii, de exemplu, cum s-a făcut în țările din jurul nostru; ca să nu mai ajungă persoanele bolnave în spitale.
Alexandru Rafila: Da, da, şi eu am menționat la moment dat că această posibilitate este o soluție, și aș vrea să o și descriem: ce persoane bolnave ajung acolo. Nu este vorba de persoanele care trebuie internate și tratate în spital, ci este vorba despre cei care sunt infectați și au forme ușoare ale bolii sau chiar infecţii inaparente, care pot să stea acolo timp de 14 zile, să fie monitorizați, şi dacă, Doamne fereşte, se întâmplă o agravare, să poată fi transferaţi în spital şi în felul acesta să păstrăm spitalele oarecum libere şi capacitatea de răspuns la apariţia unor cazuri mai grave, forme medii sau forme... mai ales formele severe. E o soluţie pe care au aplicat-o şi alte ţări - sigur, au folosit hoteluri, nu neapărat spaţii gen ROMEXPO, dar noi totuşi avem o... În Italia, în Veneto, de exemplu, unde situaţia a fost foarte bine ţinută sub control, au apelat la hoteluri, dar sigur că şi alte spaţii care pot să îndeplinească condiţii de confort şi de siguranţă pentru pacienţi sunt binevenite.
Realizator: S-ar putea repeta scenariul de la Suceava la Bucureşti, la vreunul din marile spitale?
Alexandru Rafila: Niciodată nu este exclus. Eu nu cred însă că se va ajunge la o aşa extindere mare de îmbolnăviri în rândul personalului medical, pentru că lumea este avertizată în momentul de faţă. Măsurile de protecţie cred că încep să fie disponibile în toate spitalele, inclusiv în Bucureşti, şi lumea nu mai este expusă pur şi simplu - mă refer la personalul medical; nu mai este expus la infecţie. Ştiu că spitalele lucrează să organizeze circuite separate pentru pacienţii simptomatici şi pentru cei asimptomatici - de exemplu, într-un triaj la un spital pentru alte tipuri de patologii, nu mă refer la infecţia cu noul coronavirus, pot veni pacienţi care au simptome de infecţie respiratorie, şi atunci pe ei trebuie să îi duci pe un circuit separat, ca să nu-i amesteci cu ceilalţi pacienţi care sunt sănătoşi, şi în felul ăsta, tot aşa, dacă cumva se confirmă infecţia, să eviţi transmiterea ei.
Realizator: Când credeţi că se va sfârşi, în lunile de vară? Se fac tot felul de proiecţii. În Germania, de exemplu, se speră că în luna august se va termina cu totul - aşa ne spun corespondenţii noştri de acolo.
Alexandru Rafila: Să dea Dumnezeu să aibă dreptate colegii din Germania. Eu nu cred că o să se termine în luna august. Eu cred că o să dureze încă un an şi jumătate, doi toată chestiunea asta, nu aşa de intensă, dar în timpul sezonului cald cu siguranţă va exista un regres al numărului de cazuri noi. În primul rând că o să ne obişnuim să avem un comportament preventiv mai adecvat şi, pe de altă parte, în sezonul cald, chiar dacă nu se va opri transmiterea, ea se va reduce, cu o posibilă recrudescenţă a numărului de infecţii în toamnă-iarnă, şi probabil că anul viitor pe vremea asta o să avem o perioadă de regres a bolii, pe de-o parte datorită faptului că o bună parte din populaţie se va fi imunizat - adică mulţi vor face infecţii aparente, de exemplu, pentru că să nu uităm că cel puţin 80-85% dintre cazuri sunt forme uşoare sau cel mult medii şi sunt multe persoane asimptomatice care nici măcar nu ştiu că au trecut prin boală, deci se face o imunizare a populaţiei -, şi să sperăm că la anul pe vremea aceasta sau puţin mai târziu, spre vară, vom avea şi un vaccin disponibil.
Realizator: Aşa să sperăm. Vă mulţumesc foarte mult, domnule Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila: Cu plăcere!
 
(PH)

Etichete Alexandru Rafilapreședintele Societății Române de Microbiologiecoronavirus(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live