Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Tatal nostru* Imnul national Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Croitorescu, Bruxelles

16 Iulie 2014
Vizualizari: 1095
Comentează add

Şefii de stat şi de guvern vor trebui să se pună de acord şi asupra celui sau celei care va ocupa funcţia de înalt reprezentant pentru politica externă şi de securitate.

Subiecte sensibile pe agenda reuniunii şefilor de stat din UE

sorin-croitorescu-bruxelles

Parlamentul European Foto: captură Youtube

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană se reunesc în această seară la Bruxelles. România va fi reprezentată de preşedintele Traian Băsescu.

Cei 28 de lideri europeni vor avea o primă întâlnire cu preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi vor discuta despre numirile în alte funcţii-cheie ale instituţiilor europene.

Pe agenda reuniunii figurează, de asemenea, subiecte sensibile precum situaţia din Ucraina şi din Orientul Mijlociu.  

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, îşi încheie cel de-al doilea şi ultimul mandat de doi ani şi jumătate la 30 noiembrie.

Potrivit Tratatelor Uniunii Europene, preşedintele trebuie ales cu majoritate calificată de către statele membre.

Şefii de stat şi de guvern vor trebui să se pună de acord şi asupra celui sau celei care va ocupa funcţia de înalt reprezentant pentru politica externă şi de securitate, în locul lui Catherine Ashton.

Neutralitate a candidaţilor

Preşedinta Lituaniei declara astăzi că cel puţin ţările baltice şi Polonia vor insista pentru neutralitatea candidaţilor faţă de Moscova, pe fondul agravării crizei ruso-ucrainene.

De altfel, şi acest subiect va fi discutat la Consiliu, în contextul în care Berlinul apreciază că Rusia nu a făcut suficient de mult pentru a reduce tensiunile din Ucraina, iar Washingtonul intenţionează deja să impună noi sancţiuni Moscovei.

Consultări de ultim moment 

Reuniunea de la Bruxelles va începe mai târziu decât fusese anunţat, iar potrivit unor surse europene, motivul este legat tocmai de faptul că sunt necesare consultări de ultim moment legate de subiectele de politică externă: situaţia din Ucraina şi cea din Orientul Mijlociu, unde evenimentele sunt în desfăşurare.


Etichete reuniunea şefilor de stat din UEUcrainaOrientul MijlociuJean-Claude Junckerînaltul reprezentant pentru politica externă şi de securitate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live