Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRINTRE STELE Luni, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Doina Saiciuc

6 Iulie 2017
Vizualizari: 610
Comentează add

Politica SUA faţă de Coreea de Nord a intrat într-o nouă eră de impredictibilitate, după ce Phenianul a anunţat că a testat o rachetă care poate lovi oriunde în lume.

SUA sunt îngrijorate de testul cu o rachetă balistică al Coreei de Nord

doina-saiciuc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (Agenda globală, 4 iulie, ora 22:30) - Realizator: Decizia liderului nord-coreean de a lansa o rachetă balistică astăzi ridică o problemă nouă care nu a mai existat în perioada de când se discută la nivel mondial doar cum să fie convinsă republica nord-coreeană să renunţe la programu nuclear şi la cel balistic.

Phenianul a demonstrat marți că stăpâneşte tehnologiile necesare.

Negocierea se va duce deci de pe alte poziţii. Doina Saiciuc explică.

Reporter:  Politica SUA faţă de Coreea de Nord a intrat într-o nouă eră de impredictibilitate, după ce Phenianul a anunţat că a testat o rachetă care poate lovi oriunde în lume.

Dacă capacităţile balistice intecontinentale vor fi confirmate de experţi acestea ar marca un progres major în programul nord-coreean de a dezvolta o armă nucleară capabilă să lovească SUA. Preşedintele Trump a reacţionat pe Twitter la testul Coreei de Nord: "Nu are ceva mai bun de făcut Kim Jong Un cu viaţa lui? Greu de crezut că Japonia şi Coreea de Sud vor mai suporta mult timp această atitudine. Poate China va acţiona decis în ce priveşte Coreea de Nord şi va pune capăt pentru totdeauna acestui non-sens!"

Preşedintele Trump a postat pe Twitter declaraţia înainte ca Phenianul să clameze că racheta balistică a fost una intercontinentală. Autorităţile sud-coreene şi japoneze încearcă să identifice dacă racheta testată a fost cu adevărat una intercontinentală.

Comandamentul SUA din Pacific a spus că racheta a fost în aer 37 de minute.

Ca şi în cazul celorlalte teste recente, racheta de marţi a fost lansată pe o traiectorie abruptă, pentru a evita ca ea să zboare deasupra vecinilor ca Japonia.

Calculând traiectoria şi timpul zborului, fizicianul David Right a ajuns la concluzia că, dacă ar fi lansată pe o traiectorie normală, adică mai puţin abruptă, racheta ar putea zbura în mod potenţial până în Alaska.

Cert este că ultimul test nord-coreean complică şi mai mult acum relaţia dintre SUA şi China sub preşedintele Trump. De când a venit la Casa Albă Donald Trump a fcut din programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord o prioritate pentru administraţia sa, concerntrându-şi eforturile şi twitter-ele pentru a determina China să facă presiuni asupra Coreei de Nord de a-şi exercita influenţa asupra Phenianului, în parte prin tăierea accesului regimului de la Phenian la resursele Chinei.

Săptămâna trecută, însă, Beijingul a condamnat sancţiunile SUA impuse unor domenii de afaceri chinezeşti, avertizând că vor exista conecinţe asupra relaţiilor dintre SUA şi China. Chinezii îşi menţin poziţia: problema nord-coreeană ar trebui soluţionată prin ONU.

Într-o convorbire telefonică, duminică, preşedintele american a avertizat fără echivoc pe preşedintele Chinei, Hi Jinping, America este pregătită să acţioneze singură împotriva Coreei de Nord. Oficialii de la Beijing au reacţionat faţă de testul de marţi nord-coreean spunând că a încălcat rezoluţiile ONU, dar nu au dat niciun semnal că ar pregăti acţiuni mai drastice împotriva Coreei de Nord.

Ei au cerut în schimb încă o dată Phenianului să revină la masa convorbirilor dipomatice. Numai că, spun experţii, negocierile nu vor mai putea porni de la prezumţia denuclearizării. SUA şi aliaţii săi nu vor mai putea cere Coreei de Nord să nu treacă un prag pe care deja l-a trecut.

Atunci când preşedintele Trump se va întâlni la Hamburg cu ocazia summitului G 20 cu preşedintele Xi acestuia, spun analiştii, îi va fi mai greu să fie alături de Phenian în urma testului nord-coreean. Nu este clar cum vor modela ultimele dezvoltări impasul diplomatic.

Unii experţi spun că ar putea deveni un imperativ politic ca preşedintele Trump să minimizeze semnificaţia ultimului test nord-coreean, întrucât în ianuarie Trump stabilea inclusiv o linie roşie şi nu ar arăta prea bine dacă Phenianul a trecut-o în timp ce preşedintele nu era atent.

"Era răbdării strategice faţă de regimul nord-coreean a eşuat. Răbdarea a luat sfârşit, a spus anterior în mai multe rânduri Donald Trump.Important este acum ca domnul Trump să nu se lase împins într-un colţ şi să înţeleagă că are opţiuni pe termen lung de a constrânge şi descuraja regimul de la Phenian" - a arătat analistul Adam Mound, de la Centrul pentru Progres American din Washington, citat de The New York Times.

Ascultă aici reportajul în emisiunea Agenda globală din 4 iulie 2017.

Citește aici toate reportajele din Agenda globală, 4 iulie 2017.


Etichete suarachetecoreea de nordprogram nucleardonald trump

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live