Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DE LA Joi, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

11 Aprilie 2014
Vizualizari: 1276
Comentează add

Însărcinatul cu afaceri al ambasadei americane la Bucureşti Duane Butcher a dat asigurări că articolul 5 din statutul NATO este "sfânt pentru americani şi Alianţă".

SUA şi NATO îşi reafirmă angajamentul de a apăra România

carmen-gavrila

Duane Butcher. Foto: romania.usembassy.gov

SUA şi NATO îşi reafirmă angajamentul de a apăra România, având în vedere derularea evenimentelor din Crimeea, mişcările agresive ale Rusiei şi lipsa de respect a acesteia faţa de suveranitatea Ucrainei, susţine însărcinatul cu afaceri al ambasadei americane la Bucureşti, Duane Butcher.

El a dat asigurări că articolul 5 din statutul NATO, potrivit căruia orice atac împotriva unuia dintre membrii alianţei este considerat un atac împotriva tuturor celorlalţi membri, este sfânt pentru americani şi Alianţă, care se gândesc deja la o gamă largă de măsuri pentru a consolida încrederea în rândul aliaţilor.

Declaraţiile diplomatului american vin la puţin timp după ce România, îngrijorată de criza din Ucraina şi atitudinea ameninţătoare a Rusiei, le-a transmis SUA dorinţa de suplimentare a efectivelor militare ale NATO în regiune.

Mesajul a fost transmis atât de Preşedinţie cât şi de MAE.

România are "aşteptări concrete"

Ministrul de externe Titus Corlăţean a argumentat că România, în calitate de frontieră estică a UE şi a NATO, se află în prima linie şi este îngrijorată de evoluţiile din Ucraina, care au efecte serioase asupra securităţii internaţionale.

Ministrul Corlăţean a precizat într-un interviu că România are aşteptări concrete privind o redesfăşurare şi o deplasare a capacităţii militare NATO spre est, în domeniile maritim, aerian şi terestru.

Acelaşi mesaj l-a transmis şi secretarul de stat Bogdan Aurescu în SUA, unde s-a întâlnit cu asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene Victoria Nuland, cu care a discutat despre ultimele evoluţii din vecinătatea estică, cu accent pe situaţia din Ucraina şi pe implicaţiile asupra parcursului european al Republicii Moldova.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a argumentat că este necesară o creştere a prezenţei SUE şi NATO în statele membre de la frontiera estică a Alianţei, inclusiv în România.


Etichete Duane ButcherSUANATORusiaambasadăBucureştiTitus Corlăţeanministerul de externeBogdan AurescuVictoria Nuland

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live