Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NOAPTE BUNĂ COPII! Luni, 13 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

19 Noiembrie 2019
Vizualizari: 397
Comentează add

Statele Unite şi-au schimbat poziţia faţă de coloniile israeliene din Cisiordania şi, de luni, nu le mai consideră incompatibile cu dreptul internaţional.

SUA şi-au schimbat poziţia faţă de coloniile israeliene din Cisiordania

florin-lepadatu

 Foto: WhiteHouse.org

Statele Unite şi-au schimbat poziţia faţă de coloniile israeliene din Cisiordania şi, de luni, nu le mai consideră incompatibile cu dreptul internaţional.

Este o schimbare de 180 de grade a poziţiei pe care Administraţia americană a avut-o în timpul preşedintelui Barack Obama, predecesorul lui Trump.

Transmite din Washinghton corespondenta RRA, Doina Saiciuc: "Administraţia Trump anulează abordarea Administraţiei Obama faţă de coloniile Israelului" - a anunţat, ieri, la Departamentul de Stat, secretarul de stat, Mike Pompeo.

Mike Pompeo: "După o examinare atentă a tuturor aspectelor a acestei dezbateri legale, această administraţie este de acord cu administraţia Reagan: stabilirea coloniilor de populaţie civilă ale Israelului în Cisiordania nu este neconformă cu legislaţia internaţională.

Declararea stabilirii de colonii civile, drept neconforme cu legislaţia internaţională, nu a funcţionat, nu a avansat cauza păcii."

Aşa cum a argumentat şi atunci când Administraţia Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului şi când a recunoscut suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, secretarul de stat Pompeo a spus că administraţia recunoaşte, pur şi simplu, realitatea de pe teren.

Preşedintele Reagan, invocat de Mike Pompeo, spunea, într-un interviu în 1981, că stabilirea de colonii nu este ilegală, pentru ca, nu după mult timp, planul său de pace din 1983 să arate că: "o îngheţare imediată de către Israel, a stabilirii de colonii, ar consolida, mai mult decât oricare altă acţiune, perspectivele păcii."

Israelul a salutat imediat anunţul secretarului de stat, Mike Pompeo.

În schimb, palestinienii spun că Statele Unite nu sunt nici calificate, nici autorizate să modifice rezoluţiile ONU, iar şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a reafirmat că blocul comunitar nu-şi schimbă poziţia, potrivit căreia orice activitate de colonizare este ilegală şi compromite perspectivele unei păci durabile, în regiune."


Etichete Donald Trump

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live