Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Luni, 06 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

16 Aprilie 2021
Vizualizari: 328
Comentează add

Administrația Biden interzice instituțiilor financiare ale Statelor Unite să participe pe piața primară a noilor certificate de trezorerie emise de Banca Centrală a Rusiei.

SUA impun noi sancțiuni Rusiei

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Foto: wikipedia.org

Rusia a masat suficiente forțe militare de toate tipurile care indică o posibilă agresiune împotriva Ucrainei, încât te poți întreba, pe bună dreptate, dacă Rusia chiar intenționează să atace Ucraina.

Dată fiind experiența anului 2014, când Rusia și-a alipit Crimeea, încălcând reglementările internaționale și propriile garanții oferite prin angajamentele asumate, acum este mai bine să fii pregătit și suspicios. Iată cum arată această stare în cele mai recente date de la Washington.


Prezența militară a Rusiei la granița cu Ucraina și în Crimeea a atins un nivel care poate constitui baza unei incursiuni militare limitate - a spus în audierile din Senat directorul CIA, William Burns. Audierile au fost reluate joi.


William Burns: Evident, trecând prin experiența agresiunii Rusiei în Georgia, în 2008, și în Ucraina, în 2014, luăm foarte în serios consolidarea prezenței militare rusești. Aliații noștri iau situația foarte în serios.


Reporter: Vom fi în strânse consultări cu ei în următoarele săptămâni, a spus, joi, în Comisia pentru intelligence a Senatului, directorul CIA, William Burns.


William Burns: Pot fi elemente care să trimită semnale, să intimideze pe liderii Ucrainei, să trimită semnale Statelor Unite și aliaților noștri, dar cu siguranță consolidarea militară a ajuns la un punct care poate asigura capacitatea Rusiei de a lansa acțiuni agresive. De aceea, luăm în considerare situația cu atâta seriozitate.


Reporter: Directorul agenției intelligence a Departamentului Apărării, generalul Scott David Berrier, a promis să împărtășească mai multe informații senatorilor într-o sesiune secretizată.


Scott David Berrier: Cred că acțiunile pe care le urmărim în strâns parteneriat cu Comandamentul Statelor Unite din Europa și cu aliații din NATO reprezintă ceea ce caracterizăm drept o demonstrație de forță. Pare foarte mult un exercițiu militar, dar sigur că rușii au adus o masivă forță militară în acea regiune, în Crimeea și Donbas. Putem intra în mult mai multe detalii într-o sesiune cu ușile închise.


Joi, administrația Biden a impus o serie de noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv îndelung temuntele restricții asupra cumpărării de noi certificate de trezorerie, ca răspuns la atacurile cibernetice SolarWinds şi la ingerințele în alegerile americane.

Administrația Biden interzice instituțiilor financiare ale Statelor Unite să participe pe piața primară a noilor certificate de trezorerie emise de Banca Centrală a Rusiei și de Ministerul rus de Finanțe.

Restricțiile anunțate joi care blochează investitorii americani de la a cumpăra titluri de stat ale Trezoreriei Rusiei au fost mult timp considerate pe piețele financiare drept o aşa-numită "opțiune nucleară".

Pe de altă parte, Statele Unite expulzează zece diplomați ruși din Washington, între care unii ofițeri ai serviciilor secrete.

Sancțiunile vizează, de asemenea, 32 de entități și persoane, inclusiv oficiali guvernamentali și din intelligence ca și şase companii rusești care au sprijinit atacurile cibernetice ale Guvernului rus.

Mai multe din entitățile sancționate au legături cu omul de afaceri Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui Putin.

Prigojin controlează grupul de mercenari care au luptat în Siria și Libia și care au fost desfășurați în puncte fierbinți din Africa și America Latină pentru a sprijini politica Kremlinului. Departamentul Trezoreriei a sancționat deja, în 2018, instituții media și companii cu legături cu Prigojin, iar pe Prigojin însuși la sfârșitul anului 2016. Sancțiunile anunțate astăzi cuprind măsuri pe care oficialii americani le descriu drept "vizibile și invizibile" .

Ei admit că eficacitatea sancțiunilor va depinde de respectarea de către aliații europeni și asiatici a interdicțiilor impuse de Statele Unite ca și de o potențială nouă decizie de a extinde sancțiunile prin blocarea instituțiilor financiare din întreaga lume de la a cumpăra certificate de trezorerie rusești, un demers similar sancțiunilor secundare impuse împotriva celor care fac afaceri cu Iranul.

(RS)


Etichete suasanctiunirusia(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live