Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

27 Decembrie 2020
Vizualizari: 319
Comentează add

IRES: Șase din 10 români spun că s-ar vaccina împotriva noului coronavirus, însă doar un sfert dintre români ar fi dispuși să facă acest lucru cât mai repede.

Studiu IRES privind vaccinarea anti-COVID

radiojurnal

Foto Agerpres

Șase din 10 români spun că s-ar vaccina împotriva noului coronavirus, însă doar un sfert dintre români ar fi dispuși să facă acest lucru cât mai repede, arată un studiu IRES.

O treime din populația țării nu s-ar vaccina, iar principalul motiv ar fi lipsa de încredere în vaccin sau în sistemul medical.

15% dintre oameni cred că virusul nu este periculos sau că imunitatea lor este puternică, în timp ce 13% dintre participanții la studiul realizat între 11 și 14 decembrie, pe un eșantion de 1.145 de persoane, spun că le este teamă de reacțiile adverse.

Specialiștii îi sfătuiesc pe cei care nu sunt convinși de necesitatea vaccinării anti-COVID-19 să se adreseze medicilor pentru a primi răspunsuri avizate. În prezent sunt foarte puține contraindicații. Cristina Dumitrescu explică:


Reporter: Aproape 1,5 milioane de oameni din lumea întreagă au fost vaccinați până acum cu vaccinul care va fi folosit și în România.

Dintre toți acești oameni doar câțiva au avut reacții adverse grave, cum ar fi șocul anafilactic, și care au avut nevoie de monitorizare medicală.

Orice medicament poate avea și efecte adverse, însă cele mai multe dintre acestea nu sunt grave, susține Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică.

În prospectul vaccinului Pfizer BioNTech se menționează că anafilaxia și hipersensibilitatea pot apărea după administrarea serului cu o frecvență necunoscută, care nu poate fi estimată din datele deţinute. Cel mai frecvent pot apărea însă dureri de cap, de mușchi, o durere la nivelul înțepăturii însoțită de căldură și roșeața, posibil frisoane și greață.

Același tip de reacție adverse frecvente se pot întâlni, de exemplu, și în cazul administrării vaccinului antigripal pe care mulți dintre noi îl fac anual.

Oricum, pentru a preîntâmpina producerea unor reacții de tip anafilactic, persoana vaccinată va rămâne sub monitorizare medicală cel puțin 15 minute după administrarea dozei de ser.

Dacă o persoană dezvoltă o reacție anafilactică după prima doză de vaccin anticoronavirus, producătorul recomandă ca aceea de a doua doză să nu mai fie făcută.


Realizator: Studiile efectuate arată că un prim grad de protecție împotriva noului coronavirus se obține la 14 zile de la administrarea primei doze, iar beneficiile, maxim la o săptămână după injectarea celei de-a doua doze. Aceasta se face la 21 de zile de la imunizarea inițială.

(RS)


Etichete vaccinarecoronavirusstudiuires(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live