Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Marţi, 27 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Victor Gheorghe

6 Martie 2014
Vizualizari: 836
Comentează add

Uniunea Europeană propune o strategie comercială responsabilă pentru minereurile provenite din zonele de conflict.

Strategie UE privind aşa-numitele "minerale ale conflictului" Strategie UE privind aşa-numitele "minerale ale conflictului" - Conține audio

victor-gheorghe

Euranet Plus.

Problema aşa-numitelor "minerale ale conflictului" a început după ce, în anii '90, au apărut rapoarte ale unor organizaţii independente care aduceau dovezi clare ale abuzurilor comise în Africa, la minele din Congo şi regiunea Marilor Lacuri.

S-a făcut imediat legătura cu veniturile provenite din comerţul cu metale rare ce întreţin conflictul şi fenomenele asociate acestuia: încălcarea drepturilor omului, munca forţată şi exploatarea copiilor.

În spiritul acţiunii împotriva acestor practici, înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, şi comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht, au propus un pachet de măsuri.

Audio: Strategie UE privind aşa-numitele "minerale ale conflictului".

Acesta se concentrează pe susţinerea achiziţionării responsabile de către companii a unor minereuri cum sunt staniul, tantalul, wolframul şi aurul şi pe încurajarea canalelor comerciale legale.

Este o primă şi oportună contribuţie a Uniunii la sprijinirea consensului la care au ajuns mediul de afaceri, societatea civilă şi guvernele din ţările OCDE de a ajuta comunităţile să culeagă beneficii de pe urma resurselor lor naturale, au subliniat iniţiatorii pachetului de măsuri, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Iniţiativa propune mai multe stimulente, cum ar fi cele acordate prin achiziţii publice pentru companiile care vând produse precum: telefoanele mobile, imprimantele şi calculatoarele care conţin metale rare.

De asemenea, se prevede sprijin financiar pentru IMM-uri şi pentru dezvoltarea capacităţilor de intervenţie în caz de abuzuri.

Propunerea de miercuri a Comisiei reprezintă un răspuns la solicitarea Parlamentului European din 2010 ca Uniunea să emită o lege la fel ca în SUA. Legea americană impune companiilor ce folosesc minereuri din zonele de conflict, să declare originea acestora şi să facă toate eforturile necesare pentru achiziţii responsabile.


Etichete Euranet PlusComisia EuropeanăUniunea EuropeanămineraleconflictmineAfricaCongomuncăexploatarecopiiCatherine AshtonKarel De GuchtOECDIMM

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live