Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Alex Olaru

28 Mai 2014
Vizualizari: 702
Comentează add

Pe termen scurt şi mediu, Comisia Europeană îşi propune să-şi consolideze sistemul energetic, pentru a face faţă eventualelor perturbări în alimentare.

Strategia Comisiei Europene în domeniul securităţii energetice Strategia Comisiei Europene în domeniul securităţii energetice - Conține audio

alex-olaru

Euranet Plus.

Comisia Europeană va prezenta miercuri strategia în domeniul securităţii energetice.

Strategia europeană în domeniul securității energetice are două obiective majore.

Pe termen scurt şi mediu, Comisia îşi propune să-şi consolideze sistemul energetic, pentru a face faţă eventualelor perturbări în alimentare.

Pe termen lung, planurile vizează reducerea dependenţei de furnizorii externi.

Strategia capătă o importanţă şi mai mare odată cu declanşarea şi apoi intensificarea conflictului ucrainean: Uniunea Europeană importă din Rusia aproape o treime din cantitatea de gaze naturale consumată.

Mai mult, anumite state membre, în frunte cu Germania, Bulgaria şi Polonia sunt dependente în proporţie de peste 73%....85% în cazul Germaniei, de importurile de gaze naturale din surse din afara Uniunii.

Audio: Strategia Comisiei Europene în domeniul securităţii energetice.

Comisia a constatat că sunt şase state vulnerabile, ale căror sisteme energetice depind de importurile din Rusia.

Noua strategie, prezentată pe larg miercuri, ar urma să prevadă în primă fază creşterea stocurilor de gaze ale celor şase ţări.

Este o măsură pe termen scurt, menită să le asigure securitatea energetică în eventualitatea unor perturbări în livrările de gaze care ar putea să apară iarna viitoare.

Apoi, Comisia le va cere statelor membre să-şi îmbunătăţească infrastructura în domeniu, tocmai pentru a putea răspunde în situaţii de urgenţă.

Jocul geopolitic are urmări nedorite în primul rând în sectorul energetic – spunea recent preşedintele executivului comunitar, Jose Manuel Barroso, care a prezentat în mare reperele noii strategii.

Potrivit Wall Street Journal, Uniunea Europeană ar urma, pe termen lung, să se reorienteze către importurile din Norvegia, oricum în creştere cu peste 8 procente în ultimul deceniu, ajunse la 28% din totalul consumat şi Algeria.

În următorii ani se va încerca şi exploatarea potenţialului energetic al statelor de la Marea Mediterană, în special al Ciprului.

Nu în ultimul rând, este aşteptat un nou apel către diversificarea şi refromarea sistemelor energetice.

Comisia urmăreşte de ceva vreme exploatarea susrselor regenerabile, a celor neconvenţionale, cum este gazul de şist sau măsuri de eficientizare a consumului.

Odată cu prezentarea strategiei, Comisia va face public şi un studiu aprofundat pe tema securităţii energetice a Uniunii Europene.


Etichete Euranet PlusComisia EuropeanăUniunea Europeanăsecuritate energeticăimportRusiagaze naturaleJose Manuel BarrosoNorvegia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live