Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

12 Iulie 2019
Vizualizari: 412
Comentează add

Stocurile de sânge s-au redus dramatic în această perioadă

radiojurnal

În perioada verii, stocurile de sânge s-au redus dramatic, iar solicitările spitalelor nu pot fi acoperite. Centrul de Transfuzii din Iaşi face apel la populaţie să vină să doneze sânge. Corespondenta Radio România Actualităţi, Cristina Vartolomei.

Reporter: Odată cu perioada concediilor şi a vacanţei studenţilor, numărul de donatori de la Centrul de Transfuzii din Iaşi abia dacă ajunge la 40 pe zi, în plus nu toţi cei care se prezintă au starea de sănătate necesară donării. Aşa se face că stocurile sunt la mai puţin de jumătate din necesar, în condiţiile în care nevoia de sânge pentru spitale este constantă. Directorul Centrului, Lavinia Scripcaru.
Lavinia Scripcaru: Vrem să facem un apel prin care să aducem la cunoştinţă că nu există fabrici pentru sânge, că pentru sânge nu există decât oameni, de aceea în fiecare zi pe sălile Centrului de Transfuzie ar trebui să fie prezente cel puţin 80, 100 de persoane.
Reporter: Din cauza lipsei de sânge, nu de puţine ori rudele celor bolnavi trebuie să găsească soluţii pe cont propriu.
-: Am donat sânge pentru mama mea bolnavă de cancer, pentru transfuzii.
-: Am donat împreună cu alţi amici de-ai mei pentru o persoană care avea nevoie. Recomand şi altor persoane să facă acelaşi lucru.
-: Nu am donat sânge niciodată. Ştiu că e important, dar nu am avut niciodată iniţiativa aceasta. Cred că din lipsă de timp.
Reporter: Donatorii de sânge au dreptul la o zi liberă de la serviciu, primesc bonuri valorice de 60 de lei, dar şi reducere pe transport. Centrul de Transfuzii din Iaşi are program de luni până vineri între orele 7:00 şi 13:00.
 


Etichete stocuri de sangesange transfuzii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live