Ascultă Radio România Actualitaţi Live

VIDEO - Constanța: Festivitățile prilejuite de Ziua Marinei Române

VIDEO și FOTO: Constanța și celelalte orașe-port la Marea Neagră și la Dunăre sunt pregătite pentru a marca 120 de ani de la prima sărbătoare a Zilei Marinei Române.

Ziua Marinei este sarbatorită în Portul Militar Constanța. Presedintele Klaus Iohannis participa la ceremonie alaturi de prim-ministrul Nicolae Ciuca.. Foto: Sorin Cealera.

Articol de Radio România Actualităţi, 15 August 2022, 09:50

LIVE VIDEO: Klaus Iohannis, participare la festivitățile prilejuite de Ziua Marinei Române.

FOTO: Ziua Marinei este sarbatorita in Portul Militar Constanța. Presedintele Klaus Iohannis participa la ceremonie alaturi de prim-ministrul Nicolae Ciuca. Sursa foto: Sorin Cealera.

UPDATE: Alocuțiunea Președintelui României, Klaus Iohannis, susținută în cadrul festivităților prilejuite de Ziua Marinei Române
10:35 | 15 august 2022


Domnule Prim-ministru,

Doamnă Vicepreședinte al Senatului,

Domnilor miniștri,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Înaltpreasfinţia Voastră,

Excelențe,

Dragi marinari,

Doamnelor și domnilor,

Mă bucur că suntem iar împreună pentru a celebra această mare sărbătoare, Ziua Marinei Române.

15 august vă este dedicată dumneavoastră, celor care v-ați clădit o carieră în slujba marinei militare și civile. Vă salut cu multă căldură și vă urez „La mulți ani!”, dragi marinari!

În această zi deosebită, aprecierea și recunoștința noastră se îndreaptă către dumneavoastră, cei care purtați cu demnitate și curaj drapelul tricolor pe mările și oceanele lumii.

Tenacitatea, dârzenia, rezistența și spiritul de sacrificiu de care dați dovadă fac din profesia de marinar una deopotrivă onorabilă și dificilă. A fi marinar este mai mult decât o meserie, este un stil de viață care presupune multe sacrificii, dar și nenumărate satisfacții și împliniri.

În aceste momente aniversare, vă îndemn să aducem un omagiu eroilor mărilor și oceanelor care și-au dedicat viața apărării României și s-au jertfit sub pavilionul național!

Doamnelor și domnilor,

Ne aflăm pe țărmul Mării Negre, la numai câteva sute de kilometri distanță de războiul nedrept și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, un conflict armat pe care mulți nu îl mai credeau posibil în Europa vremurilor noastre.

În ultimii ani, am acționat constant și decisiv pentru ca regiunea Mării Negre să fie recunoscută drept una de interes major pentru comunitatea euroatlantică, pe măsura importanței sale geostrategice de hotar al Alianței Nord Atlantice și al Uniunii Europene.

Iată că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru securitatea euroatlantică, așa cum am afirmat răspicat împreună cu ceilalți aliați în Conceptul Strategic al NATO, pe care l-am aprobat la Summitul istoric recent desfășurat la Madrid. O demonstrează nu numai vizibilitatea fără precedent a întregii regiuni în care ne aflăm, ci și prezența celor peste 5.000 de militari aliați în România.

În câteva luni, țara noastră a devenit un simbol al unității, solidarității și coeziunii care caracterizează Alianța Nord-Atlantică.

Prin activitățile comune desfășurate de militarii români și aliați aici, la Marea Neagră, sub comanda NATO, transpunem în practică angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc și de a apăra împreună valorile democratice care ne unesc.

Profit de această ocazie pentru a sublinia din nou aprecierea României pentru prezența în țara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Germania și Țările de Jos.

Găzduim, așadar, o paletă largă de structuri ale Alianței, de la Unitatea pentru Integrarea Forțelor aliate și Grupul de luptă NATO, recent înființat, având Franța ca națiune-cadru, la Brigada Multinațională de la Craiova și Comandamentele Multinaționale de nivel Divizie și Corp de la București și Sibiu.

Nu ne vom opri aici. Vom pune în practică deciziile adoptate la Madrid și împreună cu aliații și partenerii noștri vom consolida postura NATO de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre pe termen lung, în condițiile în care Rusia a fost definită la Summitul de la Madrid drept principala amenințare la adresa securității euroatlantice.

Doamnelor și domnilor,

Sub umbrela NATO, România beneficiază astăzi de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa. Țara noastră va continua să își îndeplinească cu responsabilitate rolul de pilon de stabilitate regional și rămânem ferm și deplin implicați în realizarea angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Astăzi, mai mult decât oricând în ultimele decenii, este necesar un nivel superior de ambiție, inclusiv în domeniul apărării, pentru a face față provocărilor multiple în actualul context extrem de complicat.

De aceea, începând cu anul 2023, vom face un efort în plus pentru a crește alocarea bugetară pentru Apărare de la 2% din PIB, cât este în prezent, la 2,5%.

Vom utiliza aceste fonduri pentru a accelera înzestrarea și modernizarea Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, și pentru a crește nivelul de pregătire a militarilor noștri, astfel încât să dispunem de o structură de forțe interoperabilă cu cele aliate și mai eficientă, capabilă să asigure apărarea națională și să contribuie la apărarea colectivă, împreună cu aliații noștri din NATO.

Nu în ultimul rând, vom continua să acționăm unitar și coordonat în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona efectele multiple și profunde ale războiului din Ucraina, pe care le resimțim cu toții, în viața de zi cu zi, inclusiv în plan energetic și economic.

Dragi marinari,

Forțele Navale contribuie semnificativ la securitatea națională, regională și la cea euroatlantică. Prin misiunile dificile pe care le desfășurați alături de aliații și partenerii noștri din NATO și din Uniunea Europeană, faceți ca apele teritoriale ale României, dar și mările lumii să fie mai sigure. Sunteți expresia profesionalismului și a dăruirii și vă mulțumim pentru sacrificiile pe care le faceți pentru ca noi toți să trăim în siguranță!

Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă aibă în pază și ocrotire!

La Mulți Ani și Bun cart înainte!

----Știrea inițială---

La această oră, la Constanța încep festivitățile prilejuite de aniversarea Zilei Marinei Române. Pentru detalii, suntem în direct acum cu trimisul RRA, Andrei Șerban.

Reporter: Bună dimineața. Manifestările din Portul militar Constanța vor începe cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului și altor însemne de la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Național al României și tragerea a 21 de salve de tun.

După oficierea serviciului religios și cuvântul de bun venit al șefului Statului Major al Forţelor Navale va urma alocuţiune a președintelui Klaus Iohannis, care nu a sosit încă, dar este așteptat să sosească din clipă în clipă.

Apoi, în Portul Tomis, activitățile vor cuprinde expoziții de tehnică militară, standuri cu oferta educaţonală a instituțiilor militare de învățământ, ateliere interactive de noduri marinărești, iar pasionații de nave pot experimenta gratuit tensiunea din interiorul bătăliilor navale sub formă virtuală, într-un spațiu special amenajat de echipa Word of Worksheap.

După defilarea aviației, zeul Neptun îşi va face apariția în jurul orei 11:00, însoțit de alaiul său și va da start jocurilor și concursurilor marinărești.

Formația de nave militare ancorate în fața Comandamentului Flotei va defila în intervalul 11:00-12:00, de la Constanța până la Midia și înapoi, pentru a saluta turiștii, şi ziua se va încheia cu tradiționala retragere cu torţe a marinarilor, care va avea loc între orele 20:30 şi 22:00 pe un traseu, în Constanța.

Acord de colaborare în vederea tranziţiei industriei chimice din România către economia verde
România 17 Mai 2024, 23:59

Acord de colaborare în vederea tranziţiei industriei chimice din România către economia verde

O scrisoare de intenţie în acest sens a fost semnată azi de ministrul economiei, Radu Oprea, şi de preşedintele Asociaţiei...

Acord de colaborare în vederea tranziţiei industriei chimice din România către economia verde
Dosarul „orfelinatului groazei” din timpul comunismului ar putea fi redeschis
România 17 Mai 2024, 22:20

Dosarul „orfelinatului groazei” din timpul comunismului ar putea fi redeschis

Curtea de Apel Bucureşti a decis că ordonanţa de clasare a dosarului referitor la Spitalul de la Siret poate fi atacată la...

Dosarul „orfelinatului groazei” din timpul comunismului ar putea fi redeschis
O aeronavă AN-2 a Aeroclubului României s-a răstunat pe aerodrom, la Buzău
România 17 Mai 2024, 22:15

O aeronavă AN-2 a Aeroclubului României s-a răstunat pe aerodrom, la Buzău

La bordul avionului se afla un echipaj format din doi piloţi, care nu au suferit răni în urma incidentului.

O aeronavă AN-2 a Aeroclubului României s-a răstunat pe aerodrom, la Buzău
Noi proteste ale angajaţilor Arhivelor Naţionale şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului
România 17 Mai 2024, 18:55

Noi proteste ale angajaţilor Arhivelor Naţionale şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului

Angajaţii din structurile judeţene ale Arhivelor Naţionale şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului solicită eliminarea...

Noi proteste ale angajaţilor Arhivelor Naţionale şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului
Pacienţii cu talasemie majoră „au nevoie de acces la tratament fără întreruperi”
România 17 Mai 2024, 18:50

Pacienţii cu talasemie majoră „au nevoie de acces la tratament fără întreruperi”

Talasemia majoră este o boală rară a sângelui care poate pune viaţa în pericol.

Pacienţii cu talasemie majoră „au nevoie de acces la tratament fără întreruperi”
Utilizarea unui sistem de încălzire eficient energetic, în atenţia proprietarilor
România 17 Mai 2024, 14:44

Utilizarea unui sistem de încălzire eficient energetic, în atenţia proprietarilor

Potrivit unui studiu, principalele impedimente în trecerea la energie verde sunt constrângerile locative și limitările...

Utilizarea unui sistem de încălzire eficient energetic, în atenţia proprietarilor
Ciolacu: Inflaţie sub 5% spre finalul anului
România 17 Mai 2024, 14:31

Ciolacu: Inflaţie sub 5% spre finalul anului

Și guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, declara recent că rata inflaţiei va continua să scadă.

Ciolacu: Inflaţie sub 5% spre finalul anului
Peste 1.200 de firme înscrise la bursa generală a locurilor de muncă
România 17 Mai 2024, 13:25

Peste 1.200 de firme înscrise la bursa generală a locurilor de muncă

Bursa generală a locurilor de muncă este în plină desfăşurare în mai multe oraşe din ţară.

Peste 1.200 de firme înscrise la bursa generală a locurilor de muncă