Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Corul de Copii Radio – 70 de primăveri, la Sala Radio

Comunicat Radio România: Sâmbătă, 25 aprilie (ora 19:00), sunteţi invitaţi, cu mic cu mare, la Sala Radio, la un concert aniversar de excepţie: 70 de primăveri.

Corul de Copii Radio. Foto: Radio Romania.

Articol de Radio România, 21 Aprilie 2015, 13:08

Corul de Copii Radio, un ambasador artistic al României peste hotare, invitat frecvent la festivaluri internaţionale şi implicat în diferite proiecte culturale în ţară şi în străinătate, împlineşte în acest an 70 de ani de existenţă!

Sâmbătă, 25 aprilie (ora 19:00), sunteţi invitaţi, cu mic cu mare, la Sala Radio, la un concert aniversar de excepţie: 70 de primăveri. Dacă de-a lungul ultimelor stagiuni ansamblul a dăruit publicului spectacole complexe depăşind graniţele unui simplu concert, evenimente în care momentele muzicale completate de joc dramatic şi elemente de recuzită s-au îmbinat cu proiecţii video - Romanian Roots, Lumea lui Walt Disney, Salut voios de pionier ş.a. de această dată sub bagheta dirijorului Voicu Popescu, veţi asculta o parte dintre cele mai frumoase partituri din repertoriul ansamblului, constituit de-a lungul anilor.

„La 70 de ani de existenţă, Corul de Copii Radio prezintă publicului său un concert în care îi va omagia pe toţi cei care i-au alcătuit istoria. Doresc să le mulţumesc celor care, de-a lungul timpului, şi-au dăruit anii copilăriei Corului de Copii Radio. Generaţia de azi datorează enorm copiilor, părinţilor lor şi celor care au sprijinit, promovat şi sponsorizat manifestările artistice în cei 70 de ani de existenţă. Celor care doresc ca viaţa copiilor lor să nu fie umbrită de lipsa de sensibilitate şi de toleranţă atât de evidente în ultima vreme, le spun că aici, la Corul de Copii Radio, se pot bucura de condiţii de formare deosebite, de un mediu în care disciplina lucrului, deschiderea culturală şi satisfacţiile artistice oferă copiilor şansa de a învăţa să simtă şi să trăiască frumos” – declară dirijorul Voicu Popescu.

La finalul acestui spectacol multimedia complex, ultima piesă a serii - celebrul cântec Valurile Dunării (Iosif Ivanovici), va însemna un moment cu totul deosebit. Alături de cei care compun în prezent corul, vor urca pe scenă foşti membri ai ansamblului, o frumoasă întâlnire între generaţii. Şi cum Corul de Copii Radio este mereu o punte de legătură între cei mai mici membri, care abia păşesc în lumea notelor muzicale şi a portativelor, şi cei intraţi în adolescenţă care părăsesc ansamblul, penultima lucrare a serii - Rundadinella (Carl Orff), va introduce în scenă şi grupa pregătitoare. În repertoriul serii se vor regăsi de asemenea partituri de Bach, Fauré, Mozart, Pergolesi, Britten etc.

Evenimentul se va derula în acompaniamentul la pian al Magdalenei Faur, iar Ilinca Lorenz va asigura partea de percuţie. Spectacolul este prezentat de actriţa Delia Nartea.

Concertul aniversar se derulează cu sprijinul sponsorilor: Eurolines România, BRD - Groupe Société Générale, Carrefour, Kandia Dulce.

În seria de evenimente speciale programate în acest an aniversar, Corul de Copii Radio a cântat pe 26 martie în Grecia, la Volos, în concertul de deschidere al Festivalului Internaţional de Muzică Evmelia, unul dintre cele mai cunoscute evenimente muzicale din Grecia, deosebit de apreciat şi pe plan european. Sub conducerea lui Voicu Popescu, corul s-a bucurat de exclusivitate în programul de deschidere al festivalului, fiind singurul ansamblu invitat să inaugureze ediţia a patra a evenimentului.

În agenda corului urmează turnee la Milano (în contextul Expoziţiei Universale Milano 2015), Lugano (Elveţia) şi München, unde va evolua în finala prestigiosului concurs internaţional de muzică corală Let the Peoples Sing, organizat sub egida European Broadcasting Union.

Înfiinţat în 1945, Corul de Copii Radio a avut o evoluţie spectaculoasă încă de la apariţia sa în peisajul muzical românesc. Fondatorul său, dirijorul Ion Vanica, urmat de Elena Vicica şi Eugenia Văcărescu Necula, au contribuit decisiv la destinul artistic al ansamblului, făcând din acesta o adevărată şcoală de educaţie prin muzică a tinerelor generaţii. Aici şi-au deschis calea carierei artistice Ileana Cotrubaş, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu etc.

Cele peste 50 de participări la festivaluri, turnee artistice şi concursuri internaţionale în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA şi Canada, au adus tinerilor artişti preţioase distincţii şi premii şi au contribuit la acordarea, în 2004, de către Federaţia Corurilor din Uniunea Europeană, a titlului de Ambasador Cultural al Uniunii Europene.

Performanţele corului se valorifică periodic în emisiuni de radio şi televiziune, în înregistrări radiofonice speciale şi în apariţii discografice. Recitalurile, concertele a cappella, contribuţiile aduse interpretărilor unor capodopere vocal-simfonice alături de Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Filarmonica din München, Orchestra de Stat Bavareza, sub bagheta unor mari maeştri români şi străini ca: Iosif Conta, Ludovic Bacs, Horia Andreescu, Christian Badea, Jing Wang, Lawrence Foster, Wayne Marshall, Zubin Mehta, au dezvăluit deosebitele calităţi interpretative ale formaţiei.

Corul de Copii Radio rămâne dedicat muzicii corale româneşti clasice şi contemporane pe care o promovează atât în interiorul, cât şi în exteriorul graniţelor ţării. Astfel a apărut ideea proiectului Amprente, prezentat în străinătate sub titlul Romanian Roots, care propune publicului un parcurs al spiritualităţii româneşti oglindite în muzica corală. Acest spectacolul multimedia a fost prezentat la Simpozionului Mondial de Muzică Corală, organizat la Copenhaga de Federaţia Internaţională a Muzicii Corale (2008), în cadrul Zilelor Europene Neudrossenfeld - Germania, la Festivalul Let the Future Sing - Suedia şi la International Thracian Choir Festival – Bulgaria (2009).

Anul 2010 consemnează 65 de ani de existenţă ai formaţiei şi participarea Corului de Copii Radio la proiectul De la ucenicie la măiestrie, dedicat studenţilor claselor de dirijat din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. În plus, a fost montată lucrarea Magnificat anima mea – Dominum de J.S. Bach, alături de orchestra barocă belgiană Il Gardelino şi de clavecinistul Ketil are Hausgang în cadrul Festivalului de Muzică Veche.

For the beauty of the Earth a fost proiectul anului 2011 şi a inclus, în premieră naţională şi europeană, lucrarea Opereta Ecologica en Quatro Actos, de Alberto Grau, spectacol ce a fost prezentat în Festivalul Internaţional George Enescu.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bd. Eroilor, Calea Plevnei, Bd. Dinicu Golescu - autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România la Oradea
Cultură 16 Mai 2024, 10:37

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România la Oradea

Cea de-a zecea ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România organizată la Oradea, îşi aşteaptă şi astăzi iubitorii de...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România la Oradea
La Craiova începe joi Festivalul Internaţional Shakespeare
Cultură 16 Mai 2024, 09:48

La Craiova începe joi Festivalul Internaţional Shakespeare

La Craiova începe astăzi Festivalul Internaţional Shakespeare, aflat la a 18-a ediţie.

La Craiova începe joi Festivalul Internaţional Shakespeare
12 rute turistice culturale vor fi intens promovate prin Programul "România Atractivă"
Cultură 16 Mai 2024, 08:26

12 rute turistice culturale vor fi intens promovate prin Programul "România Atractivă"

12 rute turistice culturale de la noi din ţară vor fi intens promovate în perioada următoare - fac parte din Programul...

12 rute turistice culturale vor fi intens promovate prin Programul "România Atractivă"
Caravana târgului de carte Gaudeamus Radio România, la Oradea
Cultură 15 Mai 2024, 18:55

Caravana târgului de carte Gaudeamus Radio România, la Oradea

Până duminică inclusiv vizitatorii sunt așteptați zilnic între orele 10:00 şi 21:00, accesul fiind gratuit.

Caravana târgului de carte Gaudeamus Radio România, la Oradea
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, în Piaţa Unirii din Oradea
Cultură 15 Mai 2024, 13:41

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, în Piaţa Unirii din Oradea

Accesul vizitatorilor este gratuit în toate cele 16 pavilioane expoziţionale.

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, în Piaţa Unirii din Oradea
Săptămâna internațională a muzicii noi
Cultură 15 Mai 2024, 11:21

Săptămâna internațională a muzicii noi

3 concerte speciale și 5 lucrări interpretate în primă audiție absolută.

Săptămâna internațională a muzicii noi
Participare mai restrânsă ca de obicei în noaptea de sâmbătă spre duminică la ediția aniversară a Nopții Muzeelor
Cultură 15 Mai 2024, 09:26

Participare mai restrânsă ca de obicei în noaptea de sâmbătă spre duminică la ediția aniversară a Nopții Muzeelor

Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor s-a declarat solidară cu revendicările sindicatelor din cultură și a precizat că...

Participare mai restrânsă ca de obicei în noaptea de sâmbătă spre duminică la ediția aniversară a Nopții Muzeelor
La Oradea începe a zecea ediţie a Târgului de carte Gaudeamus Radio România
Cultură 15 Mai 2024, 08:22

La Oradea începe a zecea ediţie a Târgului de carte Gaudeamus Radio România

A zecea ediţie a Târgului de carte Gaudeamus Radio România, organizată în Oradea, va fi deschisă astăzi la ora 12:00, în...

La Oradea începe a zecea ediţie a Târgului de carte Gaudeamus Radio România