Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Multi-Kulti Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

22 Iulie 2019
Vizualizari: 1220
Comentează add

În vara lui 1456, când armata otomană se apropia de Belgrad, Iancu de Hunedoara a sosit cu flota navală în regiunea Zemun pe Dunăre, unde a fost amplasată acum statuia sa.

Statuia lui Iancu de Hunedoara a fost inaugurată la Zemun în Serbia

sergiu-stet

 Drapelul Serbiei.          Foto: pixabay.com. 

Iancu de Hunedoara şi-a dedicat întreaga viaţă pentru apărarea patriei şi expulzarea armatelor otomane, iar după victoria de la Belgrad a trupelor conduse de el a început era păcii şi a reconstrucţiei, a subliniat János Áder, preşedintele Ungariei, luni, 22 iulie, la Zemun, localitate limitrofă a Belgradului.

Agenția MTI transmite că lângă Belgrad, președintele Ungariei împreună cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, a participat la dezvelirea statuii lui Iancu de Hunedoara. János Áder a atras atenţia asupra faptului că deasupra statuii de la Zemun a lui Iancu de Hunedoara se pot observa două obiecte simbolice.

"Crucea, care reprezintă sacrificiul făcut de conducătorul legendar pentru apărarea Europei, iar clopotul vesteşte solidaritatea europeană şi victoria triumfală obţinută sub conducerea lui Iancu de Hunedoara", a evidenţiat preşedintele ungar. János Áder a precizat că, în vara lui 1456, când pericolul se apropia de Belgrad, Iancu de Hunedoara a sosit cu flota navală în regiunea Zemun pe Dunăre, unde a fost amplasată acum statuia sa.

Statuia din bronz, amplasată acum la Zemun şi care îl reprezintă pe Iancu de Hunedoara în întregime, a fost realizată pe baza concepţiei sculptorului laureat al premiului Kossuth, István Madarassy.


Etichete KossuthIstván MadarassyZemunAleksandar VucicJános Áder,BelgradIancu de Hunedoara

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live