Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Joi, 16 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

12 Ianuarie 2014
Vizualizari: 1410
Comentează add

Într-o întâlnire cu presa la care RRA nu a avut acces, subsecretarul de stat Victoria Nuland a spus că SUA doresc România "cât mai puternică, mai curată şi mai democratică".

Statele Unite vor ca România să fie "marele aliat în zonă" Statele Unite vor ca România să fie "marele aliat în zonă" - Conține audio

carmen-gavrila

Victoria Nuland (dreapta). Foto: facebook.com/bucharest.usembassy.

Statele Unite vor ca România să-i fie marele aliat în această zonă şi pentru aceasta doresc ca ţara noastră să fie cât mai puternică, mai curată şi mai democratică.

Este unul dintre mesajele pe care le-a transmis Victoria Nuland, adjunctul secretarului american de stat John Kerry, la o întâlnire cu presa. Victoria Nuland a avut, sâmbătă, o întrevedere cu ministrul de externe, Titus Corlăţean, care a reafirmat faptul că Guvernul de la Bucureşti susţine consolidarea statului de drept.

Însă vizita reprezentantului diplomaţiei americane a avut pe agendă o serie mai largă de subiecte, de la Parteneriatul Strategic la relaţia economică, Orientul Mijlociu şi viitorul summit NATO, a mai spus ministrul de externe.

Adjunctul secretarului american de stat, Victoria Nuland, le-a cerut românilor, indiferent ce partid susţin, să lupte pentru menţinerea independenţei justiţiei.

Libertatea presei, "fundamentală"

Victoria Nuland a precizat, la o conferinţă de presă la care Radio România nu a avut acces, că pentru Statele Unite libertatea presei este fundamentală oriunde în lume.

Răspunzând la o întrebare privind condamnarea fostului premier Adrian Năstase, Victoria Nuland a precizat că nu comentează cazuri individuale şi că nu este cazul ca Statele Unite să se exprime.

"Aşa cum presa liberă este un element esenţial pentru o democraţie puternică şi dinamică ce răspunde nevoilor cetăţenilor săi, la fel o justiţie independentă este esenţială pentru o democraţie puternică şi predictibilă. Separarea puterilor în administraţie e esenţială pentru o democraţie puternică.

"Aşadar e îngrijorător când există atacuri la adresa independenţei justiţiei, când politicieni din orice partid încearcă să aducă atingeri independenţei justiţiei, este o temă pe care o urmărim peste tot în lume" a declarat Victoria Nuland.

Ministrul de externe Titus Corlăţean a precizat pentru postul nostru de radio că şi partea română a dorit să discute despre statul de drept şi despre, a spus el, aspectele sensibile legate de evoluţiile din Parlament şi cele legislative.

"S-au clarificat anumite aspecte, lucru care confirmă că Guvernul sprijină foarte clar consolidarea statului de drept în România. Pot apărea accidente în traseul unor state democratice în Europa, se întâmplă în orice democraţie europeană. Parlamentul are personalitatea sa, dar nu înseamnă că tot ceea ce Parlamentul decide este neapărat sprijinit de Guvern" a afirmat ministrul de externe.

Audio: Interviu exclusiv RRA cu Titus Corlăţean

Europarlamentarul PDL Monica Macovei, a criticat absenţa din ţară a premierului Victor Ponta în timpul vizitei adjunctului secretarului de stat american.

Monica Macovei a mai spus că Victor Ponta ar trebui să demisioneze pentru că acţiunile lui ar afecta justiţia, statul de drept şi democraţia.

Pe de altă parte, europarlamentarul PDL atrage atenţia că executivul USL nu ar fi capabil să pună la punct o strategie de absorbţie a fondurilor europene pentru următorii şase ani.


Etichete MAERadio România ActualitățiVictoria Nulandconferință de presăSUAlibertatea preseivizităBucureștiTitus CorlățeanAdrian NăstaseNATOTraian Băsescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live