Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 21 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

27 Iulie 2018
Vizualizari: 640
Comentează add

Statele Unite au ameninţat Turcia cu sancţiuni, dacă Ankara nu-l va elibera pe pastorul american Andrew Brunson, acuzat de terorism şi spionaj

Statele Unite au ameninţat Turcia cu sancţiuni

luminita-apostol

 

Tensiunile dintre Statele Unite şi Turcia sunt alimentate de ultimul schimb de replici dure la cel mai înalt nivel între Washington şi Ankara.

Într-un mesaj pe Twitter, preşedintele Donald Trump a ameninţat că va impune sancţiuni importante la adresa Turciei, dacă pastorul Andrew Brunson nu va fi eliberat imediat. Anterior, tot ieri, vicepreşedintele Mike Pence - vorbind la o reuniune a Departamentului de Stat consacrată libertăţii religioase - s-a adresat direct preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, şi i-a cerut să-l elibereze pe pastorul Brunson sau va trebui să facă faţă consecinţelor.

Turcia a reacţionat imediat şi preşedinţia a avertizat că Washintonul nu va obţine rezultatul dorit folosind ameninţările, pe care purtătorul de cuvânt al preşedinţiei le numeşte inacceptabile. Într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoglu a spus că Turcia nu primeşte ordine de la nimeni şi nu va tolera ameninţările de la oricine ar veni.

Pastorul Andrew Brunson este judecat pt terorism şi spionaj şi a fost plasat, miercuri, în arest la domiciliu după un an şi jumătate de arest preventiv. El este acuzat de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan şi cu reţeaua predicatorului Fethullah Gülen, pe care autorităţile de la Ankara îl consideră iniţiatorul tentativei de lovitură de stat din iulie 2016. Cu aceste capete de acuzare, pastorul Andrew Brunson - care a negat toate acuzaţiile - riscă 35 de ani de închisoare.

Agenţia France Presse scrie că, în toamna trecută, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a lansat ideea unui schimb între Ankara, care să-l elibereze pe pastorul Brunson, şi Washington, care să-l livreze Turciei pe clericul Fethullah Gülen, aflat în Statele Unite. Ideea a fost respinsă, însă, de americani. Pe lângă acest caz, mai sunt şi alte dosare spinoase care, de doi ani, complică relaţiile dintre cei doi aliaţi din NATO, foşti prieteni de lungă durată. 


Etichete Statele UniteTurciaDonald TrumpAndrew BrunsonMike PenceRecep Tayyip ErdoganMevlüt ÇavuşogluFethullah Gülen

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live