Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: "ANTENA PARTIDELOR PARLAMENTARE" (emisiune conf.Legii 41/1994) Marţi, 20 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

19 Aprilie 2011
Vizualizari: 1625
Comentează add

Executivul de la Damasc a aprobat un proiect de lege pentru anularea stării de urgenţă şi un alt proiect care reglementează dreptul de a manifesta. Legea privind starea de urgenţă datează din 1962.

Starea de urgenţă din Siria, ridicată după 50 de ani

paul-poterasi

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad. Foto: Arhivă Reuters.

Guvernul sirian a aprobat un proiect de lege pentru anularea stării de urgenţă şi un alt proiect care reglementează dreptul de a manifesta, a anunţat marţi agenţia oficială Sana, citată de AFP.

Decizia guvernului vine la mai mult de o lună de la începutul mişcării de contestare, care s-a amplificat în ultimele zile.

Legea privind starea de urgenţă datează din 1962 şi este în vigoare de la sosirea la putere a partidului Baas în 1963.

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, declarase sâmbătă, în cadrul unui discurs susţinut în faţa noului guvern, că legea privind starea de urgenţă va fi abolită în maximum o săptămână.

Abolirea legii privind starea de urgenţă, care reducea sensibil libertăţile publice, era una dintre principalele revendicări ale protestatarilor, care vor liberalizarea regimului sirian.

Legea impunea restricţii asupra libertăţii de întrunire şi de deplasare şi permitea arestarea "suspecţilor sau persoanelor care ameninţă securitatea".

Potrivit agenţiei Sana, guvernul sirian a aprobat un proiect legislativ care aboleşte Curtea pentru Siguranţa Statului.

Potrivit unui militant pentru drepturile omului, Curtea pentru Siguranţa Statului "este o Curte de excepţie creată în virtutea unei legi care datează din 28 martie 1968 pentru a înlocui Curtea militară de excepţie cu aceleaşi prerogative".

Preşedintele Bashar al-Assad promisese de asemenea o lege care să autorizeze manifestaţiile, care "protejează bunurile private şi publice de orice act de sabotaj".

O nouă lege a presei

El mai afirmase că o nouă lege privind presa este "aproape gata".

Potrivit preşedintelui, "această serie de reforme va extinde libertăţile".

Televiziunea siriană a explicat marţi că proiectul de lege adoptat marţi  "reglementează dreptul cetăţenilor de a manifesta paşnic, autorizaţiile şi mecanismele de protecţie a manifestanţilor".

Aceste anunţuri vin la câteva ore după ce forţele de securitate au reprimat o nouă manifestaţie împotriva regimului la Homs, la nord de Damasc.

De câteva luni, mai multe state arabe, între care şi Siria, sunt cuprinse de un val de revolte populare.


Etichete SiriaBashar al-AssadSanalegestarea de urgenţă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live