Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian

12 Octombrie 2012
Vizualizari: 1869
Comentează add

Agenţia de rating Standard&Poor's a coborât nota datoriei spaniole până la BBB-, unul din calificativele cele mai scăzute. Spania trece printr-o recesiune economică severă.

Standard&Poor's a retrogradat nota datoriei Spaniei

annamaria-damian

Foto: Reuters.

Agenţia de rating Standard&Poor's a decis să coboare nota datoriei spaniole până la BBB-, unul din calificativele cele mai scăzute, la doar două trepte de categoria junk, echivalentul falimentului.

Decizia s-a bazat pe opinia agenţiei că riscurile sunt din ce în ce mai mari pentru Finanţele Publice spaniole, din cauza presiunilor economice şi politice.

Nici statisticile naţionale nu sunt mai optimiste, Spania se află pe unul din locurile fruntaşe privind inegalitatea socială în Europa, având 1,7 milioane de familii în care toţi membrii se află în şomaj.

Într-un comunicat transmis de Standard&Poor's se menţionează că această scădere a notei este rezultatul opiniilor agenţiei că riscurile sunt din ce în ce mai mari pentru Finanţele Publice spaniole, din cauza presiunilor economice, dar şi politice.

Spania trece printr-o recesiune economică severă, profundă, care poate duce la creşterea nemulţumirilor sociale şi la tensiuni mai mari între guvernul Central şi guvernele Regionale - avertizează agenţia.

Previziuni prea optimiste pentru Spania


După această veste, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Madrid, Soraya Sáenz de Santamaría a spus că nota nu reflectă realitatea.

"Aceste date nu sunt conforme cu percepţia din ultimele săptămâni pe care piaţa financiară o are despre economia spaniolă. În ceea ce priveşte aşa-numitele tensiuni, trebuie să menţionez că acest guvern lucrează pentru un acord total între centru şi regiuni.

Trebuie să fim conştienţi că stabilitatea politică de care vorbim cotizează la bursă şi ne afectează pe toţi. Atunci când există declaraţii sau acţiuni care afectează această stabilitate, necesară pentru a genera încrederea şi a ieşi din criză, trebuie să avem grijă.

Putem pune în pericol finanţarea şi capacitatea de creştere şi de creare a locurilor de muncă oricărui muncitor, firmă, mic sau mare întreprinzător, de pe tot cuprinsul ţării, indiferent de locul în care se află", a spus Soraya Sáenz de Santamaría.

Recesiunea, problema cea mai mare a Spaniei

Raportul agenţiei pune sub semnul întrebării chiar opţiunile politice ale guvernului condus de Mariano Rajoy, însă recesiunea este problema cea mai mare pe care Spania o are în momentul calificării.

Previziunile privind scăderea Produsului Intern Brut, atât pentru 2012, cât şi pentru anul următor, cu 1,8, respectiv 1,4%, în opinia agenţiei Standard&Poor's, un cuantum mai mic de impozite, dificultăţile firmelor de a accesa credite, toate duc la concluzia că executivul nu mai poate stopa criza.

De asemenea, agenţia mai precizează că previziunile pe 2013 sunt prea optimiste, mai ales în privinţa ţintei deficitului bugetar, despre care şi Fondul Monetar Internaţional a spus că Spania, alături de Grecia şi Portugalia, nu va fi capabilă să o respecte.


Etichete Spaniadatorieretrogradarescăderecriză economicărecesiuneguvernMariano Rajoy

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live