Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Sâmbătă, 27 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

10 Ianuarie 2014
Vizualizari: 798
Comentează add

Raportul eurodeputatului Marian-Jean Marinescu a fost adoptat în Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European.

Standarde comune pentru frontierele externe ale UE

cerasela-radulescu-bruxelles

Poliţia de fronteră. Foto: Alexandru Dolea

La Bruxelles, a fost aprobat raportul eurodeputatului Marian-Jean Marinescu cu o majoritate considerabilă în Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European.

Documentul priveşte nu numai dimensiunea finanţării unui instrument nou de gestionare a frontierelor Uniunii Europene cu ţări terţe pentru perioda 2014-2020, cât, mai ales, standarde comune la nivelul Uniunii Europene şi indicatori comuni pentru evaluarea aplicării noului regulament.

2,76 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020

Sprijinul financiar a fost negociat de europarlamentarul român la 2,76 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Din această sumă peste jumătate va constitui asistenţă pentru programe naţionale, banii putând fi accesaţi de statele membre care aplică dispoziţiile Schengen.

România se află printre aceste state, explică europarlamentarul Marian-Jean Marinescu.

"Eu am pornit, de fapt, la această propunere de a introduce standarde comune de la situaţia noastră, am spus: noi am investit peste 1 miliard în frontierele externe şi, din alte motive decât cele reale, de fapt necesare, nu suntem încă în Schengen şi cred că ar trebui să se ştie exact care sunt cerinţele pentru fiecare stat membru, pentru că sunt state membre care nu au frontierele la nivelul de securitate pe care îl avem noi", precizează Marian-Jean Marinescu.  

Potrivit europarlamentarului român, securitatea internă a Uniunii Europene este critică în această perioadă de conflicte şi tensiuni, la o distanţă nu prea mare de frontierele Uniunii.

În document, autorul raportului a evidenţiat importanţa unei arhitecturi unitare a frontierelor externe şi a unor standarde comune la nivelul acesteia, care să permită interoperabilitatea, coordonarea şi compatibilitatea între sisteme de securitate la graniţele cu ţări terţe, precum şi a unui set de indicatori pentru evaluarea aplicării dispoziţiilor acestui regulament.  

"Conceptul de standarde comune pentru frontierele externe.

"Ştiţi foarte bine că, până acum, fiecare stat şi-a securizat frontierele după nişte specificaţii tehnice făcute, în sfârşit, funcţie şi de, bineînţeles, specificul frontierelor, dar de perioada respectivă.

"Nu existau nişte standarde comune.

"Eu am reuşit să introduc acest concept de standarde comune pentru nivelul de securitate al frontierelor externe, precum şi implicarea agenţiilor europene, Frontex în special, n programele în care atât statele membre, cât şi Uniunea Europeană le vor aplica pentru armonizare, pentru interoperabilitatea sistemelor de securitate", a arătat Marian-Jean Marinescu   

Sisteme informatice pentru gestionarea eficientă a traversării frontierelor

Fondurile vor permite crearea de către Uniunea Europeană a unor sisteme informatice pentru gestionarea eficientă a traversării frontierelor de către cetăţenii ţărilor terţe şi pentru a asigura o identificare mai bună şi verificare a acestora - aşa-numitele frontiere inteligente.

Marian-Jean Marinescu a insistat, în raportul său, pe armonizarea şi interoperativitatea sistemelor între statele membre, în condiţiile în care există suficient de multe probleme în prezent, dar şi pe acţiunile în largul mării, amintindu-ne de tragedia de la lampedusa, unde refugiaţi sirieni şi-au pierdut viaţa în urma scufundării unei nave.

Raport privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova

Tot în Comisia pentru Justiţie şi Afaceri Interne - LIBE a Parlamentului European a fost prezentat un raport important referitor la eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Raportul aparţine eurodeputatului Marian-Jean Marinescu, vicepreşedinte al Grupului PPE, şi Tanjei Fajon, de la socialiştii europeni.

Potrivit lui Marian-Jean Marinescu, opiniile eurodeputaţilor au fost favorabile şi au insistat foarte mult pe eforturile pe care Republica Moldova le-a făcut în acest sens, mai ales din iulie anul trecut, de când s-a aplicat facilizarea vizelor pentru Republica Moldova.

A fost stabilit un termen de amendamente - sfârşitul lunii ianuarie, astfel încât, la sfârşitul lunii februarie, să se poată vota în comisie acest raport.  

"Liberalizarea vizelor, însă, va avea un impact direct asupra cetăţenilor, foarte important pentru fiecare cetăţean.

"Sunt foarte mulţi moldoveni care muncesc în Uniune, sunt aproape 300.000 legal stabiliţi n Uniune.

"Deci, va fi foarte important pentru cetăţenii din Republica Moldova să poată circula în Uniune fără a avea nevoie de viză, însă au nevoie de un paşaport biometric.

"De fapt, s-a specificat şi acest lucru, Moldova aplică, în acest moment, sistemul de paşapoarte biometrice mai modern, de generaţia a IV-a, mai moderne decât multe alte state membre", potrivit eurodeputatului Marian-Jean Marinescu.  

La sfârşitul lunii februarie, raportul va putea fi votat în comisie - crede eurodeputatul, după care, nefiind un regulament, ar trebui să existe o negociere cu Consiliul, iar această negociere se va face printr-un schimb de scrisori prin care se va accepta acordul, astfel încât să fie votat în plen în martie sau, cel mai târziu, în aprilie.


Etichete Marian-Jean MarinescuParlamentul Europeanomisia pentru Libertăţi CivileJustiţie şi Afaceri InternefrontiereRepublica Moldovavize

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live