Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Joi, 13 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Raluca Daria Diaconiuc, Iaşi

4 Octombrie 2011
Vizualizari: 791
Comentează add

World Vision îi sprijină pe agricultorii ieşeni să atragă fonduri europene.

Sprijin pentru agricultorii ieşeni

raluca-daria-diaconiuc-iasi

World Vision îi sprijină pe agricultorii ieşeni să atragă fonduri europene.

Acest lucru constă în consiliere la pregătirea proiectelor.

Sprijinul vine şi în urma unor statistici care au fost făcute şi care arată că 45 % din populaţia României trăieşte în mediul rural.

Mai mult 2,5 milioane de fermieri trăiesc din agricultura de subzistenţă iar 30,5 % din populaţia ţării lucrează în agricultură.

Astfel, proiectul care a început în anul 2007 vine ca o mănuşă în această situaţie şi 400 de fermieri sunt incluşi în program tocmai pentru ca să îşi poată schimba standardele de viaţă.

Proiectul include cinci comunităţi rurale respectiv Cepleniţa, Aroneanu, Costuleni, Golăeşti, Vlădeni.

Se fac cursuri de formare profesională care sunt autorizate de ministerul muncii, sunt încurajaţi agricultorii să se organizeze în ascociaţii pentru a atrage mai uşor fondurile europene.

150 de persoane, care sunt membri în aceste cinci asociaţii care sunt formate în cele cinci comunităţi, au accesat fonduri prin PNDR respectiv măsura 141 şi 112.

Valoare proiectelor depuse este de 1.284.500 euro

Aceştia merg acum cu produsele de care le produc la diverse târguri şi expoziţii, participă la trainguri pentru scrierea proiectelor.

În acest moment, putem vorbi de nouă asociaţii de agricultori adică pe lângă cele cinci care au accesat fonduri, au mai apărut altele patru care doresc să evolueze.

Tot datorită proiectelor bine făcute, a fost construit un centru de procesarea fructelor la Hiliţa, comuna Costuleni şi se achiziţionează echipament agricol necesar pentru muncii pământului.

Se reaminteşte faptul că la Hiliţa au fost omologate gemul, dulceaţa şi compotul de cireşe iar membrii asociaţiei se luptă să poată omologa şi alte produse făcute din alte fructe precum caise, vişine, pere etc.


Etichete Ştiri Nord-Estsprijiniagricultori

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live