Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

20 Aprilie 2012
Vizualizari: 2646
Comentează add

Preşedintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice de la Londra, Sebastian Coe, a declarat în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi că lumea sportului a evoluat mult însă spiritul olimpic a rămas acelaşi.

Spiritul olimpic "rămâne neschimbat"

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

Sebastian Coe (dreapta). Foto: Dan Vasiliu

Reporter: Ce a fost mai greu? Să câştigaţi medaliile de aur în 1980 şi 1984 sau să organizaţi Jocurile Olimpice din acest an?

Sebastian Coe: Amândouă misiunile au avut propriile provocări, uşor diferite unele de altele. Ceea ce a fost oarecum similar e faptul că a trebuit să lucrez în cicluri olimpice. Ca atlet aceste cicluri erau de patru ani şi m-au ajutat să mă concentrez acum asupra organizării celor mai bune jocuri pentru sportivi.

Eu încă văd lumea prin ochii unui competitor şi cred că acest aspect a fost de ajutor în munca depusă în comitetul de organizare. Pentru mine personal este însă finalul unei călătorii. Am fost sportiv, am fost organizator, am scris despre jocurile olimpice. Pentru mine acesta este ultimul tur al călătoriei olimpice.

Reporter: Care ar fi cea mai mare îngrijorare legată de Olimipiada din acest an?

Sebastian Coe: Nu am mari griji. Ştiu că mai avem încă multe lucruri de pus la punct, dar avem o echipă excelentă care se ocupă ca totul să fie bine.

Faptul că în această săptămână am marcat o sută de zile rămase până la Jocurile Olimpice ne-a permis să luăm o scurtă pauză pentru a sărbători faptul că întreaga lume va fi alături de noi în ceva mai mult de trei luni şi pentru mine personal a fost un moment foarte bun pentru a le mulţumi britanicilor pentru ajutorul pe care ni l-au acordat în ultimii ani.

Reporter: Care credeţi că este cea mai importantă schimbare care a avut loc în ultimele decenii în lumea olimpică?

Sebastian Coe: Lumea însăşi este foarte diferită. Sunt mult mai multe ţări care participă la Olimpiadă şi spiritul de comptiţie este mult mai mare.

Există acum ţări care pe vremea când concuram eu nu existau. În plus, ştiinţa a avansat şi există tehnologii performante. Ceea ce nu s-a schimbat, însă, este spiritul olimpic.

Reporter: Pe durata carierei aţi avut mari rivalităţi cu alţi sportivi, în special cu Steve Ovett. Care credeţi că ar putea fi cea mai mare rivalitate a ediţiei olimpice din acest an?

Sebastian Coe: Cred că dacă ne uităm la toate sporturile vedem marile rivalităţi. Există în înot, există în atletism unde va fi o competiţie fantastică între Usain Bolt, Tyson Gay şi Yohan Blake.

Va fi o competiţie acerbă şi în gimnastică unde vor concura cele mai importante naţiuni şi unde există câteva dueluri individuale foarte interesante. Fiecare sport va avea marile sale momente.

Reporter: Jocurile Olimpice de vară nu au fost organizate niciodată în Europa de Est în ţările din fostul bloc comunist, cu excepţia Rusiei. Credeţi că există vreo şansă ca Olimpiada să ajungă şi în această parte a lumii în viitorul apropiat?

Sebastian Coe: Lumea îşi doreşte Jocurile Olimpice. Eu am concurat la ediţia de la Moscova, care din punct de vedere sportiv a reprezentat o schimbare.

China a organizat Jocuri extraordinare cu doar patru ani în urmă, iar eu cred că pentru a putea vorbi de sport la nivel mondial trebuie să ducem sportul peste tot în lume şi sunt convins că asta se va întâmpla în perioada următoare.


Etichete Olimpiada din 2012Sebastian Coejocurile olimpiceLondrasport

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live