Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 12 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

7 Ianuarie 2015
Vizualizari: 1091
Comentează add

Pe fondul reticenţei investitorilor faţă de situaţia politică din Grecia, randamentele pentru obligaţiunile elene pe zece ani au trecut astăzi pragul simbolic de 10%.

Speculaţii privind o posibilă renunţare a Greciei la Euro

cerasela-radulescu-bruxelles

Foto: Arhivă Reuters

Rata şomajului rămâne stabilă în Zona Euro, iar inflaţia este în scădere, pe fondul creşterii economice scăzute şi în ciuda speculaţiilor privind o posibilă renunţare a Greciei la moneda unică. 
 
Mai mulţi oficiali europeni au făcut declaraţii privind alegerile anticipate ce vor avea loc luna aceasta în Grecia. 
 
Liderul stângii radicale, Syriza, Alexis Tsipras, dat favorit de sondaje, vrea să pună capăt austerităţii impuse de troica de creditori internaţionali şi doreşte restructurarea datoriilor Greciei.   
 
Speculaţiile pe marginea unei eventuale ieşiri a Greciei din Zona Euro sunt o pierdere de timp, spune vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen. 
 
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a acuzat-o astăzi pe doamna Angela Merkel, cancelarul german, de speculaţii iresponsabile în legătură cu o posibilă ieşire a Greciei din Zona Euro, în caz de victorie electorală a stângii radicale la Atena, la sfârşitul lunii ianuarie. 
 
Într-un interviu pentru ziarul german "Die Welt", Martin Schulz afirmă că nici nu se pune problema ieşirii Greciei din Zona Euro şi că astfel de mesaje îi pot împinge pe alegătorii greci să voteze cu stânga radicală Syriza, a lui Alexis Tsipras. 
 
La rândul său, liderul popularilor europeni, Manfred Weber, speră ca grecii să decidă în interesul lor, iar în opinia sa programul lui Tsipras riscă să îndepărteze Grecia de Europa.
 
Evocările unei posibile ieşiri a Greciei din Zona Euro au apărut după ce săptămânalul german "Der Spiegel" a afirmat recent că Angela Merkel ar fi gata să lase Grecia să iasă din Zona Euro dacă va câştiga alegerile în Grecia stânga radicală, Syriza.
 
În acelaşi timp, Comisia Europeană spune că apartenenţa unui stat membru la Zona Euro este, potrivit Tratatului Uniunii Europene, irevocabilă.  
 
Pe fondul reticenţei investitorilor faţă de situaţia politică din Grecia, randamentele pentru obligaţiunile elene pe zece ani au trecut astăzi pragul simbolic de 10%. 
 

Comparativ, dobânzile la care Germania se împrumută pe zece ani se aflau astăzi la un minim istoric, de 0,43%. 


Etichete Rata şomajuluiZona EuroGreciaretragereSyrizaAlexis TsiprasJyrki KatainenAngela MerkelManfred Weber,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live