Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

20 Octombrie 2018
Vizualizari: 571
Comentează add

Peste jumătate dintre cei chestionaţi îşi dau seama că banii colectaţi în pilonul II contribuie la dezvoltarea economiei ţării.

Sondaj privind economiile românilor

iulian-olescu

Jumătate dintre românii cu venituri medii şi mari de la oraş spun că pensile administrate privat reprezintă singura modalitate de economisire pentru bătrâneţe, arată rezultatele unui sondaj făcut la 11 ani de la crearea Pilonului II de pensii. Mulţi dintre ei nu cunosc însă câţi bani au în acest fond. Potrivit aceluiaşi sondaj, sunt şi salariaţi care au peste 10 mii de lei în contul de la Pilonul II dar nu ştiu de existenţa lor.

În mediul urban, 86% dintre români ştiu de existenţa pilonului II de pensii obligatorii administrate privat şi cunosc în mare măsură şi drepturile pe care le au în calitate de participanţi.

7 din 10 sunt conştienţi că banii colectaţi în pilonul II sunt proprietatea celor care contribuie şi că sunt garantaţi prin lege şi nu pot fi pierduţi.

Pe de altă parte, sistemul de pensii obligatorii administate privat este perceput şi ca un instrument de economisire transparent, în condiţiile în care numai 45% dintre cei intervievaţi spun că economisesc cu regularitate o parte dintre venit, iar peste 51% declară că nu reuşesc să economisească nimic din ceea ce câştigă.

Vasilica Andronic, sociolog în cadrul ISRA Center a detaliat câteva dintre modalităţile prin care totuşi românii pun bani deoparte.

Vasilica Andronic: Spuneau aşa: dacă cumpăr o pâine, pun deoparte suma corespunzătoare a două pâini; sau: schimb lei în valută sau economisesc mai mult pe timp de vară, când cheltuielile pentru utilităţi sunt reduse; sau fac un depozit pe numele copilului meu şi în felul acesta, la fel, mă ţin deoparte de bani sau pur şi simplu fac un credit de nevoi personale şi în momentul acesta mă disciplinez şi sunt mai atent şi în controlez cheltuielile şi bugetul.

Peste jumătate dintre cei chestionaţi îşi dau seama că banii colectaţi în pilonul II contribuie la dezvoltarea economiei ţării, dar şi că pot fi moşteniţi în cazul unui eveniment nefericit.


Etichete Sondajeconomiiromâni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live