Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Soluţii la problemele cuplurilor cu cetăţenii diferite din UE

Comisia Europeană a lansat marţi o consultare publică pentru a căuta soluţii la problemele cu care se confruntă cuplurile cu cetăţenii diferite din Uniunea Europeană.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 16 Aprilie 2014, 10:57

Odată cu lansarea consultării publice, demers care se va desfăşura până la 18 iulie, Comisia a publicat şi un raport prin care scoate în evidenţă obstacolele pe care le întâmpină familiile internaţionale.

Este vorba, în primul rând, de situaţiile în care soţii se separă, apar astfel litigii transfrontaliere privind, după caz, încredinţarea copiilor sau condiţiile în care căsătoria se încheie.

Autorii raportului au sesizat că este nevoie de o cooperare judiciară transfrontalieră mai bună, pentru ca interesul copiilor cu familii internaţionale să fie apărat.

Este foarte greu, de pildă, de stabilit după divorţ care este instanţa competentă să decică dacă minorul poate fi scos sau nu din ţara respectivă de un părinte sau care este programul de vizitare după separare.

Audio: Soluţii la problemele cuplurilor cu cetăţenii diferite din UE.

Lacunele din cadrul juridic existent în prezent şi absenţa unor norme uniforme la nivelul Uniunii Europene crează insecuritate juridică şi acces inegal la justiţie - se arată în raportul publicat odată cu lansarea consultării publice.

Totodată, hotărârile judecătoreşti sunt deseori foarte greu de executat în alt stat membru din cauza procedurilor diferite privind, spre exemplu, audierea copilului.

În concluzie, cooperarea între autorităţile centrale poate fi îmbunătăţită mai ales în ceea ce priveşte colectarea şi schimbul de informaţii şi în cazurile extreme, cum sunt cele de răpire.

Pe lângă consultarea publică de amploare, lansată marţi, la care sunt aşteptate contribuţiile şi ideile tuturor persoanelor interesate, de la autorităţi naţionale, ng-uri, avocaţi şi judecători, la simpli cetăţeni, Comisia Europeană a anunţat şi derularea unei campanii axată în principal pe sensibilizare şi informare.

Familiile internaţionale vor primi informaţii cu privire la ajutorul de care pot beneficia şi la normele aplicabile în situaţia în care partenerii decid să se separe.