Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Soluție de compromis pentru autoritățile din Grecia

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz propune ca noul guvern elen să prezinte progresele direct partenerilor din Uniunea Europeană şi FMI.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 10 Februarie 2015, 10:21

Preşedintele Parlamentui European, Martin Schulz, oferă o soluţie de compromis noilor autorităţi din Grecia în cazul în care refuză să mai coopereze cu troica creditorilor internaţionali, formată din Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, spune într-un interviu pentru săptămânalul german "Tagesspiegel am Sonntag" că un control al punerii efective în practică a reformelor s-ar putea face sub o altă formă.

Concret, el propune ca noul guvern elen să prezinte progresele direct partenerilor din Uniunea Europeană şi FMI.

Sugestiile au fost făcute după ce, la sfârşitul lunii ianuarie, preşedintele Parlamentului European afirma ca noile autorităţi elene, care se opun măsurilor de austeritate, sunt dispuse să discute cu partenerii europeni şi să caute soluţii pe o bază comună.

Martin Schulz a fost, de altfel, primul demnitar al Uniunii Europene care a venit la Atena pentru a se întâlni cu premierul elen Alexis Tsipras, după ce partidul elen al stângii radicale Syriza a câştigat alegerile anticipate din 25 ianuarie.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Cei doi s-au întâlnit şi săptămâna trecută la sediul din Bruxelles al Parlamentului European, când Martin Schulz a vorbit din nou despre necesitatea continuării discuţiilor:
Dialogul stă la baza compromisului şi a soluţiilor constructive.

Nu se ştie deocamdată cum vor primi autorităţile de la Atena propunerea de ieri a preşedintelui Parlamentului European.

Cert este că, aseară, premierul grec Alexis Tsipras a anunţat că nu vrea extinderea programului internaţional de asistenţă financiară, ci un credit pe termen scurt până la finalizarea unei noi înţelegeri cu Uniunea Europeană şi FMI.

Vorbind în legislativul de la Atena, premierul grec a dat totodată asigurări că îşi va respecta promisiunile făcute în campania electorală, inclusiv că guvernul său va furniza alimente gratuite şi va acoperi costurile cu energia electrică pentru populaţia care a suferit în urma programelor de austeritate din ultimii ani.

Alexis Tsipras a mai declarat că ţara sa doreşte să-şi plătească datoria de peste 200 de miliarde de euro, însă în condiţiile în care va găsi înţelegere din partea creditorilor internaţionali.

Miercuri, Grecia va avea discuţii intense pe tema uriaşei sale datorii la reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro, iar joi, la întâlnirea şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană.