Ascultă Radio România Actualitaţi Live

SMART CITIES: Cum vor arăta orașele mileniului III?

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a găzduit o discuție despre orașele inteligente și digitalizarea administrației publice locale, în contextul noii revoluții digitale.

SMART CITIES: Cum vor arăta orașele mileniului III?
Eduard Dumitrașcu și Constantin Tomescu, în studioul Serviciului de noapte cu Maria Țoghină

Articol de Luminiţa Voinea, 28 Ianuarie 2020, 17:39

În era digitală și a revoluției tehnologice, orașele inteligente sunt o soluție viabilă pentru o viață mai ușoară și mai confortabilă în comunitate.

Într-un oraș inteligent, sau “smart city”, plata impozitelor se face on-line sau de la automate digitale, semafoarele sunt corelate inteligent pentru un trafic fluid, iar serviciile de sănătate, poliție, apărare - și ele inteligente - vor asigura un climat liniștit și sigur.

Dacă în Europa, în țări precum Amsterdam sau Londra, conceptul de “smart city” este deja unul de succes, România face abia cum primii pași în crearea orașelor inteligente.

Avem și noi câteva exemple de succes: Iași, Cluj Napoca, sau comuna Ciugud din județul Alba, prima localitate rurală SMART din România.

Beneficiile orașelor milenului III

Președintele Asociației Române pentru Smart City, Eduard Dumitrașcu, introduce conceptul de comunitate creativ-inteligentă și derulează proiecte de digitalizare a administrației publice locale, având ca parteneri primari din România interesați să dezvolte proiecte care să facă din orașele lor unele inteligente.

Concret, pentru cetățeanul unei comunități, oraș inteligent înseamnă să poată fi consultat de un doctor prin telemedicină, să plătească taxele și impozitele on-line sau prin dispozitive digitale, să interacționeze inteligent cu funcționari-roboți în sediul primăriilor, care să-l îndrume și să îi elibereze documentele sau autorizațiile de care are nevoie.

“Un oraș inteligent ar trebui să pună cetățeanul în mijlocul comunității și să încerce să-i ofere o viață mai bună, o interacțiune mai ușoară cu infrastructura orașului, fie că vorbim de școală, de spital, de transport , de interacțiunea cu instituțiile statului. La nivelul României, avem 8 standarde care sunt în curs de implementare, începând de anul trecut. România are un reprezentant in organismul internațional de standardizare. Beneficiile sunt multiple, fie că vorbim de școală, educație, siguranța orașelor, sau obținerea autorizațiilor”, a spus Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City.

El a cerut autorităților prelungirea termenului de depunere a cererilor de finanțare în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, cererea de proiecte CP13/2019, până la finalul lunii februarie 2020.

“Sperăm să obținem prelungirea acestui termen pentru că asta înseamnă oportunități de dezvoltare și bani care intră in economia națională“.

Smart City Iași

Iașiul este unul dintre orașele mari ale României care a depus proiecte pentru digitalizare, unul dintre cele mai ambițioase fiind realizarea unui oraș digital, complet nou, în zona de nord.

“Vrem să transformăm o zonă într-un oraș digital. Această parte din oraș este complet nouă, nu are nimic implementat din infrastructura vechilului oraș și încercăm să aducem de la început toate elementele de structură digitală, astfel încât să putem genera un model de cartier care să poată fi integrat la nivelul unui oraș. Este un orașul al mileniului III, care se va dezvolta în partea de nord, acolo unde implementăm și un mare proiect european, care va duce la construirea Spitalului Regional Iași. Acest proiect îl facem cu o companie din afara țării, care ne gândește strategia, am atras și o finanțare nerambursabilă”, a declarat primarul municipiului, Mihai Chirica.

Deși la Iași se simt deja avantajele digitalizării prin plata taxelor și a impozitelor pe platforme on-line, sau eliberarea unor documente în sistem digital, primarul Chirica spune că adevărata bătălie pe care o dă este aceea cu creșterea calității vieții de zi cu zi a cetățenilor.

“Bătălia noastră este să reușim să gestionăm într-un mod cât mai concret viața cetățeanului de zi cu zi, oferindu-i posibilitățile de avea un trai mai bun din punct de vedere al securității, al serviciilor publice, al capacităților de a-l informa asupra calității mediului. Interconexiunea dintre administrație și cetățenii săi nu trebuie să dispară. Primarul nu poate deveni un robot, afinitatea umană trebuie să se păstreze. Va trebui să găsim calea de mijloc și să încercăm să folosim tehnologiile doar în folosul nostru, fără a ne îndepărta unii de alții”.

Și tot la Iași, primarul Chirica a înființat Direcția SMART CITY, care va trebui să integreze toate serviciile digitale pe care le oferă cetățenilor, ținta fiind reducerea traficului și a poluării mediului.

“Primărie fără hârtie” în sectorul 6

La nivelul sectorului 6, autoritățile au aplicat pentru un proiect de digitalizare, care astăzi se află în stadiul de implementare.

Este vorba despre digitalizarea serviciilor administrației locale.

“Până acum, noi am depus pe CP 12 un proiect, care azi se află în implementare, despre digitalizare cu titlul: ‘Primărie fără hârtie’. În fond, primărie fără hârtie și digitalizare înseamnă că cetățeanul își poate depune și urmări o cerere sau poate contacta administrația doar cu un click, lucru care ar trebui să devină normalitate“, spune viceprimarul sectorului 6, Constantin Tomescu.

Un alt proiect care va fi funcțional până la sfârșitul anului la Primăria sectorului 6, se referă la funcționarul-robot, care îi va întâmpina pe cetățenii care vin la primărie pentru rezolvarea unor probleme administrative.

“Noi avem un robot care poate vorbi cu cetățenii și să-i îndrume, pe care vrem să-l punem in funcțiune până la sfârșitul anului. Lucrurile acestea se fac fără interconectarea cu un funcționar. Astfel că, la final, administrațiile pot elibera documente cu răspunsuri fără să mai treacă prin fluxul uman“, explică viceprimarul Tomescu.

SMART TRAFIC

Unul dintre cele mai mari beneficii ale unui oraș inteligent este cel referitor la fluidizarea traficului.

Un sistem de semafoare corelate și digitalizarea transportului în comun ar putea să facă din București un oraș inteligent, cu beneficii directe pentru viața de zi cu zi a locuitorilor săi, susține Constantin Tomescu.

“Discutăm și despre mobilitate. Bucureștiul este foarte aglomerat. Atunci când vom avea toate semafoarele inteligente, care pot pune undă verde pe o magistrală importantă și să oprească alte intersecții mai mici, atunci orașul devine mai fluid. Nu va rezolva 100% lipsa infrastructurii. Dar gândiți-vă că știti la ce oră vine autobuzul în stație, la ce oră vine trenul și puteți avea o conexiune. Cu inteligență și puțin mai multă infrastructură și Bucureștiul poate deveni un oraș inteligent“.

Ciugud, prima comuna SMART din România

Localitatea Ciugud din județul Alba este unică în România.

Anul trecut a reușit să implementeze conceptul de SMART Village.

Astfel, de la o comună care în trecut avea venituri de 15.000 de euro, azi Ciugud este o localitate care a atras peste 30 de milioane fonduri europene și are peste un milion de euro venituri dintr-o zonă de dezvoltare economică.
Aici funcționează prima școală inteligentă din mediul rural, există automate de plată a taxelor și impozitelor și un concept de dezvoltare inteligentă a satului românesc, în paralel cu păstrarea elementelor de identitate.

“Am implementat proiecte de la reducerea consumului de energie - avem propria noastră eoliană care produce o parte din energia eletrică în iluminatul public - am implementat roboții în administrația publică locală și am încercat să digitalizăm serviciile publice. Am implementat soluții pentru reducerea consumului de hârtie și avem prima școală smart din mediul rural“, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Ciugud, Daniel Lungu, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Tehnologia 5 G între controverse și beneficii

La ora actuală, se vorbește despre tehnologia 5 G ca despre una care va revoluționa lumea.

“Ar trebui să vorbim despre beneficiile digitalizării. 5 G va revoluționa lumea. Simpla folosire a telefonului, care va însemna foarte multă transmisie de date, se va traduce printr-o interactivitate a orașului inteligent. Înseamnă un schimb de date, iar administrația poate optimiza foarte multe procese primind astfel de date. Dacă vrem mașini autonome, dacă vrem să vorbim de conectarea tuturor device-urilor, 5G va revoluționa toate acestea”, spune Eduard Dumitrașcu , președintele Asociației Române pentru Smart City.

Iar la nivelul administrațiilor locale și a vieții de zi cu zi, tehnologia 5G va însemna reacție în timp real, ceea ce va duce la orașe mai sigure.

“Este vorba despre servicii de sănătate, de poliție, de apărare, toate serviciile care ar trebui să constituie zona conceptului de safe city într-un oraș. Toate vor fi influențate în mod pozitiv de tehnologia 5G pentru că vorbim despre reacție aproape în timp real. Eu cred că 5G va aduce foarte multe benficii“, adaugă Dumitrașcu.

În ceea ce privește temerile ridicate de ascultătorii Serviciului de noapte privind pericolele utilizării tehnologiei 5G asupra sănătății oamenilor, Eduard Dumitrașcu a îndemnat la prudență în selectarea informațiilor, precizând că există multe știri false în jurul subiectului .

“Trebuie să fim mai atenți la zona de fake news. În România s-au făcut teste în ultimele luni. Nu știm cât de nociv este 5G dar cu siguranță fake news funcționează foarte bine. Nu știm cât de nocivă este această tehnologie, până nu testăm. La nivelul liderilor din industrie, în lume, 5G nu e nociv. Este nevoie de mai multe antene în zona orașelor, poate de aici și ingrijorarea, dar este o discuție foarte tehnică”.

SMART CITIES în cifre

Potrivit cifrelor, orașele României încep să devină inteligente.

Proiectele depuse încep să fie implementate, iar investițiile în orașe inteligente devin priorități pentru edilii preocupați de creșterea nivelului de trai și de confortul locuitorilor.

“În cifre, smart city înseamnă în acest moment peste 350 de inițiative și proiecte de orașe inteligente, de la cele mai mici și până la cele mai mari. La Cluj este lansat CLUJ INOVATION CITY, un proiect care depășește cu mult 500 de milioane de euro la nivel de infrastructură inteligentă, iar la Iasi – IASI SMART DISTRICT, o investiție estimată la 1,4 miliarde de euro, care se va lansa anul acesta”, a anunțat Eduard Dumitrașcu la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

În concluzie, România este smart, orașele ei devin și ele inteligente și deja suntem pe un drum care nu mai poate fi orprit.

Video: Serviciul de noapte“ cu Maria Țoghină, ediția din 27/28 ianuarie 2020 în linkul de mai jos:

https://www.facebook.com/serviciuldenoapteluni/videos/142072920104714/?epa=SEARCH_BOX

ARTRI: Vrem să asigurăm un climat de fair-play în transporturi
Serviciul de noapte 23 Aprilie 2024, 15:45

ARTRI: Vrem să asigurăm un climat de fair-play în transporturi

Reprezentanții asociațiilor transportatorilor au vorbit, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre problemele...

ARTRI: Vrem să asigurăm un climat de fair-play în transporturi
De ce suntem pe primul loc la decesele provocate în accidente rutiere?
Serviciul de noapte 22 Aprilie 2024, 13:15

De ce suntem pe primul loc la decesele provocate în accidente rutiere?

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină aduce în atenție o dezbatere despre cauze, soluții, autocontrol la volan, limitările...

De ce suntem pe primul loc la decesele provocate în accidente rutiere?
Învingătoarele de cancer se vor reuni, pe 8 iunie, în cursa Race for the Cure România
Serviciul de noapte 18 Aprilie 2024, 09:33

Învingătoarele de cancer se vor reuni, pe 8 iunie, în cursa Race for the Cure România

Președinta Fundației Renașterea, Mihaela Geoană, a prezentat proiectele privind lupta împotriva cancerului și programele de...

Învingătoarele de cancer se vor reuni, pe 8 iunie, în cursa Race for the Cure România
Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de "Dăruiește Viață"
Serviciul de noapte 16 Aprilie 2024, 11:26

Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de "Dăruiește Viață"

Ministrul sănătății aduce clarificări în legătură cu spitalul construit de Asociația "Dăruiește Viață" și cu incidentul de la...

Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de "Dăruiește Viață"
Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte
Serviciul de noapte 15 Aprilie 2024, 08:50

Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte

Despre problemele și soluțiile din Sănătate și cel mai nou proiect al Fundației Renașterea, la Serviciul de noapte cu Maria...

Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte
Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește
Serviciul de noapte 10 Aprilie 2024, 11:44

Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește

Lector universitar doctor Lygia Alexandrescu a vorbit la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, despre adoptarea...

Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește
Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime
Serviciul de noapte 08 Aprilie 2024, 08:16

Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime

Despre obezitate, cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime, detoxifiere și alimentație sănătoasă, în...

Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime
"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor
Serviciul de noapte 05 Aprilie 2024, 11:12

"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor

Prin intermediul campaniei se vor oferi informații și resurse pentru prevenirea și combaterea acestui flagel al lumii...

"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor