Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA VERII Joi, 13 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andreea Prisăcariu

14 Aprilie 2011
Vizualizari: 2049
Comentează add

Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a sesizat ANI pentru a clarifica situaţia rectorilor care, conform noii legi a educaţiei, ar fi trebuit să opteze fie pentru funcţia politică, fie pentru cea didactică.

Situaţia rectorilor cu mai multe funcţii, "clarificată"

andreea-prisacariu

Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu. Foto: Agerpres.

Rectorii care sunt şi parlamentari sunt într-o situaţie incertă după ce, potrivit noii legi a educaţiei, ar fi trebuit să opteze fie pentru funcţia politică, fie cea didactică până pe 10 aprilie.

Dar, deşi au trecut patru zile de atunci, o parte dintre rectori încă deţin ambele funcţii.

Motivele lor pentru a nu renunţa sunt variate, fie că la momentul în care au fost aleşi nu exista această lege, fie că legea educaţiei nu le poate impune astfel de restricţii de vreme ce o altă lege, cea privind statutul deputaţilor şi senatorilor, le conferă acest drept.

Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a sesizat joi Agenţia Naţională de Integritate pentru a clarifica situaţia acestor rectori. 

Solicitarea ministrului educaţiei, Daniel Funeriu, vine la câteva zile după expirarea termenului de două luni de când Legea educaţiei naţionale a intrat în vigoare, termen în care persoanele care detin funcţia de rector ar fi trebuit să opteze între aceasta şi cea de demnitate publică.

În această situaţie se află Ecaterina Andronescu, Nicolae Robu, Ştefan Iosif Drăgulescu şi Florian Popa.

Consilierul ministrului educaţiei, Tudorel Urianu, spune că ministerul nu poate spune cine este incompatibil şi cine nu şi cere Agenţiei Naţionale de Integritate să clarifice situaţia în cazul rectorilor care sunt şi parlamentari. 

"Singura organizaţie care poate să stabilească o incompatibilitate este Agenţia Naţională de Integritate, deci practic Ministerul Educaţiei, conform avizului primit de la Agenţia Naţională de Integritate de 60 de zile în care trebuie să se rezolve toate cazurile de integritate a expediat astăzi o solicitare prin care i se cere să se pronunţe în legătură cu eventualele cazuri de incompatibilitate existente în tot sistemul de educaţie", a declarat Tudorel Urianu.  

Preşedintele Asociaţiei EDU CER, Ştefan Vlaston, spune că aceşti parlamentari fac un mare deserviciu statului pentru că nu respectă legile şi dau un exemplu negativ românilor.

Căile legale prin care se poate rezolva această problemă

Ştefan Vlaston spune că în momentul de faţă sunt două căi.

"Agenţia Naţională de Integritate intră în funcţiune în acest caz şi asta înseamnă că inspectorii săi în timp de câteva luni de acum înainte alcătuiesc un referat în care explică detaliile acestei încălcări a legii, după care se adresează funcţiilor administrative, respectiv parlamentul sau Ministerul Educaţiei, dar aici ministrul educaţiei are nişte pârghii, pentru că Legea educaţiei naţionale, intrată de curând în funcţie, spune aşa: în cazul în care rectorii nu respectă legea, ei pot fi revocaţi din funcţie de către ministru", a declarat Ştefan Vlaston.

"Dacă s-ar înfiinţa într-un timp relativ scurt consiliul de etică şi management universitar, un consiliu prevăzut de Legea educaţiei naţionale şi doar acest consiliu împreună cu ministrul poate lua până la urmă decizia revocării din funcţie", a mai spus Ştefan Vlaston.  

Florian Popa, rector la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti spune că nu va renunţa la nicio funcţie până nu i se va cere acest lucru şi precizează că la momentul în care a fost ales legislaţia nu interzicea cumulul de funcţii. 

"Suntem în situaţia în care parlamentul spune că nu este incompatibilitate, prin comisiile sale juridice, ministerul a transmis Agenţiei Naţionale de Integritate un document care probabil urmează a fi judecat şi a decide dacă este vorba sau nu de incompatibilitate. Eu cred că instituţiile statului trebuie să se pună de acord.

"Eu sunt la al doilea mandat, mandatul este pe sfârşite, nu mai candidez, pentru că am avut două mandate, eu sigur voi lua o decizie dacă voi fi întrebat", spune Florian Popa. 

Sunt însă şi universităţi şi rectori care s-au conformat cu noua Lege a educaţiei.

Rectorul Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi, Ion Giurma, şi-a dat demisia din funcţia de consilier local PSD, iar anumite universităţi din Cluj şi Sibiu le-au transmis rectorilor să se conformeze legii şi să-şi rezolve aceste incompatibilităţi până la 10 aprilie, când a expirat termenul legal.


Etichete rectorisituaţieDaniel FuneriuANIfuncţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live