Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Luni, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian

6 Septembrie 2012
Vizualizari: 2418
Comentează add

Cancelarul Angela Merkel discută cu premierul Mariano Rajoy despre situaţia economică a Spaniei.Discuţiile au loc pe fondul planului BCE de a cumpăra datoriile ţărilor cu probleme.

Situaţia economică a Spaniei, în atenţia cancelarului german

annamaria-damian

Cancelarul german, Angela Merkel. Foto: Reuters.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, se întâlneşte la Madrid cu premierul Mariano Rajoy pentru discuţii privind situaţia economică a Spaniei şi a zonei euro.

Angela Merkel este însoţită de o delegaţie de oameni de afaceri care participă la un seminar economic hispano-german. 

Vizita cancelarului german în Madrid este şi un motiv de proteste în centrul capitalei, organizate de mişcarea Indignaţilor.

Spania s-a confruntat în ultimele luni cu lipsa de lichidaţi, dificultăţi privind plasarea de obligaţiuni pe piaţa internaţională şi cu proteste sociale masive.
 
Lipsa banilor a determinat comunităţile autonome, între care chiar cele mai bogate şi productive, să apeleze la fondul de salvare pus la dispoziţie de guvernul central.
 
Discuţiile de joi, au loc pe fondul planului Băncii Europene de a cumpăra datoria ţărilor cu probleme.

Blocaj economic în Spania

Spania, aflată într-o recesiune prelungită, se confruntă cu blocaj economic, un şomaj ce afectează un sfert din populaţie şi jumătate dintre tineri şi scăderea gravă a încrederii investitorilor. 

Cererea de salvare a economiei spaniole este una din condiţiile pentru ca BCE să aprobe cumpărarea de datorie pe pieţele secundare.

Condiţiile pentru mâna de ajutor întinsă de Germania, principalul oponent în privinţa intervenţiei în piaţă din partea BCE, ar putea fi modificarea contractelor de muncă, în sensul reducerii salariilor şi a cuantumului ajutorului de şomaj.

Este posibil ca nici pensiile să nu scape de ajustările impuse de Germania, astfel încât Mariano Rajoy se vede obligat să îşi încalce şi ultima promisiune electorală, aceea că nu va atinge pensiile.

Reforma pieţei muncii este în plină desfăşurare în Spania, dar nu a reuşit să stopeze creşterea dramatică a somajului (peste 4,6 milioane de şomeri înscrişi în statistica Ministerului Muncii de la Madrid şi peste 5,6 milioane, conform Sondajul privind populaţia activă).

Reforma a consfinţit concedierile ieftine şi contractele temporare, însă Germania ar putea impune aşa-numitele mini-jobs (contracte de jumătate de normă, pe bani puţini).

De altfel, preşedinţii Camerelor de Comerţ din Spania şi Germania au semnat miercuri, un acord privind contractele pentru elevii şcolilor profesionale.
 
Joi, ministrul Economiei, Luis de Guindos, a încercat să "vândă" Spania unei delegaţii de oameni de afaceri din Germania şi a spus că ţara sa face reformele "pe care Germania le făcea acum zece ani”, continuând pe drumul reducerii deficitului bugetar şi al flexibilizării pieţei muncii.

Între timp, noul TVA de 21% a intrat în vigoare de la 1 septembrie, sănătatea şi educaţia sunt din ce în ce mai afectate de reduceri, iar populaţia este speriată de scăderea nivelului de trai şi de lipsa de perspective pozitive pe termen scurt şi mediu.


Etichete SpaniaBanca EuropeanăAngela MerkelMariano RajoyMadrideconomiedatoriicriză

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live