Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sistemul eCall pentru autovehicule, obligatoriu din 2015

Parlamentul European a votat miercuri, la Strasbourg, obligativitatea introducerii sistemului eCall pe toate autovehiculele noi.

Euranet Plus.

Articol de Adriana Leu, 27 Februarie 2014, 14:35

Sistemul eCall utilizează tehnologia numărului unic de urgenţă 112 pentru a alerta automat serviciile de salvare, atunci când o maşină este implicată într-un accident serios.

Sistemul trimite în mod automat locul exact în care a avut loc accidentul, ceea ce scurtează timpul de reacţie al ambulanţei; contribuind astfel la salvarea de vieţi.

Parlamentul European a votat miercuri introducerea sistemului eCall pe toate modelele de maşini noi până în octombrie 2015.

Măsura vine după ce instituţiile europene au arătat că, în anul 2012, în accidentele petrecute în Uniunea Europeană au murit 28.000 de oameni, în timp ce 1,5 milioane au fost răniţi.

Discuţiile pe tema sistemului eCall nu reprezintă o noutate pentru blocul comunitar, Parlamentul European dorind de mai mult timp implementarea acestuia; este important însă ca acest serviciu să se supună reglementărilor europene privind protecţia datelor, au subliniat europarlamentarii.

Audio: Sistemul eCall obligatoriu din 2015.

Comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas, a evidenţiat potenţialul sistemului eCall de a reduce la jumătate situaţiile de pericol, precizând că se doreşte ca apelurile la numărul 112 să fie cât se poate de simple, ieftine şi, foarte important, accesibile tuturor, indiferent de statul european în care se află.

Comisarul a atras atenţia că statele membre vor trebui să asigure din timp infrastructura necesară recepţionării apelurilor automate către nunărul unic de urgenţă 112 şi pentru ca sistemul să poată deveni obligatoriu.

Siim Kalas a subliniat şi faptul că cetăţenii trebuie să înţeleagă importanţa implemetării unui astfel de sistem eCall, în condiţiile în care într-un accident fiecare minut este important.

Raportorul Olga Sehnalová a susţinut în faţa plenului că sistemul va reduce numărul victimelor, prin scurtarea timpului în care serviciile de asistenţă vor ajunge la locul accidentului.

Potrivit instituţiilor europene, sistemul eCall va costa, pentru fiecare maşină, aproape 100 de euro, însă acesta ar putea contribui la salvarea a aproape 2.500 de vieţi anual.

Despre sistemul eCall 112 (lb. română)