Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Sâmbătă, 28 Martie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

24 Septembrie 2014
Vizualizari: 523
Comentează add

Uniunea Europeană a susţinut financiar mai multe proiecte de cercetare, care au dus la crearea unor sisteme mai bune de alertă în cazul erupţiilor vulcanice.

Sisteme de alertă îmbunătățite în cazul erupțiilor vulcanice Sisteme de alertă îmbunătățite în cazul erupțiilor vulcanice - Conține audio

mihaela-mihai

Euranet Plus.

În aprilie 2010, erupția vulcanului Eyjafjallajökull, din Islanda, a dus la formarea unui nor imens de cenușă deasupra Europei de Nord.

Numeroase curse aeriene au fost anulate, iar aproximativ 10 milioane de oameni au fost nevoiți să renunțe sau să-și amâne călătoriile. Pierderile financiare au fost estimate la aproape 4 miliarde de euro.

A fost momentul în care Uniunea Europeană a început să finanțeze activități de cercetare, având ca scop crearea unor sisteme de alertă mai precise și mai rapide în cazul erupțiilor vulcanice.

Audio: Sisteme de alertă îmbunătățite în cazul erupțiilor vulcanice.

Multe dintre aceste cercetări, susținute cu bani comunitari, s-au concentrat pe Islanda, chiar dacă nu este țară membră a Uniunii Europene.

Un astfel de proiect este FUTUREVOLC, lansat în urmă cu doi ani cu sprijinul cercetătorilor de la 27 de universități şi organizații de cercetare din mai multe ţări europene.

Grație finanțării comunitare de 6 milioane de euro, rețeaua permanentă de monitorizare a vulcanilor din Islanda a fost completată cu camere de înaltă rezoluție, seismometre și senzori noi pentru detectarea mișcărilor telurice.

Proiectul s-a concentrat pe măsurarea cantității de lavă vulcanică, ajunsă la suprafață, și pe realizarea unor prognoze referitoare la dispersia cenușii.

Un alt proiect este EVOSS, cu o finanțare de aproape 3 milioane de euro. Oamenii de știință au realizat un nou sistem prin satelit pentru detectarea automată și monitorizarea vulcanilor din întreaga lume. Erupțiile sunt măsurate în funcție de trei factori: căldura degajată de vulcan, cenușa și gazele emanate și modificările fizice ale suprafeței Pământului, iar datele sunt trimise, în timp real, responsabililor din domeniul protecției civile.

Un al treilea proiect VUELCO, a primit finanțare în valoare de 3 milioane și jumătate de euro și a reunit parteneri din Marea Britanie, Spania, Italia, Germania, Mexic, Jamaica și Ecuador. Cercetările au dus la crearea unei baze de date privind activitatea vulcanică și îmbunătățirea prognozelor. În paralel au fost puse la punct noi sisteme de alertă timpurie.

Actualul comisar european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn, a salutat rezultatele acestor proiecte, care pot aduce beneficii tutoror europenilor.

Ea promite că Bruxelles-ul va continua să investească în acest gen de activităţi în cadrul noului program european de cercetare "Orizont 2020".


Etichete Euranet PlusUniunea EuropeanăComisia EuropeanăfonduriprognozepredicțiivulcanierupțieIslandaEyjafjallajökullcurseaerieneEuropa de NordcenușăFUTUREVOLClavăEVOSSVUELCOMáire Geoghegan-QuinnOrizont 2020

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live