Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

16 Iunie 2019
Vizualizari: 1451
Comentează add

Cercetătorii de la MIT au conceput un sistem de inteligenţă artificială capabil să genereze o imagine digitală a unei persoane doar în funcţie de vocea acesteia.

Sistem AI capabil să genereze chipurile oamenilor după ce le ascultă vocea

razvan-stancu

Foto: maxpixel.net.

ai

Cercetători americani de la MIT CSAIL (Computer Science & Artificial Intelligence Laboratory) au conceput un sistem de inteligenţă artificială (AI) capabil să genereze o imagine digitală a unei persoane doar în funcţie de vocea acesteia, ascultând o scurtă înregistrare audio cu respectiva persoană, informează LiveScience care citează un studiu publicat la sfârşitul lunii trecute în jurnalul arXiv şi nu au fost încă evaluate în sistemul peer-review.

Denumit Speech2Face, acest sistem este o reţea neuronală - un computer care gândeşte într-un mod similar cu un creier uman - şi a fost 'antrenat' de oamenii de ştiinţă folosind milioane de clipuri video educaţionale de pe internet în care vorbesc peste 100.000 de oameni diferiţi.

Pornind de la această bază de date, Speech2Face a învăţat să facă asociaţii între timbrul vocii şi anumite trăsături ale feţei. Apoi sistemul AI a fost folosit pentru a genera faţa care corespunde unei anumite înregistrări audio.

Deocamdată sistemul AI nu ştie cu exactitate cum arată un individ pornind doar de la sunetul vocii acestuia, însă reţeaua neuronală recunoaşte anumite caracteristici ale vocii care definesc în principal genul, vârsta şi etnia, elemente generale pentru mari categorii de oameni, conform autorilor sistemului.

'Astfel, acest model va produce chipuri care arată generic. El nu va produce imagini ale anumitor indivizi', notează oamenii de ştiinţă.

Chipurile generate de Speech2Face privesc drept înainte şi au expresii neutre. Ele nu corespund exact persoanelor ale căror voci au fost analizate în cadrul studiului. Cu toate acestea, sistemul identifică de obicei în mod curent categoria de vârstă a subiectului a cărui voce a analizat-o, etnia şi genul său.

Confruntat cu variaţii de limbă, sistemul AI a fost însă uşor de păcălit. Spre exemplu, când a ascultat o persoană asiatică vorbind în chineză, sistemul a generat figura unui asiatic. Însă atunci când aceeaşi persoană a vorbit în engleză, sistemul a fost păcălit şi a generat imaginea unei persoane caucaziene.

De asemenea, sistemul şi-a demonstrat limitele şi în ceea ce priveşte interpretarea genului persoanei în funcţie de tonalităţile vocii. Astfel, AI-ul a asociat vocile mai groase, mai grave, cu subiecţi de sex masculin şi vocile mai subţiri, cu tonalităţi mai ridicate cu subiecţi de genul feminin, asociere care nu este de fiecare dată corectă.

Conform cercetătorilor, aceste limitări sunt legate de faptul că baza de date folosită pentru pregătirea sistemului provine doar din clipurile video educative de pe YouTube şi nu este reprezentativă la nivelul întregii populaţii umane. (AGERPRES)


Etichete aiinteligenta artificialaspeech2facevocemit csaillive sciencetimbrul vocii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live