Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Siria, indignată de criticile liderilor arabi

Articole din The Financial Times, Al-Mustaqba, The Wall Street Journal, Al-Thawra, Panorama, Rzeczpospolita, Le Monde, Der Spiegel şi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Siria, indignată de criticile liderilor arabi
Susţinători ai preşedintelui Bashar al-Assad. Foto: Reuters.

Articol de RADOR, 15 Noiembrie 2011, 09:46

Lumea arabă şi Europa continuă să atragă atenţia presei internaţionale, având în vedere că evenimentele-cheie din aceste zone se succed cu destulă repeziciune.

Devenită un subiect din ce în ce mai fierbinte, Siria rămâne pe prima pagină a ziarelor, iar punctele de vedere sunt extrem de diverse.

Presitigiosul ziar britanic "The Financial Times" afirmă că "Siria este indignată de criticile liderilor arabi, considerând că ameninţarea venită din partea Ligii Arabe cu privire la suspendarea ei ca membră a organizaţiei este 'un pas periculos' mai ales în condiţiile în care ţara se află în tratative pe tema încetării violenţelor şi a lansării unui dialog cu opoziţia".

Declaraţiile Siriei par însă contrazise de ziarul libanez "Al-Mustaqbal", care susţine că "Siria nu poate să accepte 'iniţiativa arabă' dintr-o cauză extrem de simplă: ce regim ar putea să accepte reforme ştiind că prin asta îşi semnează propria condamnare la moarte?".

Potrivit ziarului american "The Wall Street Journal", "Turcia urmează să anunţe "în curând" sancţiunile pe care le va impune Siriei" şi, după cum reiese din acelaşi ziar, interesele ei nu sunt tocmai mărunte pentru că "atâta vreme cât Assad se mai află încă la putere, calea Iranului spre extinderea influenţei sale în Orientul Mijlociu şi în Mediterana rămâne deschisă or, şi Turcia şi Iranul doresc să îşi sporească influenţa în regiune", dar, pentru ziarul sirian "Al-Thawra", duşmanul e în altă parte: "Putem constata fără prea mare dificultate că Statele Unite pornesc de la o ostilitate nedisimulată împotriva Siriei.

Altminteri, este greu de înţeles motorul care dinamizează America în încrâncenarea cu care face tot ce îi stă în putinţă pentru a distruge Siria din temelii", subliniază acelaşi ziar.

În Europa însă, problemele sunt cu totul altele. Publicaţia italiană "Panorama" afirmă că "actuala criză europeană are un efect de tsunami, care se extinde şi asupta ţărilor în curs de dezvoltare, şi mai ales asupra celor din America Latină", dar strategii europeni se arată mai optimişti.

Într-un interviu acordat ziarului polonez "Rzeczpospolita", noul premier italian, ce-i drept, interimar, Mario Monti, afirmă: "Bineînţeles că sunt optimist. Cred că, în câţiva ani, vom avea o Europă mult mai unită, cu o piaţă unică bine pusă în funcţiune".

Un alt interviu acordat de o persoană importantă poate fi citit în cotidianul francez "Le Monde".

Personajul este ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, un francofil convins care", susţine ziarul, "îşi pune în joc întreaga prestanţă politică pentru ca Germania să se ocupe mai mult de integrarea europeană".

În acealaşi ziar, Schäuble afirmă că "recentele crizele sunt o şansă pentru Europa" şi că "numai astfel ea poate să avanseze".

Mai mult, el susţine că "fiinţele umane au făcut greşeli, nu guvernele", aşa că, după cum citim în săptămânalul german "Der Spiegel", "cancelarul Angela Merkel se gândeşte să amendeze constituţia ca să impulsioneze puterea Uniunii Europene".

Referindu-se tocmai la articolul din "Der Spiegel", cotidianul elen "Eleftherotypia" acuză Berlinul că, prin intermediul revistei, "Schäuble doreşte să exercite presiuni asupra Greciei, iar germanii văd ieşirea ţării din zona euro în condiţiile puse de ei". Aşadar, ce se va hotărî la congresul partidului doamnei Merkel, care se desfăşoară în aceste zile la Leipizig? O altă publicaţie germană, "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ne lămureşte: "hotărârile luate cu acest prilej vor fi considerate nişte orori neoliberale".

Revista presei, 3 septembrie
Revista Presei 03 Septembrie 2012, 07:13

Revista presei, 3 septembrie

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi România Liberă.

Revista presei, 3 septembrie
Revista presei, 31 august
Revista Presei 31 August 2012, 07:12

Revista presei, 31 august

Articole din Evenimentul zilei, Adevărul, Jurnalul naţional, Ziarul financiar şi România liberă.

Revista presei, 31 august
Revista presei centrale, 30 august
Revista Presei 30 August 2012, 06:54

Revista presei centrale, 30 august

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.

Revista presei centrale, 30 august
Revista presei centrale, 28 august
Revista Presei 28 August 2012, 07:29

Revista presei centrale, 28 august

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 28 august
Revista presei centrale, 27 august
Revista Presei 27 August 2012, 07:48

Revista presei centrale, 27 august

Articole din România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Adevărul şi Bursa.

Revista presei centrale, 27 august
Revista presei centrale, 24 august
Revista Presei 24 August 2012, 07:35

Revista presei centrale, 24 august

Articole din Curierul Naţional, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 24 august
Revista presei centrale, 22 august
Revista Presei 22 August 2012, 07:44

Revista presei centrale, 22 august

Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 22 august
Revista presei centrale, 21 august
Revista Presei 21 August 2012, 07:19

Revista presei centrale, 21 august

Articole din Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Adevărul, România Liberă şi Evenimentul Zilei.

Revista presei centrale, 21 august