Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Simplificarea accesului la cele 5 fonduri structurale şi de investiții

Comisia Europeană a anunţat noi măsuri menite să simplifice accesul la toate cele cinci fonduri structurale şi de investiţii.

Euranet Plus.

Articol de Costin Grigore, 13 Iunie 2015, 11:27

Iniţiativa aparţine comisarului pentru Politică Regională, Corina Creţu şi urmăreşte să să ajute statele membre să acceseze şi să folosesacă mai bine fondurile europene - Atat cele rămase rămase din perioada 2007-2013 cat şi cele prevăzute pană în 2020, care se ridică la peste 350 de miiliarde de euro.

În acest scop Comisia va creea un Grup la nivel înalt menit să identifice modalităţile pentru ca accesul la banii europeni să nu mai necesite dosare stufoase şi uneori zeci de pasi administrativi de parcurs.

Aceste proceduri descurajează acum mai ales IMM-urile dar şi administratiile locale sa acceseze fondurile europene, situaţie remarcată şi de comisarul pentru politică regională Corina Creţu.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Ea dat asigurări că executivul de la Bruxelles va face tot ceea ce este necesar pentru îmbunătăşirea normelor, insă este nevoie ca si statele mebre să transpună pe deplin şi rapid noile reglementari simplificate.

Noul grup la nivel inalt , ce va fi condus de fostul vicepreşedinte al CE Siim Kallas va avea 5 priorităţi.

Iar prima dintre acestea este facilitarea accesului la finanţare pentru companiile mici şi mijlocii.

Video: Comisarul pentru Politică Regională, Corina Crețu. Sursa: ec.europa.eu.

“După cum ştiţi, politicile noastre sprijină milioane de proiecte ale sute de mii de IMM-uri care sunt, aşa cum se ştie, principalii promotori ai inovaţiei, creşterii şi ai înfiinţării de locuri de muncă”, comisarul pentru politica regională Corina Crețu vorbind la Riga la o reuniune a miniștrilor UE, responsabili pentru politica de coeziune și probleme urbane.

Va fi acordată atenţie si modului în care sunt puse in aplicare proiectele administratiei si comunităţilor locale. In acest fel vor fi sprijinite şi regiunile care au un ritm de dezvoltare mai lent, obiectiv esenţial al politicii de coeziune .

În plus, utilizarea procedurilor simplificate va reduce substantial şi riscul de erori și, prin urmare, crește siguranța că beneficiarii nu vor fi nevoiti la un moment dat să returneze banii.

Noua Initiativă face parte dintr-un proiect mai amplu al cărui scop final este sa se asigure ca fondurile Uniunii sunt cheltuite eficient si aduc o schimbare reala in bine pentru europeni.